R. Karbauskis DELFI sakė, kad premjeras jį apie žmonos karjeros pokyčius informavo prieš savaitę.

„Man Saulius pasakė tai kažkur prieš savaitę. Jis kaip ir atspėjo, sakė man, kad jo žmona Silvija įsidarbina eiline finansų analitike vienoje iš su „Orlen“ susijusių įmonių. Jis tada man sakė, kad bus apkaltintas velnias žino kuo. Sakiau jam, kad tai juokinga – paprasta moteris įsidarbina paprastose pareigose, už elementarų atlyginimą, negi pradės kažkas pūsti viską“, – pokalbį su premjeru prisiminė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad S. Skvernelę reikia pagirti už tokį poelgį.

„O sveikinu žmoną, kad ji pradeda dirbti. Eilinė moteris – raskite man daugiau premjerų žmonų, kurios įsidarbina eilinėmis darbuotojomis, eilinėje vietoje. Tai yra pavyzdys to, kad tai paprasta šeima, paprasti žmonės, apie ką mes šnekame? Žmona, kuri myli savo vyrą ir savo šeimą, ji eina į paprastą darbą dirbti paprastose pareigose pagal savo specialybę tam, kad išlaikytų šeimą“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis teigė, kad skandalas pradėtas kurti dar net nepaklausus, kokias pareigas premjero žmona įmonėje užims.

„Faktas yra tas, kad pradėję pūsti skandalą, jie net nepabandė sužinoti, kuo ji įsidarbino. Nes pagal tą įrašą (deklaracijoje, aut. p.) ji galėjo įsidarbinti valytoja. (…) Iš karto pasipylė kaltinimai S. Skverneliui, kad čia yra nauda, santykiai. O ji įsidarbino elementariai pagal savo specialybę“, – tikino LVŽS lyderis.

R. Karbauskis DELFI prakalbo apie Skvernelių šeimos sunkumus dėl premjero ligos.

„Jeigu žmona nori dirbti šį darbą, jei ji pati pasirinko, ji pati įsidarbino, klausimas – negi dabar jai uždrausti dirbti kur ji nori? Kokia korupcija apie ką mes šnekame? Aš Sauliui ir pasakiau, kad jei (skandalas, aut. p) bus, paaiškinsi žmonėms, jie supras, kad jokio skandalo nėra. Nes žmona, kuri augino vaiką, išaugino jį iki tokio amžiaus, kad gali dirbti. Tai šeimai tos pajamos yra labai svarbios – žinote gi šeimos situacijos: Saulius gydosi, net nežino, ar galės dalyvauti politikoje. Jei dėliosis ta situacija jo sveikatos prasme negerai, tai įsivaizduokite, kokią jis gautų pensiją, ir žmona nedirbtų?“ – klausimą kėlė LVŽS vadovas.

Politikas teigė, kad ir kur įsidarbintų premjero žmona Silvija, visur būtų pradėti kelti klausimai – ar tikrai ji pareigas užėmė pagal konkursą, ar niekas šio įdarbinimo nederino su Vyriausybe.

„Šitoje situacijoje turėtume Vyriausybei ir S. Skverneliui pirmiausia dėkoti už santykių su Lenkija sutvarkymu ir pasiekimus. Nes tie kaltinimai, kurie buvo mėtomi tam tikrų žiniasklaidos priemonė, tai nėra kaltinimai, už juos reikia kabinti medalius“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Nori dar labiau sugadinti sveikatą

Jis teigė, kad tie, kurie suprasdami tikrą situaciją, vis tiek pučia skandalą – nori pakenkti premjero sveikatai.

„Manau, kad jie sąmoningai jo sveikatai nori kenkti. Nes iš kur jo ligos? Gydytojai aiškiai pasakė – tai susiję su stresu. Ir dabar sąmoningai toliau eskaluojami klausimai. Aš suprantu, kaip šeimai dabar sunku yra“, – DELFI kalbėjo jis.

Paklausus, ar nepadarė premjeras klaidos atnaujinęs deklaraciją, bet niekur neįrašęs jos pareigų, R. Karbauskis teigė, kad tai nebūtų nieko pakeitę.

Saulius Skvernelis, Silvija Skvernelė

„Manau, kad jau nesvarbu, kas būtų parašyta, tą noriu pasakyti. O jeigu parašyta „valytoja“? Čia labai panaši analogija su lenkų paštininkais. Kai iš pradžių sakoma, kad čia nepotizmas, skandalas ir korupcija, o po to paaiškėja, kad tai yra 5 paštininkai. Šitoje situacijoje skandalą reikia sukelti – proga gera, „Orlen“, S. Skvernelis – knyga parašyta. Ir vat pirmyn – šaunu. Nebūtų padėję“, – teigė jis.

R. Karbauskis prieš tai įvardijęs, kad S. Skvernelės atlyginimas nėra didelis, konkrečios sumos pasakyti nenorėjo.

Papildė deklaraciją

DELFI primena, kad premjeras S. Skvernelis antradienį atnaujino savo privačių interesų deklaraciją – Vyriausybės vadovas nurodė, kad jo žmona Silvija Skvernelė dirba lenkų koncernui „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“, pranešė naujienų portalas lrytas.lt.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas portalui lrytas.lt negalėjo pasakyti, nuo kada ir kokias pareigas S. Skvernelė pradėjo eiti degalinių tinklą valdančioje bendrovėje.

„Atsiradus naujoms aplinkybėms, susijusioms su sutuoktinės darbovietės pasikeitimu, premjeras, kaip to reikalauja teisės aktai, nurodė šias naujas aplinkybes savo deklaracijoje. Daugiau komentarų nebus“, – sakė patarėjas.

Deklaracijoje S. Skvernelės darbovietė nurodyta su klaida – „Orlean Baltics retail“, tačiau pagal įmonės kodą matyti, kad tai „Orlen Baltics retail“.

Praėjusių metų pabaigoje portalas 15min.lt rašė, kad po premjero S. Skvernelio neskelbtų susitikimų su Lenkijos politikais šios šalies valstybės kontroliuojamo koncerno „Orlen“ valdoma naftos perdirbimo įmonė Mažeikiuose „Orlen Lietuva“ sulaukė nuolaidų gabenti krovinius „Lietuvos geležinkeliais“ bei sėkmės valstybiniuose elektros rezervo konkursuose Lietuvoje. Koncernas savo ruožtu parėmė Vilniaus „Ryto“, Panevėžio „Lietkabelio“ krepšinio klubus, taip pat Regionų krepšinio lygai – visos šios organizacijos esą susijusios su S. Skvernelio aplinkos verslininkais.

Premjeras šią informaciją pavadino sąmoningu melu. Jis sakė, kad susitarimas tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Orlen Lietuvos“ atitiko valstybės interesus.