Ne visus klausimus žmonėms drąsu užduoti garsiai. Specialistas, Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas teigė, kad „kvailų klausimų nebūna, o, jeigu žmonėms tokių kyla, reikia atsakyti“. DELFI pateikia 10 įvairių žmonėms kylančių klausimų apie koronavirusą ir prof. S. Čaplinsko atsakymus.

1. Jei siunčiausi prekes iš Kinijos, ar galėjo parsisiųsti kartu virusas?

Oficialios informacijos apie galimą viruso plitimą per siuntas nėra pateikusi nei viena tarptautinė kompetentinga institucija. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) oficialiai nenurodo, kad siuntos galėtų kelti grėsmę.

2. Jeigu draugė grįžo iš egzotiškos kelionės, ar galiu ją inkubaciniam periodui uždaryti į infekcinę ligoninę? Arba, kur ją galima visapusiškai ištirti?

Sveiki žmonės ligoninėse nehospitalizuojami. Jei grįžote iš Kinijos, rekomenduojama savo sveikatos būklę stebėti 14 d. po grįžimo. Išsivysčius ligos simptomams reikia skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, papasakoti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Dėl hospitalizavimo ir tyrimų reikalingumo sprendžia gydantis gydytojas.

3. Ar tiesa, kad vienkartinės kaukės nepadeda apsisaugoti?

Vadovaujantis PSO rekomendacijomis, medicininės kaukės dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso, prevencijos priemonių. Vien kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama su kitomis prevencijos priemonėmis, tokiomis kaip rankų higiena, kosėjimo-čiaudėjimo etiketu, vengti artimo kontakto su sergančiais žmonėmis ir kt.

4. Jeigu išsikviesčiau greitąją dėl galimų simptomų, ar atvažiuotų medikai į namus su tais „kosmonautų“ apsauginiais kostiumais?

Medikai atvažiuotų dėvėdami asmenines apsaugos priemones, kurias rekomenduoja kompetentingos institucijos.

5. Kodėl jie ten rėkauja per gramofoną Vilniaus oro uoste? O, jeigu aš keliauju su temperatūra, bet nebuvau Kinijoj, reikia man ten jiems „prisiduoti“? Ką man darys?

Jeigu jus domina informacija susijusi su užkrečiamosiomis ligomis, o ypač koronavirusine infekcija, ir jų valdymu, galite prieiti prie specialistų, budinčių oro uostuose, kur jums bus suteikta asmeninė konsultacija rūpimais klausimais.

6. Ką bendro turi „Corona“ alus ir koronavirusas?

Nieko. Pavadinimas „koronavirusas“ kilęs iš to, kad po mikroskopu virusas turi karūną primenančius į viršų kyšančius vainikėlius. „Corona“ alaus gimtinė Meksika. „Corona“ lotyniškai ir ispaniškai reiškia karūną.

7. Iš kur jis iš viso atsirado – nuo šikšnosparnio ar nuo gyvatės? Ar tą gyvatę kažkoks žmogus suvalgė? Ar šikšnosparnis apčiaudėjo žmogų?

Šiuo klausimu vykdomi tyrimai. Teorijų gali būti įvairių, tačiau kol kas tikslus infekcijos rezervuaras ir perdavimo mechanizmai nėra oficialiai įvardinti.

8. Ar gali būti, kad Kinija slepia tikrą tiesą?

Kinijos kompetentingų institucijų mes neatstovaujame, tad ir kalbėti už jas negalime. PSO susidariusią situaciją dėl 2019-nCoV sausio 30d. paskelbė Tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai situacija, todėl šiuo metu reikėtų tinkamai reaguoti į susidariusią situaciją, o ne kurti sąmokslo teorijas.

9/10 Kodėl nuo koronaviruso nemirė nei vienas vaikas?

Kas su tuo virusu nutiks ateityje? Ar jį sunaikins skiepai, vaistai
Deja, bet, kalbant apskritai, mirčių dėl 2019-nCoV infekcijos skaičius didėja. Iki š. m. sausio 31 d. užregistruota 213 mirties atvejų. Kiek laiko dar bus stebimas pačių ligos atvejų didėjimas šiuo metu negalime prognozuoti, tačiau mokslo pažanga yra didelė ir reikia tikėtis po kurio laiko atsiras specifinis gydymas ir specifinė profilaktika (skiepai).