O su kriminalinėmis temomis dirbantis žinomas žurnalistas, knygų autorius Dailius Dargis apgailestauja, kad tokia paskleista netiksli informacija paliks reputacinę dėmę šaliai.

„Aš tai vertinu labai kritiškai ir blogai. Manau, kad jie yra visiškai neįsigilinę į situaciją. Kaune paskutinė rezonancinė rimta žmogžudystė buvo 2016 m. – Remigijaus Morkevičiaus. O jie tame tyrime neva remiasi 2017 tyrimais. Nežinau, ką ir kaip jie matavo, bet super rezonansinių nužudymų Kaune nebuvo per paskutinius ketverius metus“, – DELFI sakė D. Dargis.

Žurnalistas yra susidaręs įspūdį, kad amerikiečiams yra įstrigęs 1990-ųjų Lietuvos vaizdinys.

„Jie buvo pripratę, kad nuo 1990 m. į Ameriką važiuoja galvažudžiai, nusikaltėliai, ir galvoja, kad čia vietoje lieka monstrai. Jie užsiciklinę ant 1990 m. kriminalinės bangos“, – sakė D. Dargis.

Žurnalistui tas tyrimas priminė 2015 m. istoriją, kai į Lietuvą atvykę norvegai filmavo laidą apie automobilių vagystes.

„Jie paprašė Šilainiuose (Kauno miegamasis rajonas – DELFI) pasilikti vieniems, ir įsivaizdavo, kad po rajoną važinės, kad čia – vos ne getas, čia šaudosi, narkotikais atvirai prekiaujama, prostitutės stovi prie kiekvienos laiptinės. Jie to tikėjosi. Sakė: „mes žinome, kad rasime labai aštrių vaizdų“. Vėliau paaiškėjo, kad jie rėmėsi informacija iš kraštiečio vieno straipsnio, kur 2003 m. buvo paskelta , kad daug „žulikų“ važiuoja iš Šilainių, siaubia Norvegiją, kitas Skandinavijos šalis“, – pasakojo D. Dargis.

Žurnalistas apgailestavo, kad kiekviena publikacija palieka savo pėdsaką žmonių sąmonėje.

„Manau, kad mes, kad ir kaip besipurtydami etiketės, gavome iš Amerikos labai juodą PR'ą . Manau, kad jie neįsigilindami tai padarė. Kaunas jau seniai bando „balintis“ visomis prasmėmis. Nėra jau taip baisu, kaip buvo. Tame pačiame Vilniuje vyksta įvairių nutikimų, bet tai daugiau girtų žmonių kvailiojimai“, – sakė D. Dargis.

Sulaukė žurnalistės paaiškinimo

Vyriausybės kanceliarijos Lietuvos įvaizdžio skyriaus komunikacijos ekspertas Marius Gurskas feisbuke stebėjosi, kaip tokie straipsniai gimsta.

„Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikaltimų biuras kasmet skelbia įdomią ataskaitą, kurioje skaičiuoja. Tarp galybės skaičių galima rasti ir žmogžudysčių skaičių, kuris tenka 100 tūkst. gyventojų konkrečiame mieste. Duomenys atkeliauja iš tam tikrų valstybinių institucijų, jie kaupiami, apdorojami ir viešai skelbiami. Pateiktų duomenų patikimumas – nekelia abejonių, nes juos tikrina, tikslina. Beje, Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, pateikusių naujausius, 2018 m. duomenis“, – rašė M. Gurskas.

Šalies įvaizdžio specialistas turėjo savo versiją, kaip nutiko, kad amerikiečių žurnalistai pasinaudojo kitais duomenimis.

„Taigi, kas toliau? Išleidžiamas raportas, o tada jau gali nutikti įdomių dalykų, ypač, jeigu trūksta laiko ar noro pasigilinti į pateiktus duomenis. Panašu, kad taip ir bus nutikę su garsiuoju Fox news straipsniu, skelbiančiu bauginantį nuosprendį 3 Lietuvos didmiesčiams.

Straipsnio autorė randa įdomią ataskaitą (ji paskelbta buvo 2019 m. rugpjūtį), kažką paskaito, pamato įdomių skaičiukų – kažkur Europoje murder rate (nužudymų lygis – DELFI) yra žiauriai žemas, tiesiog nesveikai, dešimtimis kartų už tą, kuris yra daugelyje JAV miestų ! Prieš akis autoritetingos institucijos ataskaita ir potencialiai geras straipsnis. Ar bereikia kažko daugiau? Reikia. Žinom, kaip kartais nutinka su statistika. Sako, viskas priklauso nuo to, kas ir ką skaičiuoja“, – rašė M. Gurskas.

Specialistas atkreipė dėmesį, kad tyrime nepastebėta, kad reitinge turėtų būti 103 Europos miestai, o yra įtraukti tik 66.

„Pateikiami duomenys (Homicide rate - angl. k.) už 2016 m., nes už 2017 m. pateikusios apskritai tik kelios šalys, o ką jau kalbėti apie 2018 m. Kai kurioms šalims visiškai iki lemputės su duomenų pateikimu – pateikti už 2010, 2013-2015 metus….

Dar galima nepastebėti, kad tarp paskelbtų „European dealiest cities“ nėra miestų iš tokių šalių kaip Portugalija, Latvija, Estija, Belgija, Slovakija, Kipras ir t.t. Aišku, Rusija tai jau tikrai čia nesiskaito. Kas ten europietiško? Kita vertus, net ir iš pateiktų duomenų (66) miestų, matyti, kad Klaipėdos „garbingą“ titulą turėjo iškovoti Peterburgas“, – rašė M. Gurskas.

Vyriausybės atstovas pateikė ir žurnalistės, kuri rašė tekstą, atsakymą į užklausą, kuriame ji pažadėjo, kad pažiūrės, ar buvo atnaujintų duomenų. Žurnalistė savo atsakyme ragina atkreipti dėmesį, kad straipsnyje minimi skaičiai yra labai maži palyginti su JAV duomenimis.

„Skaitytojai supranta, kad mažas Lietuvos miestų dydis turi įtakos duomenims“, – atrašė žurnalistė.

Įvaizdžio specialisto tokie atsakymai neįtikino.

„Kažin ar jie bent jau žino, kur ta Lietuva. Pabaigai norisi pozityvo. Miegokite ramiai, saugu čia pas mus. Mūsų miestai vieni iš saugiausių ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Didelis dėkui „Go Vilnius“ komandai, už pagalbą narpliojant reitingo viražus. Jiems rūpi Vilniaus ir Lietuvos veidas. Ačiū ir naujienų portalų redaktoriams, kurie jau papildė straipsnius, pateikdami platesnį kontekstą“, – rašė M. Gurskas.

Mauricas: dėmesio – „melagingos žinios“

Į straipsnį sureagavo ir banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Dėmesio – fake news!!! Ir juos skleidžia ne bet kas, o prieš „fake news“ kovojantis JAV naujienų kanalas „Fox News“, teigiantis, kad Lietuvos miestai neva yra patys pavojingiausi Europoje dėl itin didelio skaičiaus nusikaltimų (konkrečiau – nužudymų).

Tačiau teiginys, kad 2017 metais Lietuvos sostinėje 100 tūkst. gyventojų teko 3,9 žmogžudystės neatitinka tikrovės. Net, jei skaičiuotume visą Vilniaus regioną ar įtrauktume aplinkinį rajoną – nužudymų skaičius vis tiek yra gerokai (~ du kartus) mažesnis nei skelbiama, tad belieka spėlioti iš kur buvo paimti tokie duomenys (iš oro?)“, – feisbuke rašė Ž. Mauricas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad šiame sąraše akivaizdžiai trūksta kitų miestų (pvz. Rygos), nes bendrai visoje Latvijoje 2017 metais nužudymų skaičius buvo 40 proc. didesnis nei Lietuvoje, tačiau Rygos sąraše net nėra.

„Ar visi žudosi tik išvykę iš Rygos?... Ar čia tik nebus iš tos serijos, kuomet Lietuvos sostinė yra Ryga?“, – ironizavo Ž. Mauricas.

Ekonomistas taip pat atkreipė dėmesį, kad nužudymų, kaip ir kitų nusikaltimų, skaičius Lietuvoje pastaraisiais metais pastebimai sumažėjo, tad net, jei Lietuva 2017 metais ir buvo tarp šalių, turinčių aukštą nužudymų skaičių, tai 2020 metais, tikėtina, nebeišsiskirsime iš ES vidurkio.

„Tai, be kita ko, lemia ir pajamų augimas ir kartų kaita (pvz. per 15 metų nužudytųjų skaičius, iki 35 metų amžiaus kategorijoje, sumažėjo net aštuonis kartus, virš 35 metų amžiaus kategorijoje – keturis kartus). Kitaip tariant, toks santykių aiškinimosi būdas prarado populiarumą tarp jaunimo“, – rašė Ž. Mauricas.

Jastramskis: mūsų miestai vis dėlto neatrodo gerai

Nuosekliai už atsakingą statistinių duomenų naudojimą kovojantis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų universiteto politologas Mažvydas Jastramskis po „Fox news“ publikacijos feisbuke sureagavo taip: „sakoma, kad jei gali nerašyti – nerašyti. Perfrazuojant, jei nesupranti statistikos – nerašyk ja paremtų straipsnių“.

„Fox News“ savo portale neseniai paskelbė straipsnį, pagal kurį trys didžiausi Lietuvos miestai –Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – yra mirtiniausi Europoje, pagal 100 tūkstančių gyventojų tenkančių žmogžudysčių per metus skaičių. Vyriausybės atstovai pakomentavo šį straipsnį, atkreipiant dėmesį, kad sąrašas paremtas 66 miestų iš tik 22 šalių statistika.

Sunku ginčytis, kad toks „tyrimas“ iš tiesų, cituojant vyriausybę, „selektyvus ir neobjektyviai atspindintis realybę“. Jungtinių tautų ataskaitoje 2016 metų duomenys (pagal juos sukurptas „Fox News“ straipsnis) neapima daugelio valstybių“, – rašė M. Jastramskis.

Mokslininkas atkreipė dėmesį, ir į tai, kad „Fox News“ patys neima Balkanų ir Rusijos.

„Jas įtraukus dešimtuke atsirastų Rusijos, Serbijos ir Albanijos miestai, o du kartus ataskaitoje (galima įtarti, kad tai miestas ir sritis) paminėta Maskva atitinkamai užimtų pirmą ir trečią vietas, trejetuke paliekant tik Kauną (ketvirtas arba trečias, kaip pažiūrėsi, būtų Sankt Peterburgas)“, – rašė M. Jastramskis.

Bet, pasak jo, Lietuvos miestai vis tiek lieka dešimtuke, net ir su Rusija ir Albanija.

„Panašiai kaip ir ginče dėl „daugiausiai pasaulyje išgeriančios tautos“, man neatrodo, kad titulai ir medaliai čia yra esmė. Negerai vien tai, jeigu patenkame į tokius dešimtukus. Bet ar patenkame?

Vienas statistikos 101 principų yra tai, kad negali imti vieno rodiklio ir pateikti jį kaip atspindinčio visumą. Pavyzdžiui, paimti vienų metų žmogžudysčių skaičių. Maža, kas ten galėjo atsitikti. Vienas rodiklis gali būti išskirtis“, – rašė M. Jastramskis.

Kita vertus, pasak VU TSPMI dėstytojo, su tokiais dalykais, kaip žmogžudystės, negali subendrinti kelių dešimtmečių statistikos: įmanomos visokios transformacijos, viešosios politikos pokyčiai. Todėl jis padarė tarpinį sprendimą – parsisiuntė Jungtinių Tautų duomenis, ir pasižiūrėjo, kaip atrodome, lyginant penkių metų (2011-2016) vidurkius. Šie skaičiai jau apima beveik visas Europos valstybes (daugeliu atvejų imama po tris didžiausius miestus kiekvienoje), išskyrus Kijevą ir Dubliną, apie kuriuos nebuvo duomenų.

„Atsiranda įdomybių. Pasirodo, pavojingiausias Europos miestas yra ne Maskva ar Kaunas, o Cahulas, kurį randame Moldovoje. Tiesa, apie Cahulą per penkis metus yra tik vienas įrašas. Todėl perfiltruojame statistiką taip, kad konkretus miestas turėtų bent du skaičius, iš kurių jau vedamas vidurkis.
Šį kartą dešimtukas atrodo taip: Bijelo Polje (Juodkalnija), Krasnodaras (Rusija), Presov (Slovakija), Klaipėda (Lietuva), Kaunas (Lietuva), Vilnius (Lietuva), Maskva (Rusija), Ryga (Letvija), Liepoja (Latvija), Schaan (Lichtenšteinas)“, – rašė M. Jastramskis.

Mokslininkas sutiko, kad „pats rodiklis yra ne kažką“.

„Nes mažame mieste užtenka vienos žmogžudystės (galimai atsitiktinumo, ne bendro saugumo reikalas) ir jie užkelia rodiklį. Taip ir atsitiko su Schaanu iš Lichtenšteino, kuriame 2014 m. buvo nužudytas vienas bankininkas. 6 tūkstančių gyventojų miesteliui tai reiškia 16,9 žmogžudysčių 100 tūkst. gyventojui rodiklį tais metais, kas labai kelia vidurkį.
Išmetam Schaaną (Lichtenšteinas) ir Presovą (Slovakija). Paliekam tik tuos miestus, kuriuose žmogžudystės buvo įvykdytos bent du metus.
Į dešimtuką įšoka Sankt Peterburgas (Rusija) ir Talinas (Estija). Penkios šalys užima pirmas dešimt vietų: Juodkalnija, Lietuva, Rusija, Latvija ir Estija“, – rašė M. Jastramskis.

Apibendrindamas mokslininkas konstatavo, kad „Fox News“ kiek pamelavo, mūsų miestai nėra patys patys mirtiniausi Europoje.

„Antra, naudotas rodiklis turi trūkumų, jis netinka mažiems miestams. Trečia, pagal žmogžudysčių dažnį per pastaruosius penkis metus mūsų didmiesčiai (neišskiriant „vakarietiškojo Vilniaus“) Europos kontekste visgi neatrodo gerai“, – konstatavo M. Jastramskis.