„Aš linkstu į verslą, bet dėl politikos – niekad negali sakyti, kaip bus ateityje. (…) Taip, deruosi su keliomis įmonėmis dėl kelių pozicijų. Viena – privataus sektoriaus, kita – iš konsultacinio. Tad neužbėgsiu įvykiams už akių, bet derybos vyksta“, – kol kas mįslėmis kalba buvęs susisiekimo ministras R. Masiulis.

DELFI primena, kad LVŽS lyderio R. Karbauskio žiniasklaidai išplatintame sąraše buvo išvardinta 13 asmenų, kurie keičia darbus ir net sferas, priklausomai nuo R. Masiulio karjeros pokyčių.

Aukso gyslele vadinti negalima

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė DELFI sakė, kad sunku pasakyti, kokį planą savo galvoje turi iš politikos kurį laiką pasitraukęs R. Masiulis.

„Čia pat girdėjome ir teiginius apie tai, kad svarsto ir kelis pasiūlymus išplėsti savo darbinę veiklą. Manau, kad jis tiesiog bando siųsti bendrą žinią ir bandyti paaiškinti esmę, nes viešojoje erdvėje buvo daug vertinimų, kad R. Masiulis galėtų visai neblogai atrodyti politikoje“, – sakė ji.

„Galbūt jo konkurencija gali būti pakankamai stipri, tokių vertinimų mes taip pat girdėjome. Matyt, nuo jų atsispirdamas R. Masiulis ir sako, kad jame valdantieji mato konkurentą“, – svarstė politologė.

Rokas Masiulis ir Ramūnas Karbauskis

R. Urbonaitė kalbėjo, kad R. Masiulis viešojoje erdvėje vertinamas kaip geras politinis veikėjas. Tačiau anot politikos ekspertės, nereikėtų apsirikti – aukso gysla jo vadinti taip pat negalima.

„Pasakyti, kad jis kažkam yra aukso gysla, ar kad tai gali būti labai laukiamas ir labai daug balsų atnešantis politikas, negalime. Niekas jau nebeturi tokių vilčių, kad, štai, ateina R. Masiulis ir atsineša krūvą balsų, nes yra populiarus.

Jis tos gelbėtojo etiketės, nemanau, kad turi. Nemanau, kad visi blaiviai vertinantys situaciją jį apibrėžtų kaip neįtikėtiną gėrybę ar trofėjų, dėl kurio verta kovoti“, – kalbėjo MRU politologė R. Urbonaitė.

Realus planas tik vienas

Paprašius įvertinti, kokį realiausią kelią galėtų pasirinkti R. Masiulis, jei visgi, pasirinktų grįžti į politiką, R. Urbonaitė sakė, kad kelias tik vienas.

„Partija arba vienmandatė apygarda, kur gali pats save iškelti. Bet jei turi politinius tikslus, be partijos tikrai būsi vienas karys lauke, nėra taip paprasta. Galvočiau, kad ir naujos partijos kūrimui laiko praktiškai nebėra. Vienintelis kelias – jungtis prie tam tikros partijos“, – sakė ji.

Politologė svarstė, kad realiausia būtų, jei R. Masiulis prisijungtų prie Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD). Apie tai jau ne vieną mėnesį kalba žiniasklaida. Tačiau be kalbų viešojoje erdvėje aiškių judesių kol kas nėra matoma.

„Girdime iš tų pačių konservatorių ženklus, kad jie kalbintų, gal ir kalbina, gal mielai priimtų. Bet kol kas rimtesnių signalų apie derybas tikrai negirdėjome. Nežinau kaip į tai žiūrėtų tie patys liberalai, sunku pasakyti. Pasirinkimas partijų nėra toks didelis“, – teigė ji.

R. Urbonaitė teigė, kad R. Karbauskio pateikta informacija apie R. Masiulį ir jo artimą aplinką realiai prarado patikimumą dėl pačios formos.

„Net jei kažkas ir buvo, gal tikrai kokie kabliukai R. Masiulio veiklos buvo apie kuriuos mes nieko nežinome, nesame tikri. Tai pats R. Karbauskis savo rankomis visą tai labai giliai palaidojo“, – kalbėjo politologė.

Ji tikino, kad jau nepamena taip prastai komunikuotos minties, kaip tai ketvirtadienį padarė R. Karbauskis.

„Tokio neprofesionalumo aš jau seniai nebuvau mačiusi. Tai buvo blogiausia, kas galėjo nutikti“

„Tokio neprofesionalumo aš jau seniai nebuvau mačiusi. Tai buvo blogiausia, kas galėjo nutikti“, – tikino ji, kritikuodama R. Karbauskio retoriką.

Ir pridūrė, kad vakarykštė valstiečių lyderio retorika pasitarnavo tik vienam asmeniui – R. Masiuliui.

R. Karbauskis ketvirtadienį kalbėjo, kad žiniasklaidai pateikė dar ne visą informaciją ir žadėjo jos pateikti vis daugiau. Tokį elgesį politologė vertino kaip artėjančių rinkimų elgesį, o ne teisybės ieškojimą.

„O jeigu valstiečių lyderis jaučia norą kasdien tokią informaciją pateikti, tai jau panašiau į rinkiminį reikalą – norima palaikyti įtampą, intrigą, o tai jau yra rinkiminiai triukai. Nes jei turi, tai viską ir klok ant stalo. Nėra prasmės tempti tą gumą“, – DELFI sakė R. Urbonaitė.

Dvigubas dugnas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų dekanas, politologas Algis Krupavičius DELFI taip pat sakė, kad sunku pasakyti, koks yra R. Masiulio planas.

„Jo apsisprendimo laikas yra šiek tiek užsitęsęs. Vienu metu jis jau buvo aiškiai pasakęs, kad lieka versle. O dabar vėl atsiranda tam tikras neapibrėžtumas. Jis pats turėtų priimti aiškų ir konkretų sprendimą“, – tikino jis.

A. Krupavičiaus nuomone, R. Karbauskis, viešindamas su R. Masiuliu susijusių asmenų sąrašą žaidžia viešųjų ryšių žaidimą, o taikinyje – prezidentas G. Nausėda.

„R. Karbauskis šiuo atveju žaidžia viešųjų ryšių karą. Šiaip R. Karbauskio veiksmas paviešinti su R. Masiuliu susijusius asmenis, kurie dirbo kartu, pirmiausia yra atoveiksmis prezidentui ir jo teiginiams apie Jaroslavą Narkevičių“, – teigė jis.

Rokas Masiulis

Po R. Karbauskio paviešintos informacijos R. Masiulius, paskutiniu metu retai pasirodantis televizijos ekranuose, noriai stojo komentuoti jam mestų kaltinimų prieš kamerą. Ar tai jau galima suprasti kaip žingsnį politikos link?

„Dvigubą dugną galima įžvelgti. Pirmiausia – tai noras paaiškinti pateiktą informaciją. O tas antras dugnas, kad tai galia būti tam tikras žingsnis į politikos lauką. Tokio vertinimo irgi negalima atmesti“, – DELFI sakė A. Krupavičius.

„Dvigubą dugną galima įžvelgti. (...) O tas antras dugnas, kad tai galia būti tam tikras žingsnis į politikos lauką. Tokio vertinimo irgi negalima atmesti“

Ir dar papildomai iškėlė klausimą – ar toks informacijos viešinimas neprasilenkia su Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR).

Sunkesnis kelias

Paprašytas įvardinti, kaip galėtų elgtis R. Masiulis, jei nuspręstų vėl grįžti į politiką, A. Krupavičius scenarijus piešė daug niūresnėmis spalvomis.

„R. Masiulio atveju, galimybės sukurti kažką naujo, kaip politinę jėgą, yra daugiau nei minimalios. Iki Seimo rinkimų nebelieka jau tiek daug laiko. Antras scenarijus – gauti kažkurioje reikšmingesnėje partijoje pirmą poziciją rinkimų sąraše, irgi nėra galimybė didelė“, – sakė jis.

Politologas aiškino, kad aukšta vieta bet kurios partijos sąraše nėra lengvai įgyvendinamas planas. Galimas ir partijos pasipriešinimas.

„Tikrai yra ne vienas ir ne du pretendentai į pirmąsias sąrašo vietas partijose. Jeigu žiūrėsime į Tėvynės sąjungą, tai yra G. Landsbergis ir Ingrida Šimonytė. O dabar atiduoti tą pirmą sąrašo vietą asmeniui, kurio anksčiau nebuvo, ir kurti konkurenciją, tai, matyt, nebūtų labai logiškas sprendimas. Galbūt keltų nepasitenkinimą ir partijos viduje“, – kalbėjo politologas.

Ramūnas Karbauskis paviešino su Roku Masiuliu susijusių asmenų schemą.

„Liberalų sąjūdžiui R. Masiulis gal irgi ideologiškai nebūtų svetimas, bet reikia naujai lyderei įsitvirtinti. Vargu, ar buvęs susisiekimo ministras suktų į centro kairės pusę“, – DELFI sakė A. Krupavičius.

„Kelias į verslą, matyt, yra labiau apibrėžtas ir aiškesnis. Jo rezultatai galėtų būti paprastesni. O politika, šiuo atveju, būtų tik galimybių laukas, įvairių scenarijų sritis. Bet kokie būtų konkretūs to rezultatai, nebėra aišku“, – sakė jis.

Bando paslėpti ministro klaidas?

DELFI primena, kad ketvirtadienį, kaip ir buvo žadėta, LVŽS lyderis paviešino 13 asmenų sąrašą. Jame matoma, kaip keičiantys R. Masiulio darbovietėms, kartu su juo keliauja ir aukštas pareigas užimantys asmenys. Šią informaciją R. Karbauskis pateikė ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Šis faktas R. Masiuliui ketvirtadienį sukėlė juoką.

Jis žiniasklaidai priminė, kad yra gavęs STT skirtą apdovanojimą už korupcijos mažinimą.

Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda

R. Masiulis iki praėjusių metų vasaros vadovavo Susisiekimo ministerijai. Tačiau pasikeitus politinei padėčiai ši ministerija valdančiųjų sprendimų buvo atiduota naujiems koalicijos partneriams – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) atstovams. Ministru rugpjūčio pabaigoje tapo Seimo narys J. Narkevičius.

Jį prezidentas jau ne kartą ragino trauktis. Komentuodamas R. Karbauskio pateiktą informaciją, šalies vadovas, kad jei taip bandoma paslėpti dabartinio ministro klaidas, lūkesčiai nėra pagrįsti.