Popiežius nebijo susipriešinti, kur yra klausimai, dėl kurių jis yra įsitikinęs. Jei jis yra apsisprendęs, jis eina pirmyn. Šituo klausimo, matau, jog jis apsprendė, kad tai geriausias kelias bažnyčios sielovadai“, – popiežiaus sprendimą komentavo arkivyskupas G. Grušas

Šiandien pasirodęs Popiežiaus Pranciškaus posinodinio apaštališkojo paraginimas Dievo tautai ir visiems geros valios žmonėms, atmetė celibato išimtis Amazonijoje.

G. Grušo teigimu, šis dokumentas išskirtinis nuo kitų, nes yra skirtas visam pasauliui.

„Įdomus jis tuo, kad skiriasi nuo kitų sinodų dokumentų, kurie buvo skirti labiau žemynų gyventojams. O šis – visam pasauliui. Jis kviečia atkreipti dėmesį į jų problemas. Kviečia suprasti, kad tai nėra izoliuoti regiono ar teritorijos rūpestis, bet visos bažnyčios ir dar plačiau – viso pasaulio“, – spaudos konferencijoje sakė G. Grušas.

„Galima pasakyti, kad čia ne dokumentas apie celibato panaikinimą ar moterų kunigystę, jis daug platesnis ir solidesnis. Jis kviečia visus žmones rūpintis mūsų bendrais turtais. Bažnytiniais klausimais jis tęsia bažnytinę liniją. (…) Reikia evangelizuoti tuos kraštus, taip pat ir ir inkultūrizuoti – sugebėti pritaikyti tikėjimo tiesas, nepaneigiant vietinių žmonių kultūros“, – sakė jis.

G. Guršas sakė, kad Popiežius pabrėžia kiekvienos kultūros svarbą, bet pažymi, kad turi būti perduodama pagrindinė Kristaus žinia.

Gintaras Grušas

„Dėl bažnyčios tame regione jis kviečia, ypač Pietų Amerikos vyskupus jau yra dabar pasirengti siųsti daugiau misionierių į Amazoniją“, – likusią išeitį aptarė G. Grušas.

Arkivyskupo teigimu, jau ir prieš sinodą Popiežius nesiruošė keisti ilgaamžių bažnyčios kanonų.

„Ir prieš sinodą jis nesiruošė keisti ilgaamžių kanonų. (…) Prieš imantis drastiškesnių sprendimų, reikia atsiliepti į tų žmonių balsą, kuriems reikia dažnesnio priėmimo prie eucharistijos. Jis mato, kad jau esamais keliais galima tai įvykdyti, bet tai dar nėra padaryta. Misionierių vaidmuo visada buvo didelis, jis ragina tai atnaujinti. Per dar labiau tai yra kvietimas, kad pasauliečiai atliktų tą darbą: tiek moterys, tiek pasauliečiai vyrai, kad jie vykdytų tą evangelizacijos plėtimą“, – sakė jis.

„Tai tolimesnis kvietimas bažnyčiai atsinaujinti“, – sakė arkivyskupas G. Guršas.

Paklaustas, ar celibato išimtys šiame regione galėjo išspręsti pagrindinę bėdą – katalikų kunigų stygiaus problemą, arkivyskupas pateikė savo poziciją.

„Yra sena tradicija, kur yra tas celibatas. Ten, kur turimi kunigai, kurie yra susituokę, tai neišsprendžia problemos“, – apie Ukrainos pavyzdį kalbėjo G. Grušas.

„Ar vyrai yra su šeimom, ar celibate, tai neišsprendžia esminės problemos – kaip aptarnauti pačią sielovadą visur. Manau, kad pačioje bažnyčioje būtų skirtingų nuomonių, bet popiežiaus pasirinkimas eina į esmę klausimo, nepasimeta garsioms spekuliacijoms, kurios sukeltų daugiau triukšmo. Manau, kad jis labai įžvalgiai pasižiūri, kaip spręsti problemą“, – apie popiežiaus pasirinkimą kalbėjo G. Grušas.

Ragino spręsti ne tik dalį problemos

Tokiems planams praeitais metais vyskupai pritarė, tačiau įgyvendinimui buvo reikalingas pontifiko pritarimas. Katalikų kunigams keliamas reikalavimas laikytis celibato, nors ir daromos išimtys, pavyzdžiui, anglikonų dvasininkams. Celibatas įvardijamas kaip savo gyvenimo pašventimo Dievui įrodymas.

Vatikano išplatintame pareiškime teigiama: „Amazonijos regionas mums kelia iššūkių, teigia popiežius, tačiau privalome nepasiduoti ribotoms perspektyvoms ir jokiu būdu nepasitenkinti sprendimais, padedančiais išspręsti tik dalį problemos“.

Popiežius pažymi, jog reikalingi dvasininkai, iš vidaus suvokiantys Amazonijos problemas ir kultūrinius subtilumus. Pontifikatas paragino vyskupus „melstis už kunigystės pašaukimą“ ir drąsinti misionieriais tapti norinčius „rinktis būtent Amazonijos regioną“.

Delfi primena, kad po susitikimo su pontifiku JAV vyskupai paskelbė, kad popiežius Pranciškus nepaskelbs išimties dėl Romos Katalikų Bažnyčios kunigų celibato Amazonijoje.

Popiežius Pranciškus

Po pernai vykusio sinodo vyskupai iš Amazonijos regiono paprašė popiežiaus atverti galimybę vedusius vyrus šventinti į kunigus ir leisti moterims tapti diakonėmis mažai apgyvendintuose regionuose, kad daugiau vietos gyventojų turėtų galimybę priimti Komuniją.

Nepaisant kilusio aršaus pasipriešinimo, įskaitant popiežiaus emerito Benedikto XVI nepritarimą, kai kurie apžvalgininkai prognozavo, kad trečiadienį Pranciškui paskelbus sinodo išvadas, dabar egzistuojanti tvarka bus sušvelninta.

Iš Argentinos kilęs popiežius Pranciškus susitikime su vyskupais sakė, kad kai kurios žiniasklaidos priemonės yra linkusios daugiausia dėmesio skirti nesutarimams, nors jis pats būtų linkęs labiau užsiimti Amazonijos socialiniais, ekologiniais ir ganytojiškais iššūkiais, sakė jis interviu „Catholic News Service“.

„Popiežius pasakė labai švelniai ir labai ramiai: „Žinote, šis klausimas tikrai nebuvo pagrindinis klausimas tame sinode“, – sakė arkivyskupas Johnas Westeris iš Santa Fė, Naujosios Meksikos. Jis nepatikslino, ar kalba apie vedusių vyrų, ar moterų įšventinimą. „Kol kas aš net nemanau, kad dabar mes šiuo klausimu judėsime toliau, nes aš dar nepajutau, kad Šventoji Dvasia dabar būtų tuo užsiėmusi“, – citavo jis popiežių.