„Galėjome tą nujausti. Išvadas galite daryti patys, turbūt niekam nėra paslaptis, koks tai yra atsakas ir į kokius sprendimus“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras apgailestavo, kad buvo priimtas toks sprendimas. Pasak jo, tai buvo stiprus kandidatas, išsilavinęs, turintis patirties darbo Vyriausybėje ir didelį autoritetą tarptautinėje erdvėje. Savo pasisakyme premjeras įgėlė G. Nausėdai.

„Nėra ką slėpti, tai yra nuviliantis sprendimas, pirmiausia, dėl to, kad buvo pasiūlytas stipriausias galimas kandidatas, kuris nekėlė jokių abejonių, kuris ne kartą buvo aptartas neformaliai su šalies vadovu. Gaila, kad sprendimas yra toks. Gaila, kad sprendimas, kuris turbūt buvo aiškus nuo pirmos dienos, kada buvo pateikta oficialiai kandidatūra, kad bus toks – laukti tris savaites, neturėti ryžto ir drąsos tą sprendimą priimti, tenka apgailestauti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras mano, kad toks prezidento sprendimas atsilieps investicinei aplinkai ir bendram klimatui.

„Į tai reaguoja ir partneriai, ir socialiniai partneriai, tai yra tiek Lietuvos, tiek tarptautinis verslas“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas patikino, kad L. Savickas ir toliau liks dirbti jo patarėju, o netrukus jam gali tekti ir dar didesnės atsakomybės. Kokios būtent - S. Skvernelis neįvardijo.

Premjeras sakė, kad sprendimas, ar teikti kitą kandidatūrą į šią poziciją, bus priimtas, atsižvelgiant į Prezidentūros argumentus.

Karbauskis: kaip gali būti kitas kandidatas?

Prezidento Gitano Nausėdos sprendimas neskirsti į ekonomikos ministrus Luko Savicko yra atsakas dėl Jaroslavo Narkevičiaus, teigia valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Dabar mes taip įdomiai turim jaustis. Jausmas dabar toks, kad tarytum atsakyta valdančiajai koalicijai į tą J. Narkevičiaus temą“, – BNS sakė valdančiųjų lyderis.

Jis taip pat teigė, kad šalies vadovas galėjo iškart pasakyti premjerui Sauliui Skverneliui, kad neskirs pateikto kandidato į ministrus.

„Reikėjo sakyt premjerui, kad nebūtų iš viso teikiamas kandidatas, jeigu laikotarpis per trumpas prezidentui atrodo. Dabar gavosi, kad kandidatas pristatinėjamas, jo atžvilgiu nėra jokių argumentų, bet jis neskiriamas“, – teigė R. Karbauskis.

„Ne neigiamai vertinu, aš visiškai suprantu, tai yra argumentas. Aš tik sureaguoju į tai, kam tada reikėjo svarstyti. Reikėjo iškart pasakyti, kad laikas per trumpas“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis taip pat teigė, kad greičiausiai valdantieji nesvarstys siūlyti kito kandidato į ministrus.

„Kaip gali būti kitas kandidatas, jeigu šitam kandidatui jokios pastabos nėra“, – tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Prezidentūra trečiadienį pranešė, kad premjero pateiktas kandidatas L. Savickas ekonomikos ministru nebus skiriamas, nes jam pritrūktų patirties per trumpą kadencijos pabaigos laiką atlikti svarbių sektoriui darbų.

Ramūnas Karbauskis

Atmetė kandidatūrą

Prezidentas Gitanas Nausėda, įvertinęs Ministro Pirmininko pateiktą Luko Savicko kandidatūrą tapti ekonomikos ir inovacijų ministru, nusprendė jai nepritarti, pranešė Prezidentūros spaudos tarnyba.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad naujajam ministerijos vadovui liktų dirbti tik kiek daugiau nei pusmetis. Per labai trumpą laiką naujasis ministras turi sugebėti ne tik identifikuoti svarbiausius šios institucijos veiklos prioritetus, bet ir įgyvendinti pokyčius. Tai kelia ypatingų reikalavimų kandidatams į ministro postą, teigiama pranešime spaudai.

„Teigiamai vertinu L. Savicko asmeninį apsisprendimą savo karjerą sieti su viešąja politika, tai yra perspektyvus kandidatas ateityje eiti svarbias pareigas viešajame sektoriuje. Tačiau jis dar nėra įrodęs, kad galės greitai įgyvendinti reikšmingus pokyčius“, – pranešime spaudai cituojamas G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, naujasis ekonomikos ir inovacijų ministras turėtų būti pasiryžęs sutelkti visą dėmesį į ministerijos veiklą ir nepaisyti artėjančių Seimo rinkimų.

Prezidento vertinimu, Lietuvoje yra pakankamai patyrusių asmenų, kurie galėtų pasiekti konkrečių rezultatų Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje per likusius darbo mėnesius.

Šalies vadovas ir toliau laikosi principinės nuostatos, kad visos valstybės institucijos privalo turėti paskirtus vadovus. Tik taip gali būti užtikrinamas sklandus institucijų darbas.