Tai paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme pradėjus skaityti E. Masiulio prokurorams duotus parodymus, kai jis aiškino 2016-ųjų gegužės mėnesio įvykius.

E. Masiulis tikina, kad gegužės 10 dieną gavo R. Kurlianskio paskolą, gegužės 12-ąją jo namuose ir automobilyje atlikta krata.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Tuo metu E. Masiulis ir R. Kurlianskis laikosi versijos, kad 90 tūkst. eurų buvo paskola E. Masiulio šeimos nekilnojamojo turto investicijoms, likę rasti pinigai – asmeninės E. Masiulio lėšos.

„Kodėl STT nepateikiau raštelio? (....) galimai to nepadariau dėl patirto streso“, – liudijime teigė E. Masiulis.

E. Masiulis ikiteisminio tyrimo metu nurodė, kad dėl „50-90 tūkst. eurų paskolos“ investicijoms į aukcionu parduodamą butą Palangoje pirmąkart su R. Kurlianskiu tarėsi bendros kalėdinės vakarienės metu 2015-ųjų gruodžio 12-ąją, kur dalyvavo ir kiti koncerno atstovai, tarp jų – „MG Baltic“ savininkas Darius Mockus. Pasak buvusio politiko, R. Kurlianskis sutiko paskolinti 90 tūkst. eurų.

Paskolą iš R. Kurlianskio jis sako paėmęs gegužės 10-ąją. Jis pasakojo susitikęs su verslininku restorane „Stebuklai“ prie Seimo. E. Masiulis teigė, kad į portfelį jau buvo įsidėjęs paskolos raštelį, taip pat kitus dokumentus – prašymą paremti žmonos organizuotą archeologų renginį.

Vėliau jis sako įsėdęs į R. Kurlianskio automobilį, tuomet vairuotojas abu juos nuvežė iki A. Goštauto gatvės prie Neries, kur abu vyrai išlipo parūkyti, o tarp jų vyko buitinis pokalbis.

Jis prokurorams liudijo, kad po pokalbio su R. Kurlianskiu atsisėdo ant galinės sėdynės, kur jau buvo padėtas popierinis A4 formato maišelis bei dėžutė su degtinės buteliu. Jis sako radęs keturis paketus su 200 ir 500 eurų kupiūromis, perrištus gumele, ir supratęs, kad tai ir yra jų sutarta paskola.

„R. Kurlianskis sakė: paimk“, – prokurorams teigė buvęs liberalų vadovas.

Tada jis sako padavęs susitarimą dėl paskolos, žmonos rašytus ir perduotus dokumentus dėl paramos Vilniuje organizuojamam archeologų suvažiavimui. R. Kurlianskis, anot E. Masiulio, paėmė dokumentus, tačiau pasakė, kad ne jis sprendžia dėl paramos.

Buvęs politikas parodymuose tvirtino įkišęs pinigus į alkoholio dėžutę ir pasidėjęs į automobilio bagažinę, vėliau perkėlęs į automobilio saloną. Čia, anot Masiulio, jau buvo ir vokas 16 tūkst. eurų asmeninių pinigų.

Teisėsaugos slaptų įrašų metu užfiksuotą telefoninį pokalbį su žmoną ir savo žodžius „viskas gerai“ jis aiškino kaip patvirtinimą, kad R. Kurlianskis priėmė žmonos dokumentus.

Vakare jis sako tuo metu nuvykęs į Vilniaus liberalų renginį, o po jo apsipirko parduotuvėje „IKI“ Jasinskio gatvėje, o išėjęs iš parduotuvės pastebėjo, kad automobilio durelės nubrozdintos. Jis daro prielaidą, kad tuomet STT pareigūnai jau buvo patekę į automobilį, todėl, jo teigimu, turėjo rasti ne tik pinigus dėžutėje, vokelyje, bet ir paskolos raštą. Apie 22 val. jis sako grįžęs namo. Krata E. Masiulio namuose ir automobilyje atlikta 2016-ųjų gegužės 12-ąją.

E. Masiulis BNS sakė neneigiantis, kad prokurorams liudijo apie stresą, tačiau pabrėžė, kad teisėsauga dokumentų neprašė.

„Gal aš tuo metu taip pasakiau. Bet pagrindinė priežastis buvo tai, kad pas tave ateina agentai į kambarį, jie nepateikia rašto, kad esate kaltinamas, įtariamas tuo ir tuo. Jie sako – darysime kratą, ieškosime pinigų, alkoholinių gėrimų, dokumentų. Tu nesupranti, kuo esi kaltinamas. Aš atnešiau visus pinigus, padėjau. Bet klausimo, „ar turite dokumentų, pagrindžiančių šiuos pinigus“, tokio klausimo nebuvo. Aišku, prisidėjo ir stresas“, – tikino E. Masiulis.

Jis tvirtino paskolos raštelį nunešęs prokurorams jau ikiteisminio tyrimo metu.

E. Masiulio prašymu ketvirtadienį teismas taip pat prijungė du jam esą rašytus elektroninius laiškus – lenktynininko Žygimanto Žalos ir parlamentaro Andriaus Mazuronio padėjėjos, bei paties E. Masiulio atsakymus. Anot kaltinamojo, šie laiškai parodo Liberalų sąjūdžio ir jo paties poziciją prieš Seimo nutarimą dėl kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos projekto įgyvendinimo viešosios ir privačios partnerystės būdu.

Bylos duomenimis, „MG Baltic“ atstovai domėjosi šiuo projektu ir jį aptarinėjo su politikais, o R. Kurlianskis už kyšius siekė paveikti jų sprendimus.

Teismas bylos nagrinėjimą tęs kovo 30-ąją.