Lietuvos diplomatijos vadovas per oficialiąją savo dviejų dienų vizito dalį susitiks su Baltarusijos premjeru Siarhejumi Rumasu ir užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi.

Išvakarėse L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuvos požiūris į šalia jos sienų beveik baigtą statyti objektą vis tiek nesikeičia ir išlieka neigiamas, tačiau dabar būtina dėti visas pastangas užtikrinant jo saugumą.

„Yra tarptautinių organizacijų labai konkrečios rekomendacijos, pravesti tvarumo streso testai – irgi labai konkrečios rekomendacijos. Mes įsivaizduojame, kad privaloma tvarka turėtų būti įtraukti tie pagrindiniai reikalavimai į Baltarusijos valdžios veiksmų planą ir jie privalo būti įgyvendinti iki paleidžiant šitą elektrinę“, – žurnalistams Minske pirmadienį sakė L. Linkevičius.

V. Makėjus sakė, kad oficialiame susitkime bus aptarti „visi klausimai, susiję su mūsų dvišaliais, daugiašaliais santykiais.“

Lietuva teigia, kad Astravo atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma pažeidžiant saugumo ir aplinkosaugos standartus. Minskas kaltinimus neigia.

Anksčiau planuota, kad ministras L. Linkevičius antradienį susitiks su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, bet susitikimas neįvyks – vietoj to bus surengtas susitikimas su šios šalies premjeru.

Pirmadienį L. Linkevičius Baltarusijoje lankėsi Rimdžiūnų lietuvių kultūros centre, kuriame kartu su V. Makėjumi aptarė lietuvių tautinės mažumai rūpimus klausimus, vėliau vyko į Gervėčių bažnyčią, lankėsi lietuvių bendruomenės šviesuolės Marijos Mažeikienės namuose.

Atvykęs į Minską Lietuvos ministras bendravo su Baltarusijos pilietinės visuomenės aktyvistais, tarp kurių – Alesius Beliackis, Stanislavas Šuškevičius, Tatjana Karatkevič ir kiti.

Tai pirmasis L. Linkevičiaus vizitas Baltarusijoje per pastaruosius ketverius metus. Jis atvyko V. Makėjaus kvietimu.