Ministrė priminė URM rekomendacijas šiuo metu nevykti į Kiniją, kur slypi koronaviruso židinys.

„SAM su institucijomis, tokiomis kaip Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Muitinės departamentas, oro uostai, jūrų uostai, palaiko nuolatinę informacinę erdvę. Nuolat informuojami keleiviai, taip pat tikrinami iš kitų valstybių atvykę keleiviai Lietuvoje“, – trečiadienį po Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio sakė R. Tamašunienė.

Kartu vidaus reikalų ministrė pasidžiaugė gera komunikacija tarp institucijų bei patikino, kad visos reikalingos priemonės, jeigu jų prireiks, darbuotojams bus suteiktos.

„Situacija bus stebima ir ateityje. Informuojama Vyriausybė, esant reikalui, (komisija. – ELTA) bus sušaukta, bet mes labai tikimės, kad situacija yra puikiai valdoma. Buvo keliamas klausimas dėl apsauginių priemonių mūsų pareigūnams ir darbuotojams, kurie dirba oro uostuose, pasienyje, tai tarnybos įpareigotos suteikti apsaugines priemones, reikalingas pareigas einantiems asmenims“, – sakė R. Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministerijos vadovė taip pat pabrėžė, kad kol kas būtinybės skelbti ekstremalią situaciją valstybiniu mastu nėra.

„Lietuva yra pasiruošusi gerai, reaguojame į tarptautinių institucijų informaciją – ji yra nuolat atnaujinama ir gyventojams. Grėsmės, kad būtų skelbiama valstybinė ekstremali situacija, dabar nėra, bet situacija bus stebima“, – patikino ministrė, pabrėžusi, kad kiekvienas iš Kinijos į Lietuvą atvykęs asmuo yra užfiksuojamas ir nuolat prašoma bendradarbiauti su institucijomis, siekiant sekti jų medicininę būklę.

R. Tamašunienės teigimu, URM susisiekė su lietuviais, tiek gyvenančiais koronaviruso židinyje Uhane, kurių yra du, tiek visoje Kinijoje, tačiau, tvirtino ministrė, kol kas nėra poreikio juos sugrąžinti.

„Visada teikiame informaciją ir žinome, kad Prancūzija pasisiūlė atgabenti ir Lietuvos piliečius, jei toks poreikis būtų. Tai mes bendradarbiaujame su kitomis valstybėmis, tai, jeigu norės mūsų piliečiai sugrįžti ar jiems iškils grėsmė, pavojus, jie bus atvežami. Net ir sergantys, nes yra visos priemonės užtikrinti tokio žmogaus saugų pargabenimą iš Kinijos į Lietuvą ir užtikrinant, kad infekcija neplistų“, – sakė R. Tamašunienė.

Ji pridūrė, kad iš valstybės rezervo, esant poreikiui, būtų naudojamos individualios apsaugos priemonės, kurių yra pakankamai.

Kinijoje koronavirusas iki šiol nusinešė 132 žmonių gyvybes, daugiau kaip 6 tūkst. užsikrėtė.

Visuose Lietuvos oro uostuose imamasi saugos priemonių, kad būtų patikrinta Kinijoje besilankiusių ir su asmenimis iš Kinijos kontaktavusių žmonių sveikata. Sveikatos apsaugos ministerija jau nuo praėjusios savaitės ėmėsi visų veiksmų, kad koronavirusą būtų galima tirti ministerijos laboratorijoje.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį patikino, kad Lietuva yra pasiruošusi koronavirusui ar panašioms infekcijoms – institucijos rengtų mokymų metu praktiškai pasibandė, kaip reaguoti pavojingos infekcijos identifikavimo atveju.

Siekiant užkirsti koronaviruso plitimą Lietuvoje, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją.