„Lyginant su JAV statistika, Europos miestai gali būti vadinami daug saugesniais pagal žmogžudysčių skaičių. Europos miestai pagal nužudymų reitingą nepatenka į viso pasaulio 50-tuką, o „mirtiniausiame“ Europos mieste 100 tūkst. gyventojų tenka dešimt kartų mažiau nužudymų nei JAV mieste, kuriame žmogžudysčių reitingas didžiausias“, – skelbia foxnews.com

Gimnazisto nužudymo vieta

Sąrašo viršuje – visi trys didieji Lietuvos miestai

Portalas teigia, kad 10 „mirtiniausių“ miestų sąrašą sudarė remdamasis naujausia Jungtinių Tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuro (UNODC) ataskaita. Įdomu tai, kad pačią atsakaitą sudaro net 6 dalys ir nė vienoje jų atskirai nėra išskirtos skirtingiems pasaulio miestams tenkančios žmogžudystės. Be to, nors ataskaita paskelbta 2019 m., joje naudojami 2017 m. duomenys.

Tiesa, žmogžudysčių reitingą atskiruose pasaulio žemynuose, šalyse ir net miestuose UNODC statistinių duomenų bazėje iš tiesų galima rasti. Vis dėlto, pagal jį matyti, jog Lietuva nėra Jungtinėms Tautos pateikusi duomenų apie žmogžudystes skirtinguose šalies miestuose 2017 m. Paskutiniai didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos – duomenys gauti dar 2016 m. Jais greičiausiai ir rėmėsi amerikiečių portalas.

„Mirtiniausių“ Europos miestų viršuje atsidūrė laikinoji Lietuvos sostinė. Kaune, paskutiniais duomenimis, 100 tūkst. gyventojų tenko 5,4 nužudymo.

„Kaunas yra antras pagal didumą Lietuvos miestas, kuriame gyvena 383 764 žmonių. Žmogžudysčių reitingas jame daugiau nei 10 kartų mažesnis nei Sent Luise, kuriame nužudymų reitingais didžiausias visoje JAV ir siekė 60,9 žmogžudystes 100 tūkst. gyventojų“, – rašo foxnews.com

Vilnius ryte

Antroje vietoje šiame garbės nedarančiame sąraše taip pat puikuojasi Lietuvos vardas, o konkrečiau – Vilnius. Jungtinių Tautų duomenimis, Lietuvos sostinėje 100 tūkst. gyventojų teko 3,9 žmogžudystės.

„Vilnius yra Lietuvos sostinė ir didžiausias šalies miestas. Dėl turistų gausos daugiausiai nusikaltimų čia fiksuojama senamiestyje, tačiau dažniausiai tai būna vagystės“, – rašoma portale.

Trečioje vietoje, pagal portalo sudarytą sąrašą, atsidūrė Klaipėda. Joje 100 tūkst. gyventojų tenka 3,9 žmogžudystės.

„Lietuvos miestai užima tris pirmąsias vietas Europoje pagal žmogžudysčių skaičių. Apskritai kriminalinių nusikaltimų skaičius Lietuvoje padidėjo po to, kai vairuotojams dėl vairavimo išgėrus buvo sugriežtinta atsakomybė“, – rašoma portale foxnews.com.

Klaipėda

Tikėjosi, kad tokių sąrašų niekas nesudarinės

Toliau „mirtiniausių“ miestų sąraše amerikiečių portalas mini Prancūzijos miestą Marselį, kuriame 100 tūkst. gyventojų tenka 3,5 žmogžudystės. Penktąją vietą užima rytų Vengrijos miestas Debrecenas, jame nužudymų reitingas yra 3.

Paradoksalu tai, kad naujausioje UNODC ataskaitoje vykdomasis direktorius Yury Fedotovas
įžanginiame žodyje rašo, jog tokiu statistinių duomenų rinkiniu siekiama šalims padėti ieškoti rimtų ir sudėtingų problemų sprendimų būdų.

„Viliuosi, kad ataskaitoje surinkti duomenys yra naudojami pagal paskirtį, o ne renkant „žmogžudysčių sostines“, – ataskaitos pradžioje rašo Y. Fedotovas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kriminaliniai nusikaltimai visame pasaulyje pareikalauja daug daugiau mirčių nei kariniai konfliktai ar teroristiniai išpuoliai. Y. Fedotovas pabrėžė, kad stiprų nerimą kelia situacija Amerikoje.

„Amerikoje žmogžudysčių skaičius ir toliau išlieka aukštas. Didžiausioje rizikos grupėje yra jauni vyrai. 100 tūkst. 18-19 m. amžiaus jaunuolių tenka net 46 žmogžudystės – tai kur kas daugiau nei toje pačioje amžiaus grupėje kituose pasaulio regionuose. Be to, žmogžudystės panaudojant šaunamuosius ginklus Amerikoje taip pat yra daug didesnė problema nei kitose pasaulio vietose“, – savo įžvalgomis dalijasi UNODC direktorius.

Kalbėdamas apie Europą Y. Fedotovas įžvelgė daugiau pozityvių tendencijų. Jo teigimu, nuo 2002 m. nužudymų skaičius šiame regione sumažėjo net 63 proc.

Lietuvos viešai skelbiami duomenys kitokie

Reikėtų pastebėti ir tai, kad dalindamas žmogžudysčių miestų titulus portalas „Fox news“ vertino tik Europos Sąjungai priklausančias šalis, taigi sakyti, kad tai „mirtiniausi“ Europos miestai ne visai tikslu.

Pagal UNODC pateikiamus duomenis, didžiausias žmogžudysčių reitingas Europoje tenka Maskvai – joje 100 tūkst. gyventojų tenka 7,6 žmogžudystės. Antroje vietoje, pagal 2016 m., duomenis, yra Kaunas su 5,4 žmogžudystės. Dar žemiau Sankt Peterburgas ( 4,9 nužudymo 100 tūkst. gyventojų), tuomet Vilnius ir Klaipėda su vienodu 3,9 žmogžudysčių reitingu. Žinoma, net įtraukus ir kitas, ne ES šalis, Lietuvoje žmogžudysčių skaičius vis tiek atrodo pakankamai aukštas.

Klausimų kelia ir tai, kokiais tiksliai duomenimis UNODC skaičiuodama nužudymus rėmėsi, nes pagal Informatikos ir ryšių departamento (IRD) viešai skelbiamus duomenis Vilniuje 2017 m. buvo užregistruota 13 nužudymų, o tai reikštų, kad tais metais 100 tūkst. gyventojų sostinėje teko 1,9 žmogžudystės.

Nesutapimų su Lietuvoje ir UNODC portale skelbiamais duomenimis galima pastebėti ir kalbant apie Kauną. IRD duomenimis, laikinojoje sostinėje 2017 m. registruoti 22 nužudymai, taigi tokiu atvejų 100 tūkst. gyventojų tenkantis nužudymų skaičius būtų dar didesnis ir turėtų siekti 5,7.

Baltijos šalys išsiskiria pagal nužudymus

Kad Baltijos šalyes Europos kontekste išsiskiria pagal žmogžudysčių skaičių – ne naujiena. Remiantis eurostato 2017 m. duomenimis, 100 tūkst. gyventojų tenkantis nužudymų skaičius didžiausias Nyderlanduose (17,09).

Antra šiame juodajame sąraše Latvija su 5,59 žmogžudystės, nors pagal UNODC duomenis į pirmąjį dešimtuką pagal žmogžudystes nepateko nė vienas kaimynų miestas. Tiesa, matyti, kad paskutiniai organizacijos iš, pavyzdžiui, Rygos gauti duomenys buvo tik 2015 m. Tuomet Rygoje 100 tūkst. gyventojų teko 4,8 žmogžudystės.

Nužudymų skaičius Europoje

Eurostato duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 3,97 nužudymo, mes sąraše tretieji. Iš karto po mūsų Estija su 2,20 žmogžudystės.