„Jau kitos savaitės pradžioje, padidėjus slėgio gradientams virš Europos, orai Lietuvoje labiau primins vėlyvą rudenį negu ankstyvą pavasarį“, – savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje rašo G. Stankūnavičius.

Mokslininko teigimu, artimiausiomis dienomis šilta oro masė iš Rytų Europos persistums į Kazachstaną ir Vidurinę Aziją, tačiau Europą netrukus pasieks nauja šilumos banga.

„Kita šilumos banga nuo Atlanto su vakarų vėjais, kaip įprasta, pirmiausia atkeliaus į Vakarų ir Šiaurės Europą, o kitos savaitės pradžioje pasieks Baltijos šalis. Šiaurės rytų Atlante, kaip vėlyvą rudenį, formuosis gilūs (regeneravę) ciklonai. Tai labai sustiprins Islandijos žemos slėgio sritį, o Azorų anticiklonas išsiplės į Viduržemio jūros regioną.

Dideli slėgio gradientai virš Europos pietų-šiaurės kryptimi lems stiprius pietvakarių vakarų krypties vėjus Vakarų Europoje (stipriausi Vakarų Airijoje ir Škotijoje), o Lietuvos pajūryje pirmadienį ir antradienį pietų ir pietvakarių vėjas sustiprės iki 13-18 m/s gūsiuose iki 25 m/s“, – prognozėmis dalinasi G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, vėjuota kitos savaitės pradžia bus ir likusioje Lietuvos dalyje. Be to, kai kur ypač gausiai lis.

„Stiprus vėjas savaitės pradžioje laikysis ir visoje respublikos teritorijoje, tačiau savaitės viduryje slėgio gradientai mažės ir vėjas silps. Didžiausias kritulių kiekis (daugiausia lietaus) numatomas Žemaitijoje ir pajūryje. Ten per ateinančią savaitę turėtų iškristi beveik visa mėnesio norma.

Lietuvos pietryčiuose ir pietuose vyraus lietus ir mišrūs krituliai, tačiau jų turėtų iškristi perpus mažiau. Vidutinė paros oro temperatūra taps teigiama, nuo sekmadienio pajūryje, o nuo pirmadienio – likusioje Lietuvos dalyje, maksimali temperatūra sieks +3 – +6 °C.

Kitos savaitės pabaigoje šils Pietvakarių Europoje, o Šiaurės Europoje šiek tiek atvės. Antroje vasario pusėje numatomi vėsesni orai – artimesni klimatinei normai, tačiau pastovios sniego dangos susidarymo kol kas nelaukiama“, – teigia G. Stankūnavičius.