Likus vos porai valandų iki šio momento, B. Johnsonas kreipsis į tautą ir piliečius paragins padėti jam „išlaisvinti šalies potencialą ir suvienyti visą JK“, informavo vyriausybės atstovai.

Tūkstančiai euroskeptikų Londone ir kituose miestuose žada atitinkamai paminėti šią progą, tačiau dauguma britų, vis dėlto, švęsti nežada.
22 val. (vidurnaktį Lietuvos laiku) B. Johnsonas sakys išstojimo kalbą, tuo pat metu paskutinę valandą iki „Brexito“ pradės skaičiuoti premjero rezidencijoje ant sienos rodoma laikrodžio projekcija. „Brexitas“ įvyks 23 val. JK laiku (1 val. Lietuvos laiku) – tuo metu Briuselyje laikrodžiai išmuš vidurnaktį.

Po „Brexito“ per 11 mėn. laikotarpį daug pokyčių neturėtų būti, 2020 m. abi pusės mėgins susitarti dėl ateities santykių prekybos, saugumo ir politinio bendradarbiavimo srityse.

Briuselio atstovai perspėja, kad per tokį trumpą laikotarpį aptarti visus svarbius klausimus bus itin sunku. ES pareigūnai tvirtina, kad tokia darbotvarkė yra labai ambicinga, tačiau B. Johnsonas griežtai atmetė bet kokią galimybę pratęsti šio laikotarpio terminą.

„Mūsų vyriausybės užduotis, mano užduotis, yra suvienyti šalį ir vesti ją į priekį“, – teigė premjeras. Jo būsimos kalbos ištraukos buvo iš anksto įrašytos ir paviešintos.

„Svarbiausia šį vakarą pasakyti, kad tai ne pabaiga, tai – pradžia, – teigia B. Johnsonas. – Tai tas momentas, kai išaušta naujas rytas, o uždanga prasiskleidžia naujam veiksmui. Tai valstybės atsinaujinimo ir naujų pokyčių akimirka“.

Kiek anksčiau penktadienį B. Johnsonas dalyvaus nepaprastame ministrų kabineto susitikime Sunderlando mieste. Jo metu bus aptariama premjero darbotvarkė po „Brexito“ ir nagrinėjamas klausimas, kaip „dabartinė vyriausybė sieks gerovės ir galimybių mūsų didžiojoje Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos sąjungoje“.

„Brexitui“ 2016 m. pritarė 52 porc. JK piliečių, tačiau Škotijoje ir Šiaurės Airijoje dauguma siekė pasilikti ES.

Škotijos Nacionalinės partijos (SNP) lyderė ir regiono vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon teigia, kad Škotija yra verčiama išstoti iš ES prieš savo valią. Ji reikalauja surengti dar vieną Škotijos nepriklausomybės referendumą.