„Atlanto ciklonas Ciara (Berlyno universiteto vadinamas Sabine) pasiekė Lietuvą. Vėlų sekmadienio vakarą pietvakarių vėjas pradėjo stiprėti pajūryje, o naktį į pirmadienį didžiausias jo greitis siekė 17–22 m/s, Palangoje 25 m/s. Stiprus vėjas atnešė gausių kritulių debesis.

Anksčiausiai, tuoj po vidurnakčio, pradėjo lyti pajūryje, ten bei Vakarų Žemaitijoje į kiekvieną kvadratinį metrą išsipylė 9–14 litrų kritulių. Rytą šalpdriba su lietumi pasiekė rytinį šalies pakraštį, šlapias sniegas trumpam nubalino žemę, tačiau greit tirpo“, – skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Debesuotumo vaizdas iš meteorologinio palydovo.

Kaip praneša LHMT, galingas iš vakarų keliaujantis ciklonas atneša ir itin stiprų vėją bei gausius kritulius.

„Šiandien per Lietuvą slinks kelios kritulių juostos. Rytiniuose rajonuose numatoma šlapdriba ir lietus, vakariniuose – lietus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas pietų, pietvakarių, daugelyje rajonų gūsiai 16–21 m/s, Vakarų Lietuvoje vietomis iki 26 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–8 laipsniai šilumos“, – informuoja sinoptikai.

Remiantis LHMT duomenimis, visoje Lietuvoje kritulių laukiama ir antradienį. Prognozuojama, kad rytoj vėjas bus kiek silpnesnis.

„Vasario 11 d. daugelyje rajonų krituliai, rytą ir dieną lietų keis šlapdriba, sniegas. Vietomis galima perkūnija. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–19 m/s, naktį vakariniuose rajonuose kai kur 20–23 m/s. Temperatūra naktį ir dieną svyruos nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos“, – prognozuoja sinoptikai.

Virto medžiai, tūkstančiai liko be elektros, apribota laivyba

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnyba pranešė, kad per parą ugniagesiai net 30 kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių. Apie 14-ai tūkst. namų ūkių sutriko elektros tiekimas, laikinai apribota laivyba Klaipėdos uoste.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai BNS pirmadienio rytą informavo, kad daugiausia pranešimų sulaukta Kretingos rajone, vienas iškvietimas šio rajono Vidmantų seniūnijoje buvo dėl nutrauktų elektros laidų.

Apie nuvirtusius medžius taip pat pranešta Plungėje, Kretingoje, Pagėgiuose, Kaune, Šalčininkų rajone, Elektrėnų savivaldybėje, Kupiškio, Vilkaviškio ir Jonavos rajonuose. Vilniuje, Kaišiadorių ir Klaipėdos rajonuose gauta po du iškvietimus. Vėjui nerimstant, vis dar gaunama naujų pranešimų. Apie sužalotus žmones ar apgadintus automobilius, kitą turtą nepranešta.

Kaip BNS informavo „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), dėl vėjo iki 8 val. ryto elektros tiekimas buvo sutrikęs beveik 14-kai tūkst. Lietuvos namų ūkių. Pirmadienį ryte elektros dar neturėjo apie 3 tūkst. klientų, daugiausia – Klaipėdos regione.

Pasak ESO atstovo spaudai Tomo Kavaliausko, nemažai daliai elektros energijos tiekimas jau atkurtas, tačiau stiprėjant vėjui registruojami nauji sutrikimai Utenos ir Panevėžio regionuose.

Klaipėdos jūrų uosto atstovė spaudai Dovilė Ringis BNS informavo, kad laivyba uoste apribota sekmadienį, nuo 21 val., vėjas buvo sustiprėjęs iki 33 m/s. Pirmadienio 8 valandos duomenimis, įplaukti į uostą laukia du laivai, išplaukti – vienas. Pagal prognozes, vėjas pavakarę turėtų aprimti, tuomet bus sprendžiama, ar atnaujinti laivybą.

Audra sutrikdė gyvenimą Jungtinėje Karalystėje

Stipri audra „Ciara“ siaučia ir Jungtinėje Karalystėje. Kaip skelbta anksčiau, dėl sudėtingų oro sąlygų buvo atšaukta dalis skrydžių, traukinių ir keltų reisų. Siaučianti audra į regioną atnešė 129 km per valandą urganinį vėją.

Kaip skelbia portalas telegraph.co.uk, prognozuojama, kad per ateinančias 48 valandas chaosas nesibaigs, gali kilti potvyniai, toliau bus paralyžiuotos daugelio žmonių kelionės.

Kaip praneša portalas, iki šiol atidėti šimtai skrydžių, uždaryti greitkeliai ir pagrindiniai keliai, dėl audros atidėti ar atšaukti traukiniai. Skelbiama, kad dėl prastų oro sąlygų sutrikimai ir toliau tęsis.

Meteorologijos stotis perspėjo, kad pirmadienį vėjo gūsiai Jungtinėje Karalystėje taip pat sieks 112 km per valandą, o šiaurės Anglijoje ir beveik visoje Škotijoje žadamas sniegas ir plikledis.

Traukinių eismas, skelbia telegraph.co.uk, pirmadienį nevyks Stafordšyre, nes ant pagrindinių linijų yra daug nuvirtusių medžių, kurių sekmadienį dėl prastų oro sąlygų pašalinti nepavyko.

Skirtingos avialinijos taip pat praneša, kad pirmadienį sutrikimai gali tęstis ir atsiprašo už nepatogumus.