Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį susitiko su kandidatu į laisvą ekonomikos ir inovacijų ministro vietą – Luku Savicku. Susitikimo išvakarėse Prezidentūra teigė, kad šalies vadovui kyla abejonių dėl kandidato.

Kaip po susitikimo žurnalistus informavo G. Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis susitikime prezidentas vertino kandidato kompetencijas.

„Susitikimas buvo gana ilgas ir išsamus. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad laikotarpis, kurį paskirtasis ministras eitų šias pareigas, nebus labai ilgas – tai bus kiek daugiau nei pusmetis. Todėl šio susitikimo metu buvo orientuojamasi į tai, kokius prioritetus mato kandidatas ministerijos veikloje. Taip pat, prezidentas kartu su komanda norėjo įvertinti kandidato patirtį ir gebėjimus. Nemažai laiko pokalbio metu buvo skiriama jo patirtimis ir kompetencijoms“, – kalbėjo prezidento atstovas spaudai.

„Ministras galėtų pradėti eiti pareigas tik kovo mėnesį, daugiau kaip mėnuo liko iki galimo kandidato starto. Prezidentas savo sprendimą priims gerokai anksčiau“, – sakė Prezidentūros atstovas.

A. Bubnelis sakė, kad prezidentas vertina tik vieną kandidatūrą, šio klausimo nesieja su iš posto nesitraukiančiu susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi.

Jis pabrėžė, kad ministerija turėtų turėti aišku vadovą, o ne laikiną ministrą.

„Prezidento principinė pozicija yra tokia, kad visos valstybės institucijos turėtų savo vadovus. Tam visos įstaigos ir turi vadovus, kad būtų sklandžiai organizuojama veikla“, – aiškino jis.

Išskyrė svarbiausius darbus

L. Savickas po susitikimo žurnalistams įvardijo tris konkrečias darbų sritis, kurias pristatė ir prezidentui G. Nausėdai.

„Susitikimas, mano akimis, buvo labai konstruktyvus. Man buvo sudaryta galimybė pristatyti savo konkrečius prioritetus ir numatomus darbus. Asmeniškai akcentavau svarbą užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą, manau, kad turi būti judama trimis kryptimis: verslo aplinkos konkurencingumo stiprinimas, inovacijų reformos tęstinumas ir skaitmenicazijos darbų tęstinumas“, – po susitikimo žurnalistams sakė pats kandidatas L. Savickas.

Jis teigė, kad papildomai dar dėmesį atkreipė ir į žaliosios ekonomikos skatinimui, turizmo plėtojimui ir viešųjų pirkimų sričiai.

„Labai tikiuosi, kad po mūsų susitikimo man pavyko atsakyti į prezidento ir jo komandos keltus klausimus. Ir laukiu prezidento sprendimo“, – teigė jis.

Prieš prezidento ir kandidato susitikimą būta kalbų, kad G. Nausėda delsia paskirti jį ministru dėl artėjančių rinkimų. L. Savickas penktadienį sakė, kad planų dalyvauti rinkimuose jis neturi.

Lukas Savickas

„Jokių pasiūlymų dalyvauti rinkimuose nesu gavęs“, – tikino pats kandidatas.

Prezidento atstovas spaudai yra sakęs, kad šalies vadovas norės išgirsti 29 metų L. Savicko siūlomus veiklos prioritetus ir asmeninius planus bei politinės veiklos perspektyvas, jo išsilavinimą.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos laisvos nuo pernai gruodžio, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius pradėjo eiti aplinkos eurokomisaro pareigas.

Pastaruoju metu prezidento ir premjero bendradarbiavimą temdė ginčai dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus – G. Nausėda ragino jį trauktis iš pareigų, bet S. Skvernelis, valdančiosios koalicijos lyderiai, nusprendė, kad ministras gali dirbti toliau.