„Esame pasirengę kalbėtis apie šį planą su Europos Sąjungos, JAV, Izraelio, Palestinos, kitų Artimųjų Rytų partneriais. Regiono valstybių parama planui yra ir bus esminė“, – BNS ketvirtadienį Lietuvos poziciją perdavė ministerija.

„Tai labai sudėtingas ir išsamus planas, todėl svarbu, kad visos suinteresuotos pusės įsigilintų į jo pasiūlymus Izraeliui ir Palestinai“, – tvirtino ji.

URM taip pat teigė, kad Lietuvos pozicija dėl taikos proceso Artimuosiuose Rytuose nesikeičia ir atspindi ilgalaikę bendrą ES poziciją.

„Dviejų valstybių sprendimas išlieka vieninteliu įmanomu sprendimu, siekiant ilgalaikės taikos tarp izraeliečių ir palestiniečių, taip pat užtikrinant Izraelio saugumą ir ateitį bei sukurti Palestinos valstybę. Labai svarbu, kad bet koks Artimųjų Rytų konflikto sprendimas atitiktų tarptautinės teisės nuostatas“, – teigė ministerija.

D. Trumpas antradienį Vašingtone pristatė planą, turintį išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, tačiau jame sakoma, kad Jeruzalė liktų „nedaloma“ Izraelio sostinė.

Plane taip pat kalbama apie galimybę ateityje sukurti Palestinos valstybę, tačiau su sąlyga, kurių viena yra „demilitarizavimas“ ir oficialus Izraelio suvereniteto pripažinimas nausėdijose, kurios pastatytos okupuotose teritorijose.

Planas pristatytas kartu dalyvaujant Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu.

Palestiniečiai visą šį planą atmetė dar iki jo pristatymo.