Užsienio reikalų ministerija savo tinklalapyje paskelbė S. Lavrovo interviu laikraščiui „Russkaja gazeta“, kuriame diplomatijos vadovas nurodė, jog per balandį ir gegužę vyksiančias „Defender“ pratybas JAV planuoja perkelti į Europą daugiau kaip 20 tūkst. savo karių ir naudoti daugiau kaip 30 tūkst. karinės technikos vienetų. Šios pajėgos prisidės prie Europoje jau laikomų amerikiečių karinių kontingentų.

„Šiuose mokymuose dalyvaus iš viso daugiau kaip 40 tūkst. žmonių. Suprantama, mes reaguosime. Negalime ignoruoti šių procesų, keliančių labai didelį susirūpinimą – bet reaguosime tokiu būdu, kad nekiltų nereikalingos rizikos“, – kalbėjo diplomatijos vadovas.

S. Lavrovas pridūrė: „Beje, formaliai mokymai paskelbti kaip [rengiami] amerikiečių, bet į juos pakviesti NATO partneriai. Įdomus momentas – nežinau, kas tai nulėmė.“

„Tačiau viena iš galimų priežasčių – kad amerikiečiams daug paprasčiau patiems viską planuoti ir realizuoti sava eiga, o ne būti bent simboliškai saistomiems kokios nors NATO drausmės – nors NATO JAV pajėgų Europoje vadas taip pat yra NATO pajėgų Europoje vadas“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Pasak jo, Rusija į šias pratybas privalo reaguoti.

„Tikiuosi, bet kuris normalus kariškis ir politikas tai supranta. Provokuojantys tokio pobūdžio visiškai nepagrįstus mokymus nori, kad būtų atsakomųjų priemonių, siekdami toliau didinti įtampą“, – sakė S. Lavrovas.

„Viskas, ką darome atsakydami į NATO kuriamas grėsmes mūsų saugumui, darome vien savo teritorijoje. Kaip ir mūsų visa branduolinė ginkluotė yra mūsų teritorijoje – kitaip negu amerikiečių branduoliniai ginklai“, – pridūrė jis.

Kaip nurodoma JAV sausumos pajėgų Europoje tinklalapyje, pratybų „Defender Europe 2020“ uždavinys – treniruotis perkelti divizijos dydžio kovinius pajėgumus iš JAV į Europą, pasinaudoti ten iš anksto dislokuota karine įranga ir pergabenti karius ir techniką į įvairias mokymų vietas.

JAV nuolat dislokuojama karinė technika bus išplukdyta iš keturių valstijų uostų ir bus nugabenta į šešias Europos valstybes. Šioje operacijoje dalyvaus dešimtys tūkstančių karių ir civilių įvairiose šalyse

Tuo met JAV kariai bus išsiųsti į įvairias tarpines bazes regione su daugiašalėmis pajėgomis ir dalyvaus įvairiose kasmetinėse pratybose.

Pentagonas pažymi, kad šios pratybos bus didžiausios JAV dislokuojamų pajėgų perkėlimo į Europą pratybos per daugiau kaip 25 metus.