Munthe, pats irgi gydytojas, policijos komisarui tuomet pasakęs, kad ir šarlatanas gali būti geras gydytojas, o turi jis diplomą ar neturi, tas nė kiek nerūpi ligoniams, – svarbu, kad jis sugeba jiems padėti. Istorijos atomazga buvo tokia. Daktaras X atvyko pas policijos komisarą ir paprašė pokalbio be liudininkų. Parodė garsaus Vokietijos universiteto diplomą ir maldavo, kad tik komisaras niekam apie tą diplomą nepasakotų – nes milžinišką praktiką jam užtikrina kaip tik tas faktas, kad visi jį laiko šarlatanu.

Munthes aprašyta istorija vyko praėjusiame tūkstantmetyje Paryžiuje. Praėjusiais metais Šilutėje įvyko konkursas ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigoms. O konkurse be diplomo negalima, kaip ir dirbti gydytoju be licencijos. Konkursą vadovauti ligoninei laimėjo anksčiau čia skyriaus vedėju dirbęs Viktoras Šileikis. Iš pradžių jis tapo vienu iš dviejų atrinktų pretendentų, o po pokalbio su meru tapo ir nugalėtoju. Merui Vytautui Laurinaičiui nesutrukdė vietos žmonių kalbos ir rašiniai apie Viktoro Šileikio diplomą, pateiktą konkurse – iš Čikagos universiteto. Pristatydamas naująjį ligoninės vadovą gydytojams jis situaciją pateikė taip:

Šilutės meras Vytautas Laurinaitis:
-Situacija yra tokia, kad savivaldybė nėra kažkokia institucija, kuri kažką turi tirti, tam yra teisėsaugos institucijos, tai jos tada turėtų tuo užsiimti, aš manau, tuo jos ir užsiėmė.
Nemanau, kad STT pateikė pažymą kažkaip tai neįvertinusi situacijos. Nes visi dokumentai, kurių prašė STT, iš savivaldybės buvo pateikti.

-Jūs angliškai-lietuviškai skaitot, taigi popierius buvo paskelbtas, kas Jums dar neaišku, visi gi skaityti moka. Kad dokumentas padirbtas – tai ką čia dar įrodinėt reikia?
-Ekspertizės atsakys – jis originalas, ne originalas. Turi būti užklausimai iš tos gydymo įstaigos. Turi būti pateikta su parašais, antspaudais, su viskuo, kad turėtų juridinę galią.

-Tai kai kyla abejonių, ar nepaskubėta su sprendimais, tai gal pirma sulaukt tų ekspertizių?
-A mes ir sulaukėm, STT pažymos.

Specialiųjų tyrimų tarnyba Laisvės televizijai į klausimą dėl Viktoro Šileikio diplomo atsakė, kad Korupcijos prevencijos įstatyme nurodytas sąrašas aspektų, pagal kuriuos informacija yra renkama ir teikiama, neapima asmens išsilavinimo ir jį pagrindžiančių dokumentų teisėtumo.

Nors pagal tą patį Korupcijos prevencijos įstatymą STT turi pateikti informaciją apie tai, kad priimamas į tarnybą asmuo pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis. OK. Netiria STT, tiria LTV. Chicago State University, kurio diplomas pateiktas Šilutės ligoninės vyr. gydytojo konkurse atrašo – miela Rita, šitas Viktorui Šileikiui išrašytas ortopedijos ir traumų chirurgijos daktaro diplomas yra klastotė, nes mūsų universitetas medicinos laipsnių nesuteikia.

Šilutės savivaldybė į klausimą, kokio dokumento tyrimą ir ekspertizes turėjo galvoje, meras Laurinaitis neatsako. Tiesiog. Kaip pats Viktoras Šileikis, kuris irgi ignoruoja mano klausimus dėl diplomo iš Čikagos ir praktikos Jungtinėse Valstijose. Per ligoninės atstovę spaudai atsiunčia laišką, kad yra tobulinęsis DAUGYBĖJE užsienio šalių, o medicinos mokslus baigė Kauno medicinos institute 1983-aisiais. Interviu jis irgi neduoda, taip netenku ir galimybės paklausinėti, kaip be rezidentūros studijų jam sekėsi Valstijose, į kurias, kaip pasakojo anksčiau spaudai, išvyko devyniasdešimtaisiais.

Docinfo

Kai daktaras su diplomu iš universiteto, kuris nesuteikia laipsnių medicinoje, Šileikis iš Šilutės neduoda Laisvės TV interviu, negaliu su juo aptarti ir grįžimo iš Amerikos į Lietuvą peripetijų. Ir negaliu paklausinėti, kodėl po deportavimo iš Jungtinių Valstijų jis nesėkmingai bandė prisiteisti iš Jungtinių Valstijų Imigracijos ir natūralizacijos tarnybos direktoriaus tris tūkstančius dolerių – dėl to, kad išsiuntė ir nekreipė dėmesio į prašymus leisti sugrįžti.

Bet sugrįžęs į Lietuvą Viktoras Šileikis vis dėlto dirbo gydytoju. Tam jis turėjo gauti licenciją, ir gavo. Nors žinių apie jo rezidentūrą šiandien neturi niekas niekur. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba oficialiai patvirtino, kad jos turimoje Viktoro Šileikio licencijavimo dokumentų byloje nėra gydytojo išsilavinimo ir profesinės kvalifikacijos įgijimo dokumentų. Pirmoji licencija jam suteikta du tūkstančiai ketvirtųjų sausį, pagal naują pavyzdį atnaujinta du tūkstančiai aštuntaisiais lapkritį. Įsigaliojus naujai, automatiškai nustojo galioti senoji. Negaliojančių licencijų licencijavimo dokumentų bylos saugomos 10 metų, skaičiuojant nuo dienos, kai licencija nustoja galioti, o vėliau sunaikinamos. Todėl nei Akreditavimo tarnyba, nei Sveikatos apsaugos ministerija neturi Viktoro Šileikio pirmosios licencijos licencijavimo dokumentų.

Dar būtų variantas Akreditavimo tarnyboje vartyti antrosios licencijos bylą ir ten ieškoti pirmosios pėdsakų. Bet Akreditavimo tarnyba sako, kad ji negali duoti tos bylos dėl duomenų apsaugos reglamento, kuris – jeigu jau tiksliai, sako, kad asmens duomenų apsauga neturi prieštarauti informacijos laisvei. Galėtų, jeigu pats Viktoras Šileikis sutiktų. Viktoras Šileikis nesutinka, kaip ir atsakinėti į klausimus, už ką gavo pirmąją licenciją ar už ką buvo deportuotas iš Jungtinių Valstijų ir kaip konkurse atsidūrė diplomas iš Čikagos universiteto, kurio Čikagos universitetas teigia neišdavęs.

-Iš kur Jūs gavot traumatologo licenciją? Pagal ką Jūs ją gavote?
-Lietuvoj jau turėjau.
-Buvot anesteziologu prieš tai gi.
-Buvau.
-Tai iš kur ta traumatologo licencija, atsakykite, prašau, prieš visą kolektyvą.
-Aš jau Elektrėnuose dirbau ir chirurgu, ir traumatologu.
-Ar Jūs baigėte rezidentūrą JAV? Kas buvo Jūsų rezidentūros ten vadovas? Mūsų visuomenei medikų reikia žinoti.
-Aš nenoriu į tuos klausimus atsakinėti. Žinot ką, dabar nuo tų klausimų, ir į visus klausimus atsakinės teisininkas.

Gražus miestas yra Šilutė. Turi gražų Rotary klubą. Turi merą, kuris nuleidžia negirdomis klausimus apie suklastotą savivaldybės ligoninės vyr. gydytojo diplomą. Turi ligoninę, kuri turi iš Jungtinių Valstijų deportuotą vyriausiąjį gydytoją – Rotary klubo prezidentą, kuris nenori atsakinėti į klausimus apie suklastotą diplomą ir kaip jis tapo operuojančiu ortopedu.