Nuo sausio 1–osios dienos įsigaliojus naujos redakcijos interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatoms, bet koks viešojo sektoriaus kvietimas į renginį politikui yra traktuojamas kaip dovana. Verslo organizacijų atstovai sutartinai teigia, kad jei politikai negalės bendrauti su visuomene prie vandens taurės ar kavos puodelio koncerto metu – tai tiesiog nelogiškas nurodymas.

DELFI primena, kad po VTEK sprendimo dėl ministro J. Narkevičiaus, komisijos atstovai pateikė ir papildomą paaiškinimą – jei privatus sektorius kviečia į renginį politiką, tai yra traktuojama kaip dovana. O tai yra laikoma tarnybinės etikos pažeidimu.

„Pamirškime bet kokius renginius“

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė VTEK paaiškinimą įvertino kaip labai keistą sprendimą. Pašnekovės teigimu, jei dabar nubrėžtos linijos nebus paaiškintos konkrečiau – realu, kad verslo atstovų ir politikų bendradarbiavimas gali tiesiog baigtis.

„Tai, kad bet koks kvietimas privataus sektoriaus traktuojamas kaip dovana, nubrėžia labai keistą liniją. Nes kai vyksta kokie renginiai, tarkime, asociacijų ir yra kviečiami ir politikai, ir žiniasklaida, įvairus spektras asmenų. Ir aišku, ten yra vaišinama ir taure vyno ir kažkas šalia. Tai manau, kad jei tokiame susitikime nėra interesų konflikto – nieko nekalbama apie reikalus ir sprendimus, tai negali būti traktuojama kaip dovana. Nes tada baigsis bet koks bendravimas, tai yra labai negerai. Politikai taip atitrūksta nuo realybės, negauna informacijos“, – teigė ji.

Rūta Skyrienė

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė DELFI pasakojo, kad nereikia pradėti galvoti apie nešvarius ryšius vien dėl to, kad politikas sudalyvavo verslo atstovų renginyje.

„Manau, kad tas išaiškinimas galėtų būti platesnis. Įsivaizduoju, kad kai ateini į pietus su tam tikra viena įmone, tai galbūt galima suprasti kaip interesų konfliktą, bet nemanau, kad iš karto reikia galvoti apie nešvarius ryšius. Bet tuo atveju politikas gali pasiūlyti susimokėti pats. O kai vyksta didesni renginiai ir nėra jokių konkrečių diskusijų apie pasiūlymus ar išvadas, tai nemanau, kad tai turi būti traktuojama kaip dovana“, – DELFI pasakojo Investuotojų forumo direktorė R. Skyrienė.

„Tada pamirškime bet kokius renginius, apdovanojimus. Taip truputį perlenksime lazdą“, – aiškino ji.

Paklausus, ar kyla, kad tokių renginių visai nebebus, R. Skyrienė tikino, kad turėtų likti, tik galbūt uždaresni.

„Tada pamirškime bet kokius renginius, apdovanojimus. Taip truputį perlenksime lazdą“

„Manau, kad arba aiškiau turi būti apgalvota, kada tai yra interesų konfliktas, kada tai gali būti traktuojama kaip dovana, kada jos nepriimti, kada pačiam susimokėti. Gi negalima uždrausti bendrauti su privačiu verslu“, – kalbėjo R. Skyrienė.

„Kvailystė ir nesąmonė“

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus DELFI sakė, kad kol kas sunkiai gali vertinti, ar VTEK paaiškinimas apsunks organizacijos veiklą. Pašnekovas aiškino, kad dabartiniai nurodymai politikams prasilenkia su sveiku protu.

„Kai kurie politikai pateko į savo pačių spąstus. (…) Panašu, kad ta įstatymo versija, kuri buvo priimta, ji yra ypatingo griežtumo – net negali būti regimybės konflikto. Tai ir paskatino VTEK imtis štai tokių drakoniškų sprendimų. Nes jeigu mes kalbėtume apie bet kokį sveiką protą, tai kavos puodelis, arba kaip visi juokauja, kotletas, tikrai tai nesprendžia jokių problemų, nei vienai, nei kitai pusei“, – kalbėjo V. Sutkus.

Ir pridūrė, kad apie tarnybinės etikos pažeidimą galima kalbėti tik tada, kai su verslo atstovais organizuojami asmeniniai vakarėliai prabangiuose restoranuose, jachtose. „Tada galbūt“, – svarstė jis.

„Bet jei mes kalbame, kad priėmimuose kažką suvalgius, tai jau pažeidimas...“, – sakė V. Sutkus.

Pašnekovas pasakojo kad šią savaitę dalyvavo Indijos ambasados Lietuvoje organizuotas renginys, kuriame dalyvavo keletas viceministrų, Seimo narių. Visi vaišinosi indiškais patiekalais.

„Jeigu mes grįžtume prie to išaiškinimo, kurį padarė VTEK, kad niekas negali vaišinti, išskyrus protokolą. Tai šiuo atveju formaliai gal tą išlygą galiotų, kad protokolas numato. Bet žiūrėkime į esmę – jei verslo organizuotume renginyje politikas negali valgyti, pavaldžios institucijos sąskaitų negali sumokėti, bet užsienio valstybės vaišinti gali? Tai gi čia nėra esminio skirtumo. Tai reiškia, kad tie Seimo nariai ar viceministrai, kurie vakarieniavo Indijos sąskaita – gali gi būti įvairių sprendimų, naudingų Indijai“, – kalbėjo pašnekovas.

Ir pridūrė, kad tokia padėtis būtų tik blogesnė.

„Vienas dalykas, jei savi nuperka, bet visai kas kitas – užsienio valstybė, taigi baisu. O jeigu tai kitos šalys – Rytų, gal Islamo, tai jau tada esi teroristų nupirktas?“ – klausimą kėlė V. Sutkus.

Šią situaciją V. Sutkus apibendrino vienu žodžiu – „absurdas“. Pašnekovas teigė, kad reikia baigti „smulkaus politikavimo vardan griauti realų gyvenimą“.

„Aš nežinau ar yra bent vienas sveiko proto žmogus, kuris rimtai galvoja, kad jeigu nuėjai į kviestinį priėmimą, kuriame dalyvauja 50 žmonių, ir ten suvalgei maisto už 10 eurų, tai jau esi nupirktas. Sutikite, kvailystė tai ir nesąmonė“

„Aš nežinau ar yra bent vienas sveiko proto žmogus, kuris rimtai galvoja, kad jeigu nuėjai į kviestinį priėmimą, kuriame dalyvauja 50 žmonių, ir ten suvalgei maisto už 10 eurų, tai jau esi nupirktas. Sutikite, kvailystė tai ir nesąmonė“, – sakė jis.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas svarstė, galbūt reikėtų dar kartą peržiūrėti tokią tvarką apibrėžiantį įstatymą, pakeisti formuluotes.

„Formuluojant kriterijus reikia vadovautis protingumo ir proporcingumo kriterijais. Visi tą supranta ir to reikia laikytis“, – DELFI kalbėjo V. Sutkus.

Vertins pašaipiai

Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas DELFI sakė, kad VTEK sukuria erdvę politikų baimei. O tada politikui susitikime su verslininkais reikia galvoti apie aptariamus klausimus, o apie tai, kaip nepaimti kavos puodelio į rankas.

„Verslininkai nori kartais iš pirmų lūpų išgirsti nuomonę ministro, ar patarėjo, ar departamento tam tikro direktoriaus. Mes kviečiame juos ateiti, gi negalime patys, apie 100 žmonių eiti pas jį, kad paaiškintų. Ir čia tampa viskas labai problematiška. Įsivaizduokite, susirenka daug žmonių, suvažiuoja verslininkai iš visos Lietuvos, tai yra logiška ir normalu, kad padengtas kažkoks kuklus stalas. Tai jei politikas yra pakviečiamas, jis turi visais būdais stengtis nesiartinti prie puodelio kavos? Manau, kad šitoje vietoje reikėtų didesnio aiškumo“, – DELFI kalbėjo D. Arlauskas.

Jis šioje situacijoje pateikė dovanos deklaravimo aspektą – yra aiški suma, kurią viršijus, reikia registruotą kaip gautą. Jo teigimu, lygiai taip pat galėtų atsirasti ir VTEK išaiškinimas, kuriuo nurodoma politikams deklaruoti susitikimą: ką valgė, ar gėrė.

„Suprantu, kad nemokamų pietų nebūna, bet kokia, kad ir maža dovanėlė, ji vis tiek įpareigoja, bet galvoju, kad čia politinės ar žmogiškos sąžinės reikalas. Kad tu pasivaišini, bet neturi tai veikti kažkokio tavo palankumo. Nemanau, kad reikia viską taip primityvinti, kad kavos puodelis ar sumuštinis iš esmės pakeis žmogaus nuostatas“, – kalbėjo D. Arlauskas.

Danas Arlauskas

Paklausus, ar šis VTEK išaiškinimas gali lemti prastesnius ryšius su politikais, Darbdavių konfederacijos prezidentas sakė, kad turi likti protingumo kriterijus.

„Manau, kad su protingais ir sąžiningais politikais, kurie yra pakankamai stiprūs emociškai ir morališkai, tikrai tas nesutrukdys. Nes yra sveikos nuovokos ir protingumo kriterijai, kuriais renkamasi“, – aiškino pašnekovas.

Jis prognozavo, kad tvirti ir stiprūs politikai VTEK išaiškinimą vertins pašaipiai.

„Manau, kad gal ir pašaipiai į tą VTEK sprendimą politikai žiūrės“

„Nėra taip, kad aš, ar verslas labai nerimautų, mes vis tiek labiau orientuojamės į žmonės, kurie stiprūs ir turi savo nuomonę, tikrai nebijos, bendraus ir toliau. Manau, kad gal ir pašaipiai į tą VTEK sprendimą politikai žiūrės. Bet mes norėtume daugiau aiškumo šiuo klausimu, kaip mums, verslininkams, reikia informuoti su kuo buvome susitikę, su kuo šnekėjomės“, – sakė jis.

„Tai gi kalba eina ne tik apie vaišes, bet ir apie koncertą kokį nemokamą, arba kokia dalinama simbolika. Mes užkabinome pakankamai jautrią sritį ir su laiku viskas susitvarkys, nėra čia toks dalykas, kuris turėtų ilgalaikes pasekmes“, – DELFI prognozavo D. Arlauskas.

„Nebūtų logiška“

Lietuvos advokatūros advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė DELFI sakė, kad kol kas šis klausimas taryboje vertintas nebuvo. Pašnekovo teigimu, tai yra politikų elgesio klausimas, jie ir turėtų apsibrėžti tvarką.

„Manome, kad tai yra politikų sprendimas, jiems spręsti, kaip reikėtų bendrauti su asociacijomis, privačiais asmenimis, kokio lygio turi būti skaidrumas. Kokį nustatys politikai, tokį ir turės. Mes vertiname tai visiškai neutraliai, nežinome pagrindų, kuriais buvo remtasi, kodėl toks sprendimas priimtas, konkrečiai daugiau jokių komentarų ir pasakyti negaliu“, – kalbėjo pašnekovas.

Ignas Vėgėlė

I. Vėgėlė pabrėžė, kad politikai turi bendrauti su visuomene.

„Mes neanalizavome šito sprendimo, mes esame tikri, kad politikai privalo bendrauti su visuomene. Ir jeigu toks sprendimas užkirstų kelią bendravimui prie vandens taurės, ar prie bendrų visiems užkandžių, tai mūsų supratimų, tai nebūtų logiška. Bet dar kartą sakau, mes šio sprendimo neanalizavome“, – DELFI sakė I. Vėgėlė.

Bet koks kvietimas – dovana

Po VTEK priimto sprendimo dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus tarnybinės etikos pažeidimo, buvo pradėtas kelti klausimas, o kaip žinoti, kada etikos nepažeidžiama?

Komisijos narė Evelina Matulaitienė laidoje „DELFI Diena“ sakė, kad po Naujųjų metų pasikeitus taisyklėms, jos tik sugriežtėjo.

„Galiojusioje tvarkose buvo draudžiama priimti dovanas ar paslaugas, jeigu tai gali kelti interesų konfliktą. Šiandien draudžiama gauti dovanas, jeigu tai yra susiję su tarnybine padėtimi. Šiandien galiojanti nuostata yra griežtesnė“, – tikino ji.

VTEK atstovė sakė, kad bent koks privataus sektoriaus kvietimas į renginį yra traktuojama kaip dovana politikui.

„Yra bendra taisyklė, kad negali priimti paslaugų ar dovanų, jeigu tai susiję su tavo tarnybine padėtimi arba pareigomis. Jeigu mane kviečia privatus sektorius į kažkokį renginį, tas kvietimas yra traktuojamas kaip dovana. Tokia yra ir tarptautinė praktika, rekomendacijos. Tokia yra tarptautinė praktika ir toks yra įstatymas pas mus“, – laidoje kalbėjo ji.

DELFI primena, kad VTEK yra sakiusi, kad šiuo metu komisija ruošia gaires, kuriomis galės vadovautis politikai.