Kaip teigiama nutarimo projekte, Valstybės kontrolė iki šios datos turėtų įvertinti aplinkos apsaugos ir taršos prevencijos veiklos efektyvumą ir rezultatyvumą.

Teigiama, kad pavedimas yra vykdomas reaguojant „į per trumpą laiką įvykusias ir visą šalį palietusias ekologines nelaimes, kaip gaisras padangų perdirbimo įmonėje Alytuje, nevalytų nuotekų išleidimas į Kuršių marias bei kitus“, bei matant „aplinkos apsaugos kontroliuojančių institucijų neveiklumą ir nepasirengimą valdyti ekstremalias situacijas.“

ELTA primena, kad organizacija „Lašišos dienoraštis“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, matomas iš „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklos į Nerį atitenkantis nešvarus vanduo.

Sausį Lietuvos teisėsauga po atliktos operacijos paviešino nustačiusi, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias. Skelbiama, kad aplinkai padaryta žala galėjo siekti ne vieną milijoną eurų.

Praėjusių metų spalį kilo gaisras Alytuje esančioje padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“. Gaisrą pavyko užgesinti po 10 dienų.