Gali pritrūkti vaistų veikliųjų medžiagų

Delfi“ laidoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad žmonės ir Lietuvoje nuogąstauja, todėl, kad rūpinasi savo sveikata.

Anot jo, ateityje gali būti, kad pritrūks vaistų, tačiau tai priklauso nuo pačių žmonių. Ministras tikina, kad jau esame buvę tokioje padėtyje, kai vaistų pritrūko, nes juos išpirko net ir tie žmonės, kuriems vaistų dar nereikėjo.

„Paniką lengva pasėti, nes tai yra sveikata. Žmonės tikrai dėl jos nuogąstauja ir rūpinasi, kad neužsikrėstų virusu. Kai kur žmonės pradeda išpirkti apsaugos priemones. Esame turėję tokį patyrimą Lietuvoje, kai buvo paukščių gripas: žmonės išpirko priešgripinius vaistus, nors nesirgo. Bet problema ta, kad tada jų nelieka tiems, kuriems iš tiesų reikia, todėl sakome, kad reikia rūpintis, bet nereikia panikuoti.

Kalbant apie vaistų trūkumą, dėl ko šalys praktiškai vieningai tą nuogąstavimą išsakė, todėl, kad dalis gamyklų, kurios gamina veikliąsias medžiagas vaistams, yra Kinijoje. Puikiai žinoma, kad kinai taiko tikrai labai intensyvias apsaugos priemones – žmonės nedirba kai kuriose darbo vietose, pradeda trūkti tam tikrų dalių. Tiesa, Europos vaistų agentūra akcentavo, kad kol kas nėra trūkumo, nebuvo kažkokio realaus trūkumo, bet jeigu atsitiks taip, kad ši situacija užsitęs Kinijoje, gali atsitikti, kad gali pradėti trūkti pačių veikliųjų medžiagų“, – tikino ministras.

Veryga: nereikia stebėtis, kad skaičiai keičiasi

Pasiteiravus, kodėl šiomis dienomis buvo pakeista aukų skaičiavimo metodika, A.Veryga tikino, kad niekas tikrai neturi tikslo paslėpti svarbios informacijos.

„Galbūt negąsdina situacija, bet yra keli svarbūs niuansai. Turėkime galvoje, kad kalbame apie valstybę, kuri nebūtinai puola iš karto tą informaciją visą atskleisti ir viešinti. Kita vertus, ten yra Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai, kurie tikrai nėra suinteresuoti kažką slėpti.

Kadangi virusas, žmonėms sukeliantis šią ligą, yra santykinai naujas, nes anksčiau jis plisdavo tarp gyvūnų, matyt, ir patiems mokslininkams nėra lengva prognouoti ir taikyti tam tikrus prognostinius modelius, kiek liga yra išplitusi. Tikrai nereikėtų stebėtis, kad skaičiai keičiasi“, – tikino A.Veryga.

Kinijoje nuo koronaviruso mirė šeši medikai

Kinijoje nuo naujojo koronaviruso mirė šeši sveikatos apsaugos darbuotojai, o dar daugiau kaip 1,7 tūkst. yra juo užsikrėtę, penktadienį paskelbė medicinos pareigūnai.

Ši žinia pabrėžė sveikatos apsaugos darbuotojams kylantį pavojų, Kinijai kovojant su epidemija, jau pareikalavusią beveik 1,4 tūkst. žmonių gyvybių, tarnyboms susiduriant su apsauginių kaukių ir kostiumų stygiumi.

Kinijos pareigūnai skubiai siunčia apsaugos priemones į Uhano ligonines, kur medikai ir bendrosios praktikos slaugytojai sunkiai susitvarko su augančiu ligonių skaičiumi.

Daugelis Uhano medikų dirba su ligoniais be medicininių kaukių ar apsauginių kostiumų, taip pat naudoja medicininę įrangą, kuri turėtų būti reguliariai keičiama.

Vienos poliklinikos Uhane daktaras naujienų agentūrai AFP sakė, kad jam ir dar mažiausiai 16 jo kolegų pasireiškė simptomai, panašūs į sukeliamus naujo viruso, įskaitant plaučių infekciją ir kosulį.

Sveikatos apsaugos darbuotojams kylantį pavojų išryškino gydytojo Li Wenliango (Li Venliango), kuris vienas pirmųjų bandė įspėti pasaulį apie naujojo viruso grėsmę, mirtis Uhane vasario 7 dieną.