Kaip BNS informavo šio teismo atstovė Dovilė Skiauterienė, kasacinius skundus byloje yra pateikęs prokuroras bei viena nuteistoji – Giedrė Vitė.

Antradienį byloje buvo numatytas pirmasis posėdis, tačiau jam neįvykus, bylą LAT planuoja nagrinėti vasario 13 dieną.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai birželį keturis iš devynių kaltinamųjų pripažino kaltais dėl melagingų parodymų liudijant apie įtartą Darbo partijos „juodąją buhalteriją“ ir skyrė nuo 1,5 tūkst. iki beveik 2,3 tūkst. eurų siekiančias baudas eksparlamentarui Valdui Skarbaliui, buvusiai Darbo partijos būstinės vadovei G. Vitei ir dar dviem kaltinamiesiems – Gintarui Gibui ir Vytautui Trečiokui.

Žinomas muzikos atlikėjas Juozas Liesis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jis dar ikiteisminio tyrimo metu prisipažino davęs melagingus parodymus Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje.

Kasacinį skundą pateikęs prokuroras prašo pakeisti teismo išvadą dėl non bis in idem principo, neleidžiančio dukart bausti už tą patį nusižengimą, pažeidimo kaltinimo dalyje dėl melagingų parodymų apie kasos išlaidų orderiuose nurodytus faktus. Jis siekia, kad būtų nustatyta, jog šis principas nebuvo pažeistas.

Nuteistoji G. Vitė prašo panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir baudžiamąją bylą jos atžvilgiu nutraukti, BNS informavo LAT.

Minėti asmenys buvo nuteisti už tai, kad davė melagingus parodymus per teismo posėdžius „juodosios buhalterijos“ byloje, liudydami apie gautas išmokas iš Darbo partijos ir jų finansinę prigimtį.

Uostamiesčio apygardos teismas kaltinamuosius 2018 metų spalį išteisino, argumentuodamas, kad jiems duodant parodymus nebuvo išaiškinta galimybė neliudyti apie save, nors apklaustų metu kaltinamieji buvo klausinėjami apie jų pačių gautus iš Darbo partijos pinigus.

Tačiau nuosprendį apskundę prokurorai sakė, kad kaltinamieji liudijo ne apie save, o apie Darbo partijos lėšų kilmę.

Kaltintieji melagingais parodymais buvo kaip liudytojai apklausti Darbo partijos byloje 2012-2013 metais Vilniaus apygardos teisme.