Parlamentaras pirmadienį paskelbė vėl registruosiantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, kad iš gyventojo pajamų gali būti atimamos išlaidos už neformalųjį vaikų švietimą, t. y. tėvų išlaidos jų vaikų lankomiems būreliams būtų neapmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

Pasak Seimo nario, nesant aiškumo, ar kitąmet bus skirta lėšų neformaliojo ugdymo krepšeliui, reikia ieškoti kitų būdų valstybei prisidėti prie vaikų būrelių finansavimo, pavyzdžiui, per mokesčio lengvatą.

„Prieš pusantrų metų buvau registravęs siūlymą dėl 15 proc. GPM lengvatos tėvams, sumokantiems už būrelius, tas pasiūlymas pateikimo stadiją buvo įveikęs, bet atmestas komitete. Šiandien girdime, kad gali pritrūkti lėšų neformaliojo vaikų švietimo krepšeliui, matydami tendencijas, kad nėra aiškumo iki galo, galvojame, kad reikėtų grįžti prie GPM lengvatos“, – per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė L. Kasčiūnas.

„Dar vienas tos lengvatos privalumas – kad tai būtų taikoma visiems vaiko lankomiems būreliams, ne tik pirmam, bet ir antram, trečiam, ir būtų taikoma ir ikimokyklinio amžiaus vaikams“, – sakė parlamentaras.

Neformaliojo vaikų švietimo krepšelis įvestas 2015 metais kaip tikslinė valstybės dotacija neformaliajam vaikų ugdymui. Neformaliojo ugdymo krepšelis mokiniui siekia 15–20 eurų (priklausomai nuo savivaldybės) per mėnesį.

Iš pradžių neformaliojo vaikų švietimo programa finansuota iš biudžeto, tačiau pastaraisiais metais lėšos šiam krepšeliui paimtos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Kilus abejonėms, ar tokiam europinių lėšų panaudojimui neprieštarus Europos Komisija, švietimo ministras praėjusių metų pabaigoje nurodė prioritetą panaudojant neformaliojo švietimo krepšelį skirti vaikų su specialiais poreikiais įtraukimui bei gamtos mokslų ir technologijų krypties būreliams.

Neformalaus ugdymo programų tiekėjai bei kai kurie politikai nuogąstauja, kad neformaliam vaikų švietimui neskyrus lėšų iš biudžeto ir toliau kliaujantis ES finansavimo programos ateityje dėl galimų EK sankcijų išvis bus atsisakyta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)