Primename, kad Vyriausybė nepritarė dviejų konservatorių siūlymui mokėti 42 eurų šalpos išmokas vienišiems pensininkams, atsisakant jiems mokamos 26 eurų našlių pensijos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte teigiama, kad Lauryno Kasčiūno ir Gintarės Skaistės siūlymas nėra efektyviausias ir teisingiausias siekiant sumažinti vienišų pensininkų skurdą.

„Apie 90 tūkst. mūsų senjorų dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra vieniši. Jie vieniši ne tik dėl to, kad sutuoktinis mirė, gali būti vieniši, nes išsiskyrė“, – DELFI sakė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Tikina, kad pensininkų situacija pagerėtų

G. Skaistė daugiau papasakojo apie siūlytą projektą.

„Iš esmės mūsų siūlomas pokytis paliečia tik pensinio amžiaus žmones. Visiems tiems, kurie netekę maitintojo, niekas nesikeistų. Tokia, kokia buvo numatyta pensija, tokia ir liktų. Tiems žmonėms, kurie turėdavo teisę į našlių pensiją, nesulaukę pensinio amžiaus, niekas nesikeistų – taip, kaip buvo, taip ir liktų. Mūsų įstatymas kalba tik apie pensinio amžiaus žmones, kad jų situacija pagerėtų labiausiai“, – aiškino politikė.

Gintarė Skaistė

„Dažnai žmonės klausia, ar tai reiškia, jog našlių pensijos nebelieka, tai mes norime pasakyti, kad jos tampa didesnėmis vienišų žmonių pensijomis, tiesiog apimtis žmonių didėja – įtraukiame daugiau vienišų žmonių. Jeigu jis – vienišas žmogus ir yra pensinio amžiaus, jam pradėtų veikti ši paramos sistema“, – laidoje patikslino L. Kasčiūnas.

Pašnekovai tikino negalintys suprasti, kad pasiūlymui nepritariama. „Turbūt tokį sprendimą signalizuoja ir besikeičianti situacija, nes Eurostato duomenys rodo, kad pensininkų skurdas yra beveik 42 proc. Jis išaugo 27 proc. per pastaruosius ketverius metus. Matome, kad pensininkų pensijos nebespėja pasivyti kylančio darbo užmokesčio ir natūralu, kad šią situaciją reikia kaip nors keisti. Panašus modelis buvo numatytas ir kuriant socialinį modelį. Man labai keista, kad Vyriausybė šios nuostatos atsisako“, – kalbėjo G. Skaistė.

Daugiausia išlaidų – būstui

Kaip patikslino L. Kasčiūnas, šis pasiūlymas buvo įtrauktas ir į Vyriausybės programą.

„Kalbėkime apie gerovės valstybę – kokie esminiai sprendimai ir konkretūs žingsniai. Mūsų idėja dėl 42 eurų yra ne šiaip sau sugalvota. Mes analizavome situaciją ir nustatėme, kad būtent tiek atsieina būsto išlaikymo išlaidos. Būtent vienišiems žmonėms būstas ir yra didžiausia našta. Tai – svarbiausias argumentas, kodėl siūlome ne 36 eurus ar dar kažkiek, o būtent 42 eurus. Viskas apgalvota, apskaičiuota ir norime pasakyti, kad būtent tai buvo įtraukta į šios Vyriausybės programą. Prieš porą metų kreipėmės ir klausėme, kur yra ši programa, nes turėjo būti įgyvendinta 2019 metais“, – sakė L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

G. Skaistės teigimu, vienišais senjorais laikomi visi pensinio amžiaus žmonės, kurie yra arba nesusituokę, arba išsiskyrę, arba našliai.

„Pagal mūsų siūlomą modelį vienišais senjorais laikomi visi pensinio amžiaus žmonės, kurie yra arba nesusituokę, arba išsiskyrę, arba našliai. Žinoma, pagal vieną atvejį negalėtume modeliuoti visos valstybės sistemos, pagrindiniai socialiniai rodikliai rodo, kad dauguma pensinio amžiaus žmonių tikrai skursta. Turbūt nėra statistikos, kiek tiksliai vienišų pensinio amžiaus žmonių skursta, tačiau senatvės pensininkų skurdo lygis yra 42 proc., o vienišų visų amžiaus grupių žmonių skursta daugiau nei pusė“, – kalbėjo ji.

Kaip kovotų su fiktyviomis skyrybomis?

L. Kasčiunas pateikė ir kitokį pavyzdį, kai moteris ilgus metus gyvena su vienu vyru ir tik senatvėje vyras nusprendžia su ja išsiskirti.

„Pavyzdžiui, yra moteris, kuri 30 metų gyveno su vyru, užaugino vaikus, o gyvenimo pabaigoje vyras ją paliko ir susituokė su kita, vėliau mirė. Pagal dabartinį teisinį reguliavimą, našlės pensiją gauna tik ta paskutinioji žmona, o ta moteris, su kuria gyveno tris dešimtmečius, užaugino vaikus, – ji neturi nieko“, – pavyzdį pateikė jis.

Eurai

Pasiteiravus, kaip kovotų su žmonių nesąžiningumu, jeigu padaugėtų fiktyvių skyrybų, politikas tikino, kad svarbu būtų sugalvoti, kaip sukurti tam tikrus saugiklius.

„Tai reikės apgalvoti. Yra įvairių būdų. Pirmiausia, reikia pereinamojo laiko. Jeigu vyksta skyrybos, tarkime, būtų galima priimti, kad metus ar daugiau toji parama nebūtų mokama, – patikrinama, kad sprendimas tikras. Yra ir tam tikra duomenų bazė „Registrų centre“, galima net pažiūrėti, ar žmonės gyvena dviese, ar ne, tai galima patikrinti ir savivaldybių lygmeniu“, – aiškino L. Kasčiūnas.

Seimas 2019-ųjų lapkritį po pateikimo pritarė L. Kasčiūno ir G. Skaistės siūlymui mokėti 42 eurų šalpos vienišų asmenų pensijas.

Anot L. Kasčiūno, tai leis išvengti nelygaus vienišų vyresnio amžiaus žmonių traktavimo, nes našliai dabar gauna pensiją, o nesudarę santuokos arba jai iširus negauna nieko. Naujas pensijas konservatoriai siūlo mokėti nuo šių metų liepos, tai biudžetui šiemet kainuotų apie 45 mln. eurų. Lėšų poreikis naujoms pensijoms išmokėti siektų apie 75 mln. eurų, tačiau atsisakius našlių pensijų „Sodros“ biudžetas sutaupytų apie 30 mln. eurų.