„Teismui baigus įrodymų tyrimą, Aplinkos apsaugos departamentas pateikė raštą, kad iki teismo tyrimas galimai buvo atliktas aplaidžiai, nebuvo surinkti visi išsamūs bylos duomenys, dėl ko galimai netinkamai paskaičiuota žala gamtai, bei galimai veika netinkamai teisiškai kvalifikuota“, – rašoma teismo pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad antradienį vykusiame teismo posėdyje buvo pateikti papildomi duomenys, kad aplinkosaugininkai kreipėsi į Vytauto Didžiojo universitetą su prašymu nustatyti, ar sausio 15 dieną Panevėžio rajone sugautas klajojantis stumbro jauniklis nėra galbūt neteisėtai sumedžiotos stumbro patelės palikuonis.

Teismui taip pat buvo pateikti duomenys, kad departamentas kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą dėl pareigūnų galimai netinkamai atliktų pareigų, atliekant tyrimą dėl neteisėtai sumedžiotos stumbro patelės.

„Įvertinus teismui pateiktų duomenų visumą, teismas daro išvadą, kad yra esminių įrodymų trūkumų, kurių negalima nustatyti (ištaisyti) teisme, ir kurie trukdo teismui priimti objektyvų ir teisingą sprendimą“, – pranešime cituojamas bylą nagrinėjęs teisėjas Česlovas Kulikauskas.

„Byloje nebuvo tirta ir vertinta, ar galimai neteisėtais veiksmais nebuvo padaryta didelės žalos ypatingai saugomų rūšių laukinių gyvūnų apsaugos būklei. Taip pat nėra iki galo nustatyta žala gamtai, jos dydis. Nenustačius šių aplinkybių, negalima įvertinti atsakomybės rūšies (administracinė, baudžiamoji) atribojimo, veikos kvalifikavimo klausimo. Pati institucija surašiusi protokolą pripažino, kad tyrimas buvo atliktas nevisapusiškai ir neišsamiai“, – teigė jis.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė BNS teigė, kad tyrimą dėl nušautos stumbrės tęs specialiai sudaryta darbo grupė, jis nebus grąžinamas Panevėžio aplinkosaugininkams „dėl skaidrumo ir objektyvumo“.

Stumbro patelė sumedžiota sausio antrą dieną Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

Stumbrę nušovęs Utenos rajono tarybos narys teigė, kad ją sumaišė su šernu. Politikui už tai skirta 12,2 tūkst. eurų bauda, ją „valstietis“ sumokėjo.

Stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis.