Padangos, batai, buitinė technika, lovos, foteliai, žurnalai, puodeliai ir visa kita, ko vilniečiams jau nebereikia, pamažu keliavo prie metalinių garažų bendrijos „Karoliniškės“, kur prieš kelerius metus buvo išvežti metaliniai garažų karkasai, o visas viduje sukauptas šeimininkų „turtas“ buvo išbyrėjęs tiesiog ant žemės.

Karoliniškių gyventoja Jurgita tvirtino, kad jau nuo pernai balandžio bando belstis į įvairių institucijų duris, kad šiukšlynas būtų panaikintas, tačiau situacijos keblumas buvo išnarpliotas tik įsikišus žiniasklaidai.

Trečiadienį nuo pat ryto sąvartyną kuopia „Grindos“ darbuotojai. Tvarkymą inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė. Vicemeras Valdas Benkunskas dar vakar žiniasklaidai tvirtino, kad savivaldybė imsis tvarkymo, o vėliau išlaidų išsireikalaus iš sklypų savininkų.

Beje, garažų bendrija įkurta trijuose sklypuose: vienas valstybinis, vienas priklauso vienai bendrovei, o dar vienas priklauso net septyniasdešimčiai savininkų.

Tiesa, garažų bendrijoje kalbinti vyrai DELFI teigė, kad šiukšlina ne vietiniai, o naktimis ir dienomis į garažų bendriją užsukantys savo miestą teršti nebijantys vilniečiai.

Savivaldybė tvarko sąvartyną garažų bendrijoje Karoliniškėse:

Vietinių senbuvių pasakojimai šokiruoja

DELFI apsilankė garažų bendrijoje dar prieš savivaldybei suskubant viską tvarkyti.

Daugybė metalinių garažų – aptrupėjusiais dažais, surūdiję. Tik vos vienas kitas tvarkingas. Daugybės garažų spynos nuo drėgmės paslėptos plastikiniais maišeliais ar uždengtos nupjautais plastikiniais buteliais.

Aplink kai kuriuos garažus palaikoma tvarka, prie vieno ir DELFI viešnagės metu viena vilnietė tvarkėsi, tačiau prie daugybės garažų mėtosi šiukšlės, kai kurie atidaryti, o juose – iki pat lubų sukrautos padangos. Vienas iš garažų buvo sudegęs. Tikėtina, kad jį padegė čia įsikūrę benamiai. Viename iš garažų benamių šeima gyvena ir dabar.

Tamsūs, užimantys milžinišką teritoriją ir aptverti lengvai peršokama tvora garažai anaiptol neprimena jaukumo. Priešingai.

Garažų savininkai prisimena ir tamsų vakarą rastą sumuštą vyrą, kuriam taip pat priklausė vienas iš garažų. Vyras, tikėtina, buvo sumuštas dėl to, kad bandė sudrausminti įsilaužėlius. Deja, bet vyro gyvybės išgelbėti nepavyko.

Bendrijos pakraštyje garažą turintis vilnietis Vandalinas DELFI teigė, kad ne be reikalo labiausiai apšnerkšta viena bendrijos dalis. Tą teritoriją, jo teigimu, prieš kelerius metus įsigijo vienas verslininkas, planavo kažką statyti, tačiau planai žlugo, tad žemė buvo perparduota. Beje, kol nuosavybė dar buvo jo rankose, jis spėjo iškraustyti metalinius garažus, tik susitvarkyti iškrausčius niekas neskubėjo – pakėlė nuo žemės metalines konstrukcijas, iš garažų pabiro visas ankstesnių šeimininkų kauptas turtas ir taip guli pabiręs iki šiol.

Kitas garažuose sutiktas vyras tikino, kad dažnai čia užsuka svetimi automobiliai. „Būna, kad sargai nesužiūri, atvažiuoja žmonės, atveža net buitines šiukšles ir išverčia. Ir spintas, ir kriaukles, – vardijo Juozas. – Būna ir naktimis, būna ir dieną. Ne viską pastebėsi.“

Garažų bendrijos pirmininkas Steponas Žydelis DELFI teigė, kad stengiasi, kiek gali, tvarko šiukšles, išveža padangas, net išduoda leidimus bei užtvėrė teritoriją užtvaru, kad galėtų įvažiuoti tik tie, kas čia turi nuosavybės, tačiau negali patikrinti, ar jie patys neveža čia atliekų, o ir susekti visus, bandančius patekti į teritoriją, beveik neįmanoma.

Sąvartynas Karoliniškių garažų bendrijoje: