„Reikia pabrėžti, kad Kinijos įstatymai numato, jog net ir privačios Kinijos kompanijos turi tiekti žvalgybos institucijoms turimą informaciją, jeigu to reikia Kinijos žvalgybiniams tikslams.

Tikiuosi, kad Lietuvos Vyriausybė, diegdama 5G ryšį, pirmenybę teiks tiems technologijų tiekėjams, kurie atitiks transatlantinius saugumo kriterijus“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas, komentuodamas antradienį Seime pristatytą bendrą Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą.

Pasak jo, svarbu, kad žvalgybos tarnybos atkreipė dėmesį, jog suskystintųjų dujų pirkimas iš Vladimirui Putinui artimų oligarchų kompanijos „Novatek“ (darant tai per tarpininkus) yra rizika Lietuvos energetiniam saugumui.

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra naujiena mūsų Vyriausybei. Jau prieš 8 mėnesius, kai tik pirmas „Novatek“ krovinys atkeliavo į Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kreipėmės į Vyriausybę, kad ji įvertintų tokių sandorių atitikimą nacionaliniam saugumui. Bet sandoriai tęsėsi toliau. Bandyta įpiršti nuomonę, kad „Novatek“ taip konkuruoja su „Gazprom“, o ši konkurencija mums labai naudinga.

Pasirodo, kad tai apgalvota Kremliaus strategija įsitvirtinti suskystintųjų dujų rinkoje, o vaidmenimis „Novatek“ ir „Gazprom“ tiesiog pasidalino“, – sakė L. Kasčiūnas.

Antradienį Seime pristatytos naujausios grėsmės nacionaliniam saugumui. Žvalgybininkų teigimu, Lietuvos kariniam, informaciniam, ekonominiam, energetiniam saugumui didžiausią grėsmę kelia dviejų valstybių – Kinijos ir Rusijos – veikla.

Su grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo dokumentu visuomenę supažindino VSD direktorius Darius Jauniškis ir AOTD direktorius pulkininkas Remigijus Baltrėnas.