Papasakojo apie pokalbį su prezidentu

„Delfi“ laidoje politikas atsakė, ar, jo nuomone, pasikeitė prezidento Gitano Nausėdos tonas prieš ir po rinkimų.

„Tonas gal kažkiek ir keičiasi. Jis yra gerokai oficialesnis, o kai kandidatas yra kandidatu, galbūt yra laisvesnis kalbėjimas, o temos būna platesnės ir įvairesnės, o paskui padėtis įpareigoja ir kiekvienas žodis, lyginant kandidato ar jau prezidento pareigas einančio žmogaus, turi skirtingą svorį, bet bendros nuostatos nesikeičia, vizijos panašios – gerovės iššūkiai panašūs, mes susikalbame“, – tikino politikas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad įspūdžiai po susitikimo su prezidentu yra geri.

Gintautas Paluckas, Viktorija Čmilytė - Nielsen

„Iš tiesų, įspūdžiai geri. Turėjome pokalbį su prezidentu, su jo patarėjų komanda, aptarėme ir prezidento iniciatyvas, pavasario Seimo sesiją, kokie bus jo prioritetai, prezidentas išklausė iš liberalų lūkesčius, artimiausius darbus, manau, kad susitikimas buvo konstruktyvus, džiaugiuosi, kad prezidentas skiria nemažai laiko skiria susitikimams su partijų lyderiais“, – sakė ji.

G.Palucko teigimu, jokio spaudimo pokalbio metu tikrai nepajuto.

„Aš esu bendradarbiavimo šalininkas, o ne spaudimo. Iš tiesų, socialinės atskirties, skurdo mažinimo, pajamų nelygybės temos, kurias prezidentas akcentavo savo rinkimų kampanijoje, ir dabar teikia įvairias iniciatyvas. Jos yra mūsų rinkiminės programos pagrindinė ašis ir tikrai džiaugčiausi, jeigu prezidentas socialdemokratų iniciatyvas, jau, matyt, naujos kadencijos Seime, taip pat palaikytų. Matome daug bendrysčių.

Aš nemanau, kad prezidentas yra tokio būdo žmogus, kuris siektų daryti kažkokią prievartinę įtaką. Jeigu yra nesutikimai arba nuomonių skirtumai, mes juos mielai aptariame ir tiek. Politinės partijos turi teisę į savo pasaulėžiūrą, prezidentas yra ne partijų atstovas, jis yra visiems lygiai teisingas ir sąžiningas. Kartais būna, kad pažiūros išsiskiria, bet tame nėra nieko blogo“, – kalbėjo pašnekovas.

Prabilo apie galimą koaliciją

Pasiteiravus V.Čmilytės apie galimas koalicijos dėliones, politikė tikino nenorinti dar spekuliuoti tuo, kas gali nutikti ateityje. „Pernelyg daug gilintis į galimų koalicijų dėliones neverta. Žinoma, partijos, natūralu, kad ruošiasi ir rengiasi rinkimams, bet šiandien praktiškai visas dėmesys yra skiriamas idėjoms, programiniams punktams, diskusijoms“, – laidoje sakė V.Čmilytė.

„Natūralu, kad mums, liberalams, pati natūraliausia koalicija yra centro dešinės koalicija, nes ten mes matome daugiausia sąlyčio taškų. Kaip tai susiklostys, kokia bus dėlionė, žinote, aš esu šachmatininkė ir žinau, kad kokį planą besugalvotum prieš partiją ir kaip nenorėtum dėlioti figūrų, varžovo ėjimai vis tiek koreguos tavo planą ir pabaigoje gali būti visai ne taip, kaip norėjai. Manau, kad kaip politikai, turime tai turėti galvoje, tačiau aš matau tam tikrą galimą bendradarbiavimo liniją tarp tų atsakingų prognozuojamų partijų, didžiųjų partijų, prie kurių priskiriu ir Liberalų sąjūdį, būtent kaip atsvarą neatsakingai, neprognozuojamai kažkiek populistinei politikai“, – taip pat sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

G.Palucko teigimu, žmonėms nesvarbu, kaip formuosis koalicijos, tačiau tikslas vienas – laimėti.

„Rinkėjams visiškai neįdomios tos koalicijos – su vienais ar kitais. Koks skirtumas, kaip jūs tuos postus dalinsitės. Štai mes turime dabar laikotarpį, kai trejus su puse metų, tiesą pasakius, valdantieji iššvaistė ir nepasiekė tų tikslų, kurie buvo užsibrėžti. Ar mes norime tai kartoti? Manau, kad ne. Yra tvyranti nuomonė visuomenėje, kad valdžia keisis. Mano galva, pasirinkimas gana paprastas – kairė arba dešinė: arba socialdemokratai, arba konservatoriai“, – laidoje sakė G.Paluckas.

Viktorija Čmilytė - Nielsen

G.Paluckas sako tikintis, kad tai socialdemokratai „užsakinės muziką“ ir visi kiti turės prie jų taikytis.

„Aš labai nuoširdžiai tikiuosi, kad mes, socialdemokratai, būsime tie, kurie aplink save formuos naują koaliciją ir Vyriausybę, atitinkamai mes užsakysime muziką, mes natas parašysime ir tie kiti, kurie taip pat bus išsirinkti, galės pasakyti ar sutinka su tokiomis sąlygomis, ar ne. Aš neįsivaizduoju tokios padėties kaip yra dabar, kai valstiečiai ir toliau daro tai, ką daro, o mes prisijungiame iš paskos ir sakome, kad pabandome iš naujo“, – sakė G.Paluckas.

Valdančiųjų klaidos

V.Čmilytė laidoje įvardijo, jos nuomone, pagrindines valdančiųjų klaidas.

„Buvo pradėta nuo keistų iniciatyvų – nuo draudimų politikos, nuo neprognozuojamo veikimo įvairiausiose srityse. Man atrodo, kad jiems labiausiai trūko strateginio mąstymo, planavimo į priekį ir tą mes matėme kiekvieną rudenį, kai reikėdavo priimti biudžetą. Ypač ryškiai, mano manymu, tas pasimatė 2019 metų pabaigoje, kai į savaitę po kelis kartus buvo išeinama su nauja mokestine iniciatyva. Man rodos, kad jie nebuvo pasirengę valdžiai, buvo per daug politikos naujokų, kurie nesuprato, kaip veikia Seimas“, – tikino politikė.

„Pasitikėjimas ir pagarba – du dalykai, kurių pritrūko“, – taip pat įvardijo G.Paluckas.