Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės R. Šalaševičiūtės teigimu, šiuo metu vaiko pinigų mokėjimo tvarka asmenims, kurie patiria socialinę riziką, skiriasi kiekvienoje savivaldybėje.

Toks reguliavimas lėmė, kad vienoms savivaldybėms su vaiko pinigų mokėjimu tėvams, kurie patiria socialinę riziką, susitvarkyti pavyksta geriau, o kitos – patiria sunkumus, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija joms negali padėti dėl įstatyme esančių apribojimų.

„Dauguma savivaldybių pasirenka vos du išmokų būdus – socialines korteles, skirtas apsipirkti maisto parduotuvėse, arba įprastinį vaiko pinigų mokėjimo būdą – pinigines lėšas vaiką prižiūrintiems tėvui ar motinai. Deja, toks kelias ne visada užtikrina realius vaiko poreikius.

Juk gali reikėti apmokėti ir už vaikų ugdymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose, vaikui reikia batų, drabužių, higienos reikmenų, kitų būtiniausių daiktų, kurių socialinę riziką patiriantys tėvai neįstengia vaikui nupirkti, nes stokoja socialinių įgūdžių ir negeba atsakingai panaudoti gautų pinigų.

Tad renkantis vien maisto korteles, kai kuriose savivaldybėse socialinę riziką patiriančių tėvų vaikams būtiniausių daiktų įsigijimas nėra užtikrintas. Būtent todėl ir siekėme, kad išmokų vaikams, kurių tėvai patiria socialinę riziką, mokėjimo tvarka būtų suvienodinta. Siūlome, kad socialinės apsaugos ir darbo ministras galėtų nustatyti vieningą tvarką visoms savivaldybėms“, – sako Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

LVŽS frakcijos seniūno R. Karbauskio teigimu, visi vaikai, kurie gyvena Lietuvoje, turi turėti vienodas teises ir galimybes augti.

„Tai ir užtikrins siūlomos įstatymo pataisos. Neabejoju, kad, joms pritarus, vaiko pinigai, kurie vieningu mūsų koalicijos sprendimu šiais metais vėl buvo padidinti, tikrai pasieks Lietuvos vaikus ir bus panaudoti tik jų poreikiams tenkinti, o ne kitais tikslais. Pagalba socialinę riziką patiriantiems tėvams yra būtina ir siūlomos priemonės prie to prisidės.

Valstybė skiria reikšmingas sumas – viena universali vaiko išmoka padidėjo iki 60 eurų, o neįgaliam vaikui ar vaikams, augantiems gausiose arba nepasiturinčiose šeimose, išmoka augo net nuo 70 iki 100 eurų. Todėl turime dėti pastangas, kad šios išmokos vaikus išties pasiektų“, – sako R. Karbauskis.

Šiuo metu universalią vaiko išmoką (vaiko pinigus) gauna 516,5 tūkst. vaikų, iš jų – 10,1 tūkst. vaikų, augančių socialinės rizikos šeimose.