„Lengvatos mokamos išimtinai iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšų, t.y. iš dalies Kauno miesto gyventojų sumokamų mokesčių, todėl absoliučiai pagrįsta, kad, kaip ir dalies kitų lengvatų, kompensacijų atveju šios lėšos gali būti panaudotos Kauno miesto gyventojų reikmėms“, – rašoma tarybos sprendimo projekte.

Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius patvirtino, kad, šį sprendimą priėmus, ginčys jį teisme.

„Jeigu antradienį Kauno miesto savivaldybės taryba tokį sprendimą priims, tai tuomet artimiausiu metu kreipsimės į teismą“, – BNS sakė jis.

Kauno miesto savivaldybės taryba pernai spalio 15 dieną nusprendė, kad iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį nuo sausio keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą.

Miestas tiems vaikams, kurių tik vienas iš tėvų deklaruotas mieste, numatė kompensuoti pusę pilnos kainos.

Kaip BNS informavo savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė, po šio sprendimo daugiau tėvų deklaravo savo gyvenamąją vietą Kaune.

„Per pastaruosius tris mėnesius Kauno darželius lankančių vaikų, kurių abu tėvai yra registruoti mieste, padaugėjo beveik 1,4 tūkst. Tiesa, keliomis dešimtimis augo ir visų Kauno darželių auklėtinių skaičius“, – sakė ji.

Savivaldybė kol kas neturi duomenų, kiek vaikų dėl išaugusio mokesčio nustojo lankyti darželius.

Pasak savivaldybės atstovės, naujoje tvarkoje „numatyti visi gyvenimiški atvejai“, kai žmonės, dėl objektyvių priežasčių negali užtikrinti, kad abu tėvai deklaruotų gyvenamąją vietą Kaune.

„Tačiau svarbu suprasti, kad galime ir turime vadovautis tik oficialia ir patikima informacija apie šeimą bei jos sudėtį, o ne lįsti į kiekvienus namus tikrinant bei aiškinantis, kas šeimoje su kuo gyvena ar nebegyvena“, – teigia A. Keruckė.

Kauno rajono savivaldybė yra patvirtinusi tvarką, pagal kurią savo gyventojams, lankantiems darželius mieste, išaugusią kainą kompensuos.