Vilnietė J. Jurevičiūtė pasakoja, kad į Karoliniškes atsikraustė dar prieš šešiolika metų. Tuomet rajono horizonte, kurį ji regėdavo kas kartą, pažvelgusi pro langą, driekėsi metalinių garažų jūra.

„Sena banali tiesa – nėra nieko pastovesnio nei laikina. Sovietmečio paminklas – laikinieji metaliniai garažai – niekada nepuošė Vilniaus, bet kažkodėl stovi ištisais kvartalais jau kelintas dešimtmetis. Kai apsigyvenau 2004 metais bute su vaizdu į metalinių garažų jūrą (dabar jau matau ir kalnų viršūnes), man sakė, kad juos tikrai greit nugriaus, nes čia bus Vakarinis aplinkkelis. Ir išties, kai buvo statomas aplinkkelis, kelios eilės garažų buvo nukeltos. O tada ir pradėjo formuotis Karoliniškių sąvartynas. Šiam monstrui maždaug dešimtmetis“, – tvirtina J. Jurevičiūtė.

Moteris pasakoja, kad šis „šiukšlių monstras“ ne užmirštame ir nykstančiame regione, o pačiame Vilniuje, Karoliniškėse. Rajone, kuriame gyvena tūkstančiai vilniečių.

„Pristatau – Lietuvos sostinė Vilnius. Karoliniškės. Rajonas, kuriame gatvės pavadintos Sausio 13-osios aukų vardais. Vieta, šalia iškilmingai atidaryto „Ryto“ progimnazijos pripučiamo stadiono. Progimnazijos, kurioje 2020 m. sausio 13-ąją lankėsi prezidentas Nausėda. Vieta, šalia vaikų darželio „Medynėlis“, kuriame baigiamas įrengti modulinis darželis. Šalia Karoliniškių draustinio, Vakarinio aplinkkelio ir gyvenamųjų namų“, – tikslią šiukšlyno vietą ir pridūrė, kad ūpo dar kartą pradėti ieškoti teisybės šioje istorijoje pasisėmė „nešama „Grigeo“ bangos“.

DELFI kalbintas Karoliniškių seniūnas Tomas Lilas tvirtino, kad puikiai žino situaciją ir pridūrė, kad daro viską, ką gali, tačiau negali paskubinti biurokratinių mechanizmų.

Tiesa, seniūnas nė nebandė sušvelninti situacijos ir neslėpė, kad šiukšlių toje vietoje - net ne šimtais kilogramų, o tūkstančiais. Situacijos nelengvina ir tai, kad sąvartynas užima tris sklypus: vienas valstybinis, vienas priklauso 70-čiai bendrasavininkų, o dar vienas priklauso vienai UAB.

Į institucijas beldžiasi nuo praėjusių metų pavasario

J. Jurevičiūtė tvirtina, kad pirmą pranešimą su vaizdine medžiaga Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos išsiuntė dar 2019-ųjų balandį, maždaug tuo pat metu paskelbė pranešimą ir tvarkaumiesta.lt platformoje.

Atsakymo iš Aplinkos apsaugos departamento vilnietė sulaukė birželį. Ji buvo informuota, kad inspektoriai apsilankė nurodytoje vietoje, tačiau „atliekų darytojų“ nenustatė, todėl paprašė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos „organizuoti minėtos teritorijos sutvarkymą“.

Karoliniškių sąvartynas (Jurgitos Jurevičiūtės nuotrauka)

Savivaldybė, atsakydama į departamento raštą, informavo, kad „Vilniaus m. savivaldybė, tvarko ir prižiūri tik Vilniaus miesto bendrojo naudojimo teritorijas <...>. Jeigu yra suformuotas sklypas, už jo tvarkymą yra atsakingas sklypo savininkas ar kitoks jo valdytojas. Karoliniškių seniūnijos darbuotojai 2019-06-10 nustatė, kad 39-oji ir 45-oji laikinų metalinių garažų statybos ir eksploatavimo bendrijos naudojasi Sietyno gatvėje esančiu valstybinės žemės sklypu ir jo tinkamai neprižiūri. Nurodytoje teritorijoje, taip pat yra du sklypai, už kurių tvarką ir priežiūrą atsakingi savininkai – fiziniai ir juridiniai asmenys, jų netvarko ir neprižiūri. Todėl buvo nustatyti Tvarkymo ir švaros taisyklių <...> pažeidimai ir pagal <...> straipsnį <...> užtraukia administracinę atsakomybę (baudą iki 600 eurų). Karoliniškių seniūnija minėtoms garažų bendrijoms ir sklypų savininkams išsiuntė raginimus susitvarkyti priklausančią teritoriją iki 2019-07-12.“

J. Jurevičiūtė tvirtino, kad labiausiai ją šiame atsakyme nustebino baudos dydis. „Pasižiūrėjus į šiukšlyno mastą 600 eurų yra ne bauda, o premija“, – tvirtino J. Jurevičiūtė.

Beje, vėliau vilnietė gavo kelis raštus ir iš Karoliniškių seniūnijos, tačiau juose buvo pateikiama kone ta pati informacija, tad ji, sulaukusi anksčiau nurodyto termino, kai viskas turėjo būti sutvarkyta, pati kreipėsi į seniūniją. „Pasiteiravau seniūnijos kaip reikalai, nors puikiai mačiau, kad reikalai jokie“, – feisbuke istoriją tęsė J. Jurevičiūtė.

Tik rugsėjį, nors viskas turėjo būti sutvarkyta iki liepos vidurio, seniūnija atsakė, kad savivaldybė deda pastangas, kad teritorija artimiausiu metu turėtų būti sutvarkyta. Buvo nurodyta ir tai, kad metalinių garažų bendrijos patenka į privačios nuosavybės teise valdomus žemės sklypus, tad savivaldybė esą deda visas pastangas, kad būtų organizuojami tvarkymo darbai, o vėliau iš savininkų teisine tvarka pareikalautas išlaidų kompensavimas.

Stebisi, kad jau kone metus „įstaigos dėlioja popierius iš vieno stalčiaus į kitą“

Dar kartą prie „Karoliniškių sąvartyno“ moteris grįžo po „Grigeo“ skandalo šių metų sausį. „Prieš savaitę gavau atsakymą, kad visa su šia teritorija susijusi medžiaga perduota nagrinėti ir spręsti pagal kompetenciją Viešosios tvarkos skyriui, – įvardijo vilnietė ir paviešino iš jų gautą atsakymą. – Naujas žaidėjas! Viešosios tvarkos skyriaus atsakymas mane daugiau nei nustebino: „Yra surinkta medžiaga ir ruošiama perduoti į Finansų ir ekonomikos skyriaus Mokesčių poskyrį, minėtą sklypą įtraukti į sąrašą, kuriems didinamas žemės mokestis.“ Mokestis – ok. Šiaip ar taip keli papildomi eurai į biudžetą, bet... Ar šiukšlės išsivalys, jei padidinsim mokesčius? Ar žemės savininkas (-ai) sumokėjo skirtą baudą? Jei sumokėjo tuos 600 eurų, kiek kvadratinių metrų šio sąvartyno buvo sutvarkyta už juos?“

Vilnietė nurodė, kad sąvartynas tikrai nemažėja. „Nesu naivi ir suprantu, kad tai ne vienintelė dėmė Vilniuje ir Lietuvoje, bet gal vis dėlto pagaliau pradėkim spręsti problemas, o ne gesinti jų padarinius. Jau beveik metus įvairios įstaigos dėlioja popierius iš vieno stalčiaus į kitą, o realių veiksmų jokių“, – tvirtino J. Jurevičiūtė.

Karoliniškių sąvartynas (Jurgitos Jurevičiūtės nuotrauka)

Baigdama savo įrašą feisbuke vilnietė paragino čia apsilankyti ir Vilniaus miesto merą: „Mere Remigijau Šimašiau, užsukit į svečius! Kai „Medynėlis“ pakvies perkirpti atidarymo juostelę, pereikit per gatvę ir atsidursit kitame pasaulyje. Iš G spot į Š spot!“

Seniūnas teigia, kad viskas užtrunka dėl biurokratinių mechanizmų

Karoliniškių mikrorajono seniūnas Tomas Lilas DELFI teigė puikiai žinantis šią situaciją ir tvirtino, kad daroma viskas, kas įmanoma, tačiau, jo teigimu, biurokratiniai dalykai užtrunka.

„Dar pernai metais kreipėmės į kolegas iš miesto tvarkymo skyriaus, kad reikia tvarkyti teritoriją. Jau pradėtos procedūros, – tvirtino seniūnas. – Buvo išsiųsti raginimai savininkams susitvarkyti. Ten trys sklypai: vienas valstybinis, vienas priklauso 70-čiai bendrasavininkų, o dar vienas priklauso vienai UAB. Dar birželį buvo išsiųsti raginimai susitvarkyti teritoriją, bet kadangi negavome jokių atsakymų, perdavėme Viešosios tvarkos skyriui.“

Karoliniškių sąvartynas (Jurgitos Jurevičiūtės nuotrauka)

Seniūnas teigė, kad šiuo metu Viešosios tvarkos skyrius kreipėsi dėl žemės mokesčio didinimo dėl to, kad savininkai neprižiūri savo teritorijos ir nustatinėja savininkus.

„Procedūros vyksta, tikrai nėra taip, kad niekas nevyktų, – tikino T. Lilas. – Nežinau, ar tai galima pavadinti sąvartynu. Tai garažų teritorija, kurioje yra šiukšlių. Tai labai dideli kiekiai. Bijau pasakyti, bet turbūt tūkstantis tonų tų šiukšlių, gal daugiau. Nėra paprasta sutvarkyti per vieną dieną.“

Seniūno teigimu, tai ne tik Karoliniškių, tai viso Vilniaus problema. „Tai didžiulė teritorija ir didžiuliai šiukšlių kiekiai. Tai ne viena, ne dvi ar penkios šiukšlių mašinos, o šimtai, – kalbėjo T. Lilas ir pats tvirtina, kad niekas į jų raginimus nereaguoja. – Greičiausiai bus tvarkoma teritorija ir išsiųstos sąskaitos savininkams.“

Savininkams, kurie nesitvarko, turėtų būti skirta 600 eurų bauda, taip pat padidėti mokestis už žemę dėl to, kad nesitvarko.

Beje, seniūnas pridūrė, kad ne tik J. Jurevičiūtė kreipėsi dėl šio sąvartyno. „Ir mes patys matome tą problemą, tikrai nesikratome. Tik yra biurokratinių mechanizmų“, – kalbėjo seniūnas.

Vicemeras žada nedelsiant sutvarkyti miesto lėšomis

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas DELFI teigė, kad nors savavališkas sąvartynas padarytas privačioje teritorijoje, jo imsis pats miestas.

„Nors šis savavališkas sąvartynas yra padarytas privačioje teritorijoje ir savivaldybė neturi teisės už miesto biudžeto pinigus jo tvarkyti, tačiau šiuo atveju jis bus nedelsiant likviduotas, kadangi ne tik daroma žala gamtai, bet ir kyla pavojus gyventojų saugumui. Sumą už atliktus darbus išieškosime iš žemės sklypų savininkų. Tačiau nemažiau svarbu išsiaiškinti, kas yra šio sąvartyno autoriai ir užkardyti, kad ateityje tai nepasikartotų“, – teigiama vicemero išplatintame atsakyme.