A. Lydeka tikino, kad būtų logiška, jei laureatai neturėtų rodyti nei savo dokumento, nei kvietimo, jie turėtų į salę būti palydėti be eilės.

„Labai labai apsižioplino organizatoriai šio gražaus renginio. Kiek suprantu, jo organizatoriai yra Kultūros ministerija ir prezidentūra. Kaip jie pasidalijo darbus, kas konkrečiai buvo atsakingi už visų sąrašų paruošimą, čia jų tarpusavio reikalas. Tačiau bet kokiu atveju, renginys surengtas tam tikrų apdovanojamų asmenų garbei. Būtų visiškai logiška, kad atėję tie asmenys neturėtų rodyti nei kvietimo, nei dokumento, nei eilėse reiktų jiems stumdytis“, – Delfi sakė A. Lydeka.

„Labai gėdingai pasirodė tiek Kultūros ministerija, tiek ir prezidentūra, kurie šį renginį organizavo“, – kalbėjo jis.

Jis teigė, kad negalima kaltinti paties prezidento Gitano Nausėdos, juk „ne jo darbas žiūrėti, kas įrašyti sąrašuose“, jokiu būdu negalima kaltinti ir apsaugos darbuotojų – jie atlieka savo funkciją, žiūri sąrašą ir įleidžia žmones.

„O kad neatsirado jokio patarėjo, kuris pasitiktų ir palydėtų... Tai iš esmės buvo apsižioplinta, daugiau nei gėda. Įžeista ne tik V. Kuodytė, bet ir visa visuomenė“, – tikino etiketo žinovas.

Tai jis argumentavo tuo, kad Nacionalinė premija yra visos Lietuvos premija.

„Juk mes, visi piliečiai, ją skyrėme, ne mes balsavome, bet pasitikime komisija, kuri tai nusprendė“, – kalbėjo jis.

A. Lydeka teigė, kad kultūros ministro ir prezidento patarėjos apsilankymas V. Kuodytės spektaklyje ketvirtadienio vakarą situaciją gerina, tačiau atsiprašyti tik V. Kuodytės nepakanka.

„Be abejo, tai gerina situaciją, tai labai gražus žingsnis. Tačiau ne tik V. Kuodytės reikia atsiprašyti, o visos visuomenės“, – Delfi sakė A. Lydeka.

Susitiks pirmadienį, klaida – prezidentūros

Prezidentūros komunikacija Delfi informavo, kad ceremonijoje dalyvavusių svečių sąrašą prezidentūra gavo iš renginio organizatorių – Kultūros ministerijos.

„Sąrašas buvo perduotas Vadovybės apsaugos departamentui. Svečiai įleidžiami pagal sąrašą, pateikus asmens tapatybės dokumentą“, – rašoma Delfi prezidentūros komunikacijos atsiųstuose atsakymuose.

„Prezidentūros darbuotojai pasitinka svečius po to, kai šie pereina apsaugos patikrą, ir paeiliui lydi į salę. Organizatoriai, Kultūros ministerijos darbuotojai, pasitiko ir priėmė svečius salėje“, – apie tvarką rašoma atsakymuose. Įvertinant visą situaciją, tai reiškia, kad klaidą padarė prezidentūros darbuotojai.

„Šis įvykis parodė, kad, esant dideliam svečių srautui, jie turi būti pasitinkami dar prieš apsaugos procedūras“, – apie ateities pokyčius pranešė prezidentūros komunikacija.

Delfi prezidentūros atstovai taip pat patvirtino, kad G. Nausėda su V. Kuodyte susitiks pirmadienį.

Prezidentūra atsiprašė neįleistos V. Kuodytės

Premija už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre turėjo būti įteikta ir aktorei Viktorijai Kuodytei, tačiau į ceremoniją ketvirtadienį ji nebuvo įleista.

Apdovanojant laureatus, aktorė taip pat nebuvo paminėta. Vadovybės apsaugos departamentas portalui 15min.lt nurodė, kad aktorė nebuvo įleista, nes jos nebuvo svečių sąraše.

„Prezidentūroje vykusioje Nacionalinių kultūros ir meno premijų įteikimo ceremonijoje dėl apmaudžios administracinės klaidos nedalyvavo premijos laureatė aktorė V. Kuodytė“, – išplatintame pranešime ketvirtadienį teigė prezidentūra.

Prezidentūra nurodo, kad, V. Kuodytei atvykus į ceremoniją, paaiškėjo, jog ji nebuvo įtraukta į Kultūros ministerijos prezidentūrai pateiktą sąrašą ir jai nebuvo išrašytas leidimas patekti į Prezidento rūmus.

„Leidimų biurui derinant formalumus dėl leidimo suteikimo, laureatė išėjo ir su ja nepavyko susisiekti telefonu. prezidentūra nuoširdžiai atsiprašo laureatės V. Kuodytės ir jos artimųjų. Prezidentas su ja asmeniškai susitiks ir įteiks Nacionalinę kultūros ir meno premiją“, – teigiama prezidentūros komentare.

Ketvirtadienio vakarą G. Nausėda socialiniame tinkle „Facebook“ asmeniškai atsiprašė V. Kuodytės ir žadėjo jai parodyti „deramą dėmesį“.

„Labai apgailestauju, kad Nacionalinės premijos laureatė aktorė Viktorija Kuodytė dėl įvykusios apmaudžios klaidos nepateko į apdovanojimų ceremoniją. Atsiprašau šios talentingos aktorės bei jos artimųjų. Laureatei bus parodytas deramas dėmesys, žaviuosi jos kūryba ir asmeniškai išgyvenu dėl susiklosčiusios situacijos“, – feisbuke rašo G. Nausėda.

Kultūros ministerija taip pat atsiprašo aktorės ir teigia, kad aiškinsis, kodėl įvyko tokia klaida: V. Kuodytės artimieji svečių sąraše buvo, o pati laureatė – ne.

„Perduodu kultūros ministro atsiprašymą dėl šios labai apmaudžios klaidos“, – BNS sakė Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus vedėja Jana Mikulevič.