„Jau mes esame fiksavę atvejų, kai žmonės buvo radikalizuoti, ir buvo paveiktos smegenys tiek, kad žmogus pasidaro nebeadekvatus siekdamas savo tikslų, ir aš kalbu būtent apie dešinįjį ekstremizmą, kuris, ko gero, ne mažiau pavojingas nei terorizmas“, – antradienį po metinio grėsmių pristatymo Seime žurnalistams sakė VSD vadovas Darius Jauniškis.

„Jis buvo pastebėtas ir neutralizuotas, galiu pasakyti taip“, – klausiamas, kaip VSD reagavo į radikalizmo atvejį, atsakė D. Jauniškis.

Tradicinėje VSD ir karinės žvalgybos ataskaitoje pažymima, kad terorizmo grėsmės lygis Lietuvoje išlieka žemas, bet Europoje didėja dešiniųjų ekstremistų vykdomų teroro aktų grėsmė.

„Tendencijos Europoje yra neraminančios, nes dešinysis ekstremizmas yra kylanti banga, ir visi pradeda dėmesio vis daugiau į jį atkreipt, ir mes turėtume irgi šią situaciją stebėti“, – pažymėjo D. Jauniškis.

Ataskaitoje teigiama, kad dešiniojo ekstremizmo ideologijas propaguojančios grupės bei pavieniai asmenys įvykdo vis daugiau aukų pareikalaujančių teroro aktų ir ideologiškai motyvuotų žmogžudysčių.