Kartu su dar dviem paprastais darbininkais Donatas jau kurį laiką disponuoja bendrovės „Agrolira“ akcijomis. Tik vargu, ar tai galima pavadinti gera investicija. „Agrolira“ bankrutuoja ir turi šimtus tūkstančių eurų skolų. Kažin, ar tai apskritai galima vadinti investicija. Mat tiek Donatas, tiek kiti naujieji „Agroliros“ akcininkai tikina jokių akcijų niekada nepirkę.

Tiksliau, taip jie kalbėjo prieš tai, kai K. Komskis sužinojo, kad žurnalistai domisi naujais „Agroliros“ akcininkais. Kitą dieną bent vienas naujas „Agroliros“ akcininkas pakeitė versiją ir tikino tiesiog pamiršęs, kad įsigijo bendrovės akcijų paketą.

„Agrolira“ buvo vienas didesnių Kęsto Komskio verslų Pagėgiuose. Statybos ir remonto darbais besiverčianti įmonė netikėtai bankrutavo praėjusių metų pabaigoje. Bet K. Komskis statybos ir remonto verslo nemetė.

Pusė metų iki „Agroliros“ bankroto politikas užkūrė naują verslą, kuris jau spėjo gauti pirmą valstybinį užsakymą. Naujoji K. Komskio įmonė pasamdyta remontuoti Pagėgių pasienio punktus.

Mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė teigia, kad akcininkų keitimas bankroto išvakarėse gali būti vadinamojo „fenikso“ požymiu. K. Komskis tvirtina, jog „Agrolira“ žlugo dėl netikėtų aplinkybių, o naujas verslas esą veikia jau dvejus metus.

Šioje istorijoje kalbinti trys nauji „Agroliros“ akcininkai. Jų pavardžių neatskleidžiame, kadangi nagrinėjama įmonės ir jos ankstesnių savininkų veikla, o naujieji akcininkai, iš kurių du šiuo metu yra bedarbiai, jokių su bankrotu susijusių sprendimų nepriėmė.

Po sėkmingų metų – bankrotas

„Agrolira“ – viena iš kelių Pagėgių bendrovių, priklausiusių nedideliam K. Komskio įmonių tinklui. Bendrovę pilnai kontroliavo K. Komskiui priklausanti įmonė „Rembuta“.

Dar prieš metus „Agrolira“ jokių pavojaus signalų nerodė. Įmonė per 2018 metus gavo beveik milijoną eurų pajamų, uždirbo šiek tiek pelno. Tačiau 2019 metai „Agrolirai“ buvo lemtingi.

Pernai birželį įmonės direktorius, K. Komskio sūnus Algirdas Komskis, kreipėsi į teismą su prašymu kelti „Agrolirai“ restruktūrizavimo bylą. A. Komskis teismui nurodė, kad įmonės finansinė padėtis per keletą mėnesių smarkiai suprastėjo. Esą, per pirmus keturis 2019 metų mėnesius „Agrolira“ patyrė net 208 tūkst. eurų nuostolį, o restruktūrizavimo procesas padėtų subalansuoti bendrovės finansinę padėtį ir užtikrinti jos veiklos tęstinumą.

Susisiekus su K. Komskiu, jis nurodė, jog pagrindinė pašlijusių finansų priežastis – tragiška avarija, kai neblaivus įmonės vairuotojas sukėlė avariją, kurioje žuvo dviejų vaikų tėvas.

„Pagrindinė priežastis: avarija, kurią padarė įmonės darbuotojas, ir teismas įmonei priteisė sumokėti per 100 tūkstančių eurų baudų“, – raštu pateiktame komentare teigia K. Komskis.

Teismo nutartyje nesimatė dar vienos detalės apie „Agroliros“ finansus. Dokumentuose už 2018 metus įmonė nurodo, kad yra suteikusi apie 170 tūkst. paskolą vadovui. Paskolos gavėjo pavardė įmonės dokumentuose nenurodyta. Bet nurodyta, kad vadovaujančias pareigas „Agroliroje“ ėjo vienas asmuo – Algirdas Komskis.

Koks šios paskolos likimas – finansiniai dokumentai neatskleidžia. Įmonė nurodo 2019 m. gavusi 241 tūkst. eurų pajamų. Pagrindiniu pajamų šaltiniu nurodoma statybinė veikla, ne paskolų grąžinimas. Tačiau gautinų sumų grafoje, kur mirgėjo 170 tūkst. eurų paskola vadovui, dabar tėra apie 6 tūkstančiai.

K. Komskis teigia, jog jo sūnus įmonei šiuo metu nėra skolingas. „Kiek man žinoma, (nei) buvęs UAB „Agrolira“ direktorius, nei kiti darbuotojai nėra skolingi, priešingai: įmonė liko skolinga už 2019 m. gruodžio pusę mėnesio atlyginimo ir kitas išmokas, susijusias su bankrotu“, – nurodo politikas.

Bandymas pradėti restruktūrizavimo procesą, anot jo, nepavyko, nors įmonė esą tikrai stengėsi padengti didelę dalį skolų. Po keleto mėnesių „Sodra“ inicijavo „Agroliros“ bankrotą.

„Sodra“ teismui nurodė, kad „Agrolira“ nuo 2019 m. balandžio nemokėjo valstybinio socialinio draudimo įmokų. Esą susidarė apie 39 tūkst. eurų skola, iš kurios atgauti pavyko tik apie ketvirtadalį. Be to, teismui pateiktais duomenimis, visos „Agroliros“ pradelstos skolos tuo metu jau viršijo 200 tūkst. eurų, kai visa įmonės turto vertė tesiekė apie 74 tūkstančius.

„Agrolira“ žlunga su šimtatūktantinėmis skolomis

„Agrolira“ su „Sodros“ pretenzijomis nesutiko ir tikino esanti „pajėgi atsiskaityti su kreditoriais ir užtikrinti įmonės veiklos tęstinumą“. Teismo šie argumentai neįtikino. Praėjusių metų lapkričio 12 d. įmonei iškelta bankroto byla. Tačiau tądien K. Komskis „Agrolirą“ jau valdė ne vienas, o su nauju partneriu, kuris apie tai sužinojo tik iš „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistų.

Jau po publikacijos pasirodymo, K.Komskis paprašė ją papildyti dar viena aplinkybe: esą didžiąją dalį „Agroliros“ skolų sudaro įsipareigojimai K. Komskio įmonei „Rembuta“. Taip „Rembuta“ pretenduoja gali vienu didžiausių žlungančio verslo kreditorių.

Bedarbiai akcininkai

Saulius M. nenorėjo paspausti rankos į svečius užsukusiems žurnalistams. Ne iš blogos valios – vyriškio rankos buvo tepaluotos, mat Saulius kaip tik remontavo savo žemės ūkio techniką. Vėjo nugairintas veidas, ūkio darbuose išpurvinta kamufliažinė striukė ir bedarbio statusas – taip atrodo naujasis K. Komskio partneris bankrutuojančioje „Agroliroje“.

Registrų centro duomenimis, Saulius M. „Agroliros“ akcininku įregistruotas 2019 m. lapkričio 11 d. Viena diena prieš teismo sprendimą, kuriuo „Agrolirai“ iškelta bankroto byla. Saulius negali atsakyti į klausimą, kodėl tapo „Agroliros“ akcininku. To priežastis paprasta – vyriškis teigia jokių akcijų nepirkęs ir nieko apie tai nežinojęs.

Žurnalistams pasakius, kad Saulius M. yra UAB „Agrolira“ akcininkas, vyriškis tik po ilgos pauzės prabilo ir iškart išsigynė tokio statuso.

„Nieko aš neturėjau. Aš paprasčiausiai traktoristu dirbau ir viskas“, – „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistams sakė Saulius.

K. Komskį Saulius pažįsta nuo mažens. Jiedu buvo klasiokai. Anot Sauliaus, K. Komskis jam ne kartą yra padėjęs, darbo sąlygomis „Agroliroje“ pašnekovas taip pat nesiskundė. Apie įmonės bankrotą Saulius teigė sužinojęs tik pernai gruodį – praėjus maždaug mėnesiui po po to, kai jis pats tapo „Agroliros“ akcininku.

„Mums pasakė prieš Kalėdas“, – prisiminė Saulius.

Rankoje laikydamas dokumentus, patvirtinančius jo buvimą „Agroliros“ akcininku, Saulius negalėjo tuo patikėti. Bet netrukus jis atpažino dar dvi pavardes akcininkų sąraše – tai Donatas G. ir Saulius S., „Agroliros“ akcininkais tapę 2019 m. lapkričio 20 d.

Pasikalbėję su Sauliumi, sėdome į automobilį ir pajudėjome į Pagėgių pasienio užkardos apylinkes. Čia gyvena dar vienas šviežiai iškeptas „Agroliros“ akcininkas Donatas G.

Donatas mus pasitiko kieme. Ne pirmos jaunystės megztinis, fizinio darbo žymių išvagotos rankos – Donato verslininku tikrai nepalaikytumėte. Jis pats save pristatė paprasčiau – bedarbis.

Donatas pakvietė užeiti į savo nediduką butą, šildomą buitine krosnimi. Čia Pagėgiškis sužinojo, kad yra „Agroliros“ akcininkas.

„Kaip aš akcininkas? Kokias aš akcijas turiu?“ – stebėjosi Donatas.
Donatas G. neigė pirkęs K.Komskio įmonės akcijas, bet kitądien pakeitė savo versiją

Naujų akcininkų atsiradimą komentuoja sausai

Savo ruožtu, K. Komskis naujų akcininkų atsiradimą „Agroliroje“ komentuoja lakoniškai.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo 29 straipsnio 6 dalimi, sprendimas buvo priimtas 2019 m. lapkričio 5 d. Tai akcininko sprendimas, Registrų centro duomenys tikslūs“, – atsakė K. Komskis, patvirtindamas datas, kuriomis įmonėje įregistruoti nauji akcininkai.

Į klausimą, kiek akcijų valdo kiekvienas iš naujųjų akcininko, o kiek pasiliko jo įmonė „Rembuta“, K. Komskis neatsakė. Jis taip pat neatsakė, ar naujų akcininkų atsiradimas susijęs su bankroto procesu. Kiek, jei iš viso, naujieji akcininkai mokėjo už „Agroliros“ akcijas, jis taip pat nenurodė.

Paprašytas pakomentuoti naujųjų akcininkų pareiškimus, jog jie jokių „Agroliros“ akcijų neįgijo, K. Komskis pateikė štai tokį atsakymą: „Taip, asmenys yra Pagėgių savivaldybės gyventojai.“
Paprašytas pakomentuoti naujųjų akcininkų pareiškimus, jog jie jokių „Agroliros“ akcijų neįgijo, K. Komskis pateikė štai tokį atsakymą: „Taip, asmenys yra Pagėgių savivaldybės gyventojai.“

Du bedarbiai ir padėtas ragelis

„Tauragės kurjerio“ žiniomis, du naujieji „Agroliros“ akcininkai šiuo metu yra bedarbiai. Tai patvirtino ir jie patys. Bet visą trijulę sieja buvę ar esami darbo santykiai su K. Komskio verslais.

Skirtingai nei Saulius M., Donatas G. „Agroliroje“ teigia nedirbęs. Pašnekovas nurodė dar neseniai dirbęs bendrovėje „Kalibrus“. O ji veda tiesiai pas K. Komskį.

„Aš „Kalibrus“ (dirbau). (...) Kai jau nebuvo darbų, tai pats išėjau“, – sakė Donatas.

Anot kito mūsų pašnekovo Sauliaus M., „Kalibrus“ dirba ir trečias naujas „Agroliros“ akcininkas Saulius S. Su juo mums pavyko susisiekti telefonu, tačiau vyriškis pareiškė esąs užsiėmęs ir padėjo ragelį, net neišgirdęs pirmo klausimo.

Naujas verslas – griuvenoje

„Kalibrus“ oficialiai įsteigta 2018 m. pradžioje, Alytuje. Įmonės finansiniai dokumentai rodo, kad tais metais ji jokios rimtesnės veiklos nevykdė ir nebuvo susijusi su K.Komskiu. Pernai viskas pasikeitė.

Nuo 2019 m. kovo įmonė priklauso bendrovei „Rembuta“ – tai pačiai K.Komskio įmonei, kuri iki bankroto buvo vienintelė „Agroliros“ akcininkė. Nuo praėjusių metų kovo K.Komskis eina „Kalibrus“ direktoriaus pareigas.

Bendrovė taip pat išsikėlė iš savo ankstesnio adreso Alytuje. Nuo praėjusių metų kovo „Kalibrus“ oficialus adresas yra Nemuno g. 7, Bitėnų kaimas, Pagėgių savivaldybė. Žemėlapiuose matyti sklypas ir keli statiniai.

Sutikimą perkelti „Kalibrus“ šiuo adresu išrašė Algirdas Komskis – K.Komskio sūnus ir bankrutuojančios „Agroliros“ vadovas. Tačiau jei manote, kad įmonė registruota name, kuriame gyvena kas nors iš Komskių šeimos, klystate.

„Kalibrus“ registruota štai čia:
Naujas K.Komskio verslas įregistruotas štai čia, apleistuose trobesiuose Nemuno pakrantėje

Šie apleisti trobesiai iš tikrųjų priklauso A. Komskiui. Tačiau čia niekas akivaizdžiai negyvena. „Kalibrus“ biuro čia taip pat neradome.

Darbuotojai migruoja į naują verslą

Kukli buveinė „Kalibrus“ veiklos vystymui, panašu, netrukdo. Viešai prieinamais duomenimis, įmonės darbuotojų skaičius stabiliai auga. Jei pernai balandį darbuotojų tebuvo du – dabar jų jau 20. Priešingą vaizdą pamatysite „Agroliroje“. Pernai gegužę čia dar dirbo 34 žmonės, o dabartinis darbuotojų skaičius lygus nuliui.
Naujas K.Komskio verslas įregistruotas štai čia, apleistuose trobesiuose Nemuno pakrantėje

K. Komskis neneigia, jog nemaža dalis buvusių „Agroliros“ darbuotojų dabar dirba „Kalibrus“. „Kalibrus“ įmonėje dirba ne tik Pagėgių gyventojai, ši įmonė veiklą vykdo daugiau kaip 2 metus“, – teigia politikas.

Tai tiesa, bet tik iš dalies. „Kalibrus“ tikrai įregistruota lygiai prieš dvejus metus, 2018 m. vasario 13 d. Tačiau tada bendrovė buvo registruota Alytuje ir per visus 2018 metus gavo 2350 eurų pajamų. Realus įmonės augimas prasidėjo tik pernai – po to, kai jos valdymą perėmė K. Komskis.

K. Komskio verslą pasamdė pasieniečiai

Naujam K. Komskio verslui jau pavyko gauti ir pirmą valstybinį užsakymą. „Kalibrus“ už kiek daugiau nei 4 tūkst. eurų įsipareigojo atlikti remonto darbus Rambyno ir Panemunės pasienio kontrolės punktuose.

Sutartis tarp „Kalibrus“ ir Pasienio kontrolės punktų direkcijos pasirašyta 2019 m. lapkričio 11 d. – tą pačią dieną, kai Saulius M. tapo „Agroliros“ akcininku. Ir diena prieš „Agroliros“ bankrotą.

„Agroliroje“ situacija visiškai priešinga. Keletą metų sėkmingai viešųjų pirkimų konkursuose dalyvavusi įmonė žlunga taip ir neatlikusi darbų bent pagal kelias dideles sutartis.
„Agroliroje“ situacija visiškai priešinga. Keletą metų sėkmingai viešųjų pirkimų konkursuose dalyvavusi įmonė žlunga taip ir neatlikusi darbų bent pagal kelias dideles sutartis.

Pagėgių savivaldybė „Tauragės kurjerį“ informavo, kad 2018–2019 m. su „Agrolira“ sudaryta sutarčių už 915 tūkst. eurų, bet nemažos dalies darbų įmonė taip ir neatliko.

„UAB „Agrolira“ nebaigė įgyvendinti trijų sutarčių. Neįgyvendintų darbų vertė yra 160,8 tūkst. eurų. Šiuo metu neįvykdytos sutartys su UAB „Agrolira“ yra nutrauktos dėl terminų nesilaikymo. UAB „Agrolira“ nėra gavusi apmokėjimų už darbus, kurių neatliko“, – teigiama mero Vaido Bendaravičiaus pasirašytame dokumente.

Naujas K.Komskio verslas įregistruotas štai čia, apleistuose trobesiuose Nemuno pakrantėje

Pakvipo „feniksu“

Su situacija Pagėgiuose supažindinome mokesčių ekspertę Rūtą Bilkštytę. Anot jos, įmonės akcininkų keitimas prieš pat bankrotą gali rodyti keletą dalykų. Pirmiausiai ji išskyrė galimą atsakomybės dėl bankroto vengimą.

„Jei jis (buvęs pagrindinis akcininkas) bankroto metu neturi kontroliuojančio akcijų paketo – tame ir esmė“, – svarstė R. Bilkštytė.

Pasak jos, bankroto proceso eigoje dalis skolų išieškojimo gali būti nukreipta į dabartinius akcininkus. Tokiu atveju, anot R. Bilkštytės, išieškoti ką nors iš bedarbių ar vos galus suduriančių darbininkų būtų beviltiška. Priešingai – jei išieškojimas būtų nukreiptas į veikiančią įmonę, turinčią kur kas daugiau pinigų ir turto.

Anot R. Bilkštytės, tokia situacija gali turėti ir „fenikso“ požymių. Taip pakrikštytas per krizę plačiai paplitęs reiškinys, kai verslai šalyje bankrutuodavo su milžiniškomis skolomis, bet tuos pačius darbus čia pat perimdavo naujos įmonės, valdomos tų pačių savininkų.
Rūta Bilkštytė

Mokesčių ekspertės teigimu, „fenikso“ paslėpimas – dar vienas tikslas, kuriam gali būti panaudota akcininkų kaita prieš įmonės bankrotą.

„Nėra taip, kad bankrutuoja viena įmonė ir įsteigia naują. Nes bankroto metu jisai nebuvo pagrindinis akcininkas – nebuvo sprendimų priėmėjas, nebuvo kontroliuojantis. (...) Jeigu bankroto metu jis yra pagrindinis akcininkas ir (...) jeigu bankroto metu jis įsteigia naują įmonę – tai yra jau tiesioginis „feniksas“, – aiškino R. Bilkštytė.

Pašnekovės vertinimu, tokia situacija gali sudominti Mokesčių inspekciją.

„Yra rizika, kad mokesčių administratorius gali atsekti, kad nauja įmonė yra susijusi su bankrutuojančia. Ir bankrutuojančios įmonės skolas nukreipti į naują įmonę. Jeigu pasigilins, kad akcininkai buvo pakeisti tik prieš pat bankrotą“, – pažymėjo R. Bilkštytė.

Keičia versiją

Su K. Komskiu susisiekėmė tą pačią dieną, kai kalbėjomės su „Agroliros“ akcininkais tapusiais Sauliumi M. ir Donatu G. Pastarasis jau kitą dieną sumanė pakeisti savo versiją.

Naujas K.Komskio verslas įregistruotas štai čia, apleistuose trobesiuose Nemuno pakrantėje

„Tauragės kurjerio“ žurnalistei susitikus su Donatu, vyriškis teigė jau prisiminęs, kad įsigijo „Agroliros“ akcijų paketą.

„Pasirašiau. Atsiminiau. (...) Jo, ėjau... tas buvo... lapkričio pirmą, atrodo“, – dvejodamas sakė vyriškis. Lapkričio pirmoji – nedarbo diena. Ir tai nėra ta diena, kai Donatas oficialiai tapo „Agroliros“ akcininku – jis akcininku registruotas nuo lapkričio 20 d.

Vyriškis tikino tikrai valdantis 24 proc. „Agroliros“ akcijų. Paprašytas pasakyti, kodėl nutarė investuoti į bankrutuojančią įmonę, rišliai to paaiškinti nesugebėjo.

Išgirdęs, kad „Agroliros“ bankroto procesas gali paliesti ir jį, kaip akcininką, Donatas atsakė abejingai: „Kaip bus, taip bus.“

Susisiekėme su „Agroliros“ bankroto administratoriais, bendrove „Katalonija“. Įmonė teigia dar vertinanti „Agroliros“ finansinę padėtį ir sandorius, taigi komentuoti didelę paskolą „Agroliros“ vadovui ar kitus įmonės veiklos aspektus esą, dar anksti.

Bankroto administratoriai teigia neturintys duomenų, jog „Agroliros“ veikla galėjo būti perkelta į kitą bendrovę. Tyčinio bankroto požymių, bent jau šiuo metu, „Katalonija“ taip pat neįžvelgia.