„Netvarko ir niekas čia netvarkys“, – tvirtino garažų teritorijoje sutiktas vyras, tačiau paprašius stabtelėti ir papasakoti daugiau, nurūko savais keliais neatsisukdamas.

Kur kas šnekesnis buvo garažų bendrijoje savo garažą turintis Petras. „Kas įsikelia, tas prišiukšlina. Ir dar priveža kiti šiukšlių, – DELFI pasakojo Petras. – Atveža ir statybinių medžiagų.“

Vyras, rodydamas sumestas atliekų krūvas, tvirtino, kad yra net keli sargai, tačiau jie nemato, kada kas ką išpila. „Atveža, pažiūri, kad niekas nemato ir išverčia. Štai, vakar čia nebuvo celofano, o šiandien jau yra“, – rodydamas į krūvą atliekų tvirtino Petras.

Karoliniškių gyventojas tvirtino, kad jis ne kartą ir pats matė, kaip pašaliniai čia atvažiuoja išversti nereikalingų atliekų, tačiau teigė, kad vienas jis nieko negali padaryti. Esą bendrijos pirmininkas renka pinigus už šiukšlių tvarkymą, tai jis ir turėtų rūpintis aplinka. „Šiukšlių vis daugėja, daugėja ir daugėja“, – kalbėjo vyras.

Apdegusios benamių būstinės ir nykstantis sovietinis palikimas

Dėmesį į „šiukšlių monstrą“ viduryje Karoliniškių atkreipė vilnietė Jurgita Jurevičiūtė, feisbuke paviešindama ir nuotraukų, ir susirašinėjimus su institucijomis. DELFI kalbintas Karoliniškių seniūnas tvirtino, kad žino šią problemą, tačiau nieko negali paskubinti, nes biurokratiniai mechanizmai sukasi lėtai.

Beje, seniūnas teigė, kad dar praėjusių metų birželį garažų bendrijos atstovai buvo įpareigoti susitvarkyti teritoriją, tačiau nė vienas bendrijoje sutiktas vyras nežinojo apie tai. Nežinojo ir apie tai, kad savivaldybė ketina kelti žemės mokestį tiems, kurie nesitvarko aplinkos.

Iš viso garažų bendrija užima tris žemės sklypus: vienas valstybinis, kitas priklauso vienai bendrovei, o trečiasis priklauso septyniasdešimčiai bendraturčių.

DELFI apsilankius garažų bendrijoje, keliuose iš garažų vilniečiai tvarkė savo automobilius, kiti šnekučiavosi. Daugybė metalinių garažų – aptrupėjusiais dažais, surūdiję. Tik vos vienas kitas tvarkingas. Daugybės garažų spynos nuo drėgmės paslėptos plastikiniais maišeliais ar uždengtos nupjautais plastikiniais buteliais.

Aplink kai kuriuos garažus palaikoma tvarka, prie vieno ir DELFI viešnagės metu viena vilnietė tvarkėsi, tačiau prie daugybės garažų mėtosi šiukšlės, kai kurie atidaryti, o juose – iki pat lubų sukrautos padangos.

Vienas iš garažų buvo sudegęs. Tikėtina, kad jį padegė čia įsikūrę benamiai. Viename iš garažų benamių šeima gyvena ir dabar.

Tamsūs, užimantys milžinišką teritoriją ir aptverti lengvai peršokama tvora garažai anaiptol neprimena jaukumo. Priešingai.

Garažų savininkai prisimena ir tamsų vakarą rastą sumuštą vyrą, kuriam taip pat priklausė vienas iš garažų. Vyras, tikėtina, buvo sumuštas dėl to, kad bandė sudrausminti įsilaužėlius. Deja, bet vyro gyvybės išgelbėti nepavyko.

Teigia, kad šiukšlynas liko savininkui iškėlus metalinius garažų rėmus

Bendrijos pakraštyje garažą turintis vilnietis Vandalinas DELFI teigė, kad ne be reikalo labiausiai apšnerkšta viena bendrijos dalis. Tą teritoriją, jo teigimu, prieš kelerius metus įsigijo vienas verslininkas, planavo kažką statyti, tačiau planai žlugo, tad žemė buvo perparduota. Beje, kol nuosavybė dar buvo jo rankose, jis spėjo iškraustyti metalinius garažus, tik susitvarkyti iškrausčius niekas neskubėjo – pakėlė nuo žemės metalines konstrukcijas, iš garažų pabiro visas ankstesnių šeimininkų kauptas turtas ir taip guli pabiręs iki šiol.

„Nusipirko trisdešimt arų, buvo teismas, nuėmė garažus, – pasakojo Vandalinas. – Šita krūva (rodo į šiukšlių krūvą – DELFI) iš vieno garažo, buvo pilnas iki lubų. Gal pora mėnesių buvo atidarytomis durimis, tai buvo pilnas.“

Vilnietis tvirtino, kad tvarkyti turi tas, kuriam priklauso žemė, o ne savivaldybė ar garažų savininkai. „Vienam pardavė, kitam, dabar jau ir galų nėra, kam priklauso“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad jau kelerius metus kas kartą, atėjęs į garažą, mato prieš save sąvartyną.

Vyro žodžiais patikėti nesunku: krūvose matyti ne tik foteliai, sofų rėmai, padangos, bet ir puodeliai, pliušiniai žaislai ir net leidiniai „Tarybinė moteris“.

Pasakoja, kad šiukšles atveža svetimi

Kitas garažuose sutiktas vyras tikino, kad dažnai čia užsuka svetimi automobiliai. „Būna, kad sargai nesužiūri, atvažiuoja žmonės, atveža net buitines šiukšles ir išverčia. Ir spintas, ir kriaukles, – vardijo Juozas. – Būna ir naktimis, būna ir dieną. Ne viską pastebėsi.“

Jis tvirtino, kad prieš kelerius metus vieną asmenį bandė sudrausminti. Tąkart vyras susiprato, susidėjo savo atliekas atgal į automobilį, tačiau nežinia, ar apsukęs ratą vėl negrįžo atgal.

Vyras mena dar prieš kelis dešimtmečius čia buvusią tvarką. Esą tada ne tik garažai daug tvarkingiau atrodydavo, tada būdavo net speciali vieta panaudotiems tepalams supilti, kad nebūtų teršiama bet kur.

Beje, jo teigimu, kai kurių garažų savininkų jau nebėra, nemažai, jo teigimu, net nebūtų įmanoma surasti. Juozas tikino, kad kelios dešimtys ar net keli šimtai garažų priklausė rusų kareiviams, o šie, išvykdami į Rusiją, juos taip ir paliko tuščius, užrakintus ir niekam nebereikalingus.

Draugui priklausančiame garaže savo automobilį remontavęs vilnietis teigė, kad anksčiau matydavo nepažįstamų automobilių. „Atvažiuoja, iškrauna. Tik važiuodavo toliau, kur niekas nemato, – tvirtino vyras ir teigė, kad atveža ir statybines atliekas, ir padangas. – Bandžiau sakyti, kad nemestų čia šiukšlių, kad yra konteineriai, bet žmonėms nerūpi.“

Beje, ne vienas vyras tvirtino, kad sąvartynas garažuose formuotis pradėjo tada, kai ruošiant aplinkkelį buvo panaikinta kone pusė garažų. Kai buvo nukelti garažai, iš jų pabirusios šiukšlės liko stūksoti, o vilniečiai į tas pačias duobes ėmė mesti ir savo atliekas.

Pirmininkas teigia, kad negali tvarkyti bendrijai nepriklausančios teritorijos

Garažų bendrijos pirmininkas Steponas Žydelis DELFI teigė, kad stengiasi, kiek gali, tvarko šiukšles, išveža padangas, net išduoda leidimus bei užtvėrė teritoriją užtvaru, kad galėtų įvažiuoti tik tie, kas čia turi nuosavybės, tačiau negali patikrinti, ar jie patys neveža čia atliekų, o ir susekti visus, bandančius patekti į teritoriją, beveik neįmanoma.

Vis dėlto, pirmininko teigimu, norintys įvažiuodavo net ir per užtvarus. „Bet mažai kas veža šiukšlių, daugiausia šiukšlių yra iškritusių iš pakeltų garažų“, – kalbėjo pirmininkas.

Didžiausias bendrijos galvos skausmas – parduota ir neprižiūrima teritorija su išbirusiomis šiukšlėmis. Pirmininkas tai patvirtino. Beje, teismas turi duoti leidimą panaikinti garažus iš jau parduotos teritorijos. Jau trejus metus vyksta teisminiai procesai, dar penki garažai stovi toje teritorijoje, nes teismas nedavė leidimo juos panaikinti. Viename jų gyvena benamių pora, kituose dar laikomi automobiliai, nors savininkų nebėra arba nebeįmanoma rasti.

Karštą vasaros dieną kyla gaisro pavojus, nes šiukšlių krūvose – daugybė padangų. „Žiūrime, kad kas nenutiktų, jei būtų gaisras, kviestume ugniagesius. Bet negalime tikrinti, kas ten važiuoja, negalime tikrinti bagažinių“, – teigė pirmininkas.

„Suprantu, kad šiukšlynas čia negali būti“, – kalbėjo pirmininkas ir pridūrė, kad vadovauja bendrijai jau kelerius metus, yra sudaręs sutartis su šiukšlių vežėjais, taip pat veža padangas utilizuoti, bendrijos teritorijoje yra sukrauta nereikalingų bamperių krūva. Juos taip pat planuoja išvežti utilizuoti.

„Stengiamės tvarką padaryti, bet dirbu tik dvejus metus, tai dar neįmanoma“, – tikino vyras.

Pirmininkas įvardijo, kad rengiant aplinkkelį buvo panaikinta 700 garažų, šiuo metų yra likę 1200.

Pats pirmininkas teigia, kad metalinių garažų bendrijoms reikia pertvarkos, tačiau priduria, kad ir šiuo metu gal viskas būtų kitaip, jei labiau bendradarbiautų ir kitos institucijos. Bevaikštant po garažų teritoriją DELFI užfiksavo ne vieną pradėtą ardyti ir kone vidury kelio paliktą automobilį. Pirmininkas tvirtino, kad šių automobilių negali liesti, nes jie – vogti. Dėl jų ne kartą buvo kviesti policijos pareigūnai, kurie, surinkę įkalčius, pradėtus ardyti automobilius ir paliko stovėti ten, kur juos paliko vagys.

Tiesa, pirmininko teigimu, nors garažų čia daugiau nei tūkstantis, retas naudojamas pagal paskirtį. „Dabar tie garažai jau tik sandėliai“, – tvirtino pirmininkas S. Žydelis.

DELFI primena, kad vilnietė Jurgita Jurevičiūtė jau nuo praėjusių metų balandžio bando prisibelsti į institucijų duris, kad šis sąvartynas būtų panaikintas, tačiau iki šiol situacija nesikeičia.

Vis dėlto, vilnietei paviešinus šią situaciją, operatyviai sureagavo Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas. Jis tvirtino, kad šiukšlyną nedelsiant tvarkys miestas, o vėliau išieškos lėšas iš šeimininkų.

„Nors šis savavališkas sąvartynas yra padarytas privačioje teritorijoje ir savivaldybė neturi teisės už miesto biudžeto pinigus jo tvarkyti, tačiau šiuo atveju jis bus nedelsiant likviduotas, kadangi ne tik daroma žala gamtai, bet ir kyla pavojus gyventojų saugumui. Sumą už atliktus darbus išieškosime iš žemės sklypų savininkų. Tačiau nemažiau svarbu išsiaiškinti, kas yra šio sąvartyno autoriai ir užkardyti, kad ateityje tai nepasikartotų“, – teigiama vicemero išplatintame atsakyme.

Garažų bendrija ir šalia esantis šiukšlynas: