Pasak PAGD direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Kanapicko, su ugniagesiais apie gaisro gesinimą padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kalbėta ne kartą, tačiau „konstruktyvios kritikos argumentų nebuvo išgirsta“.

„Jei kalbėtume bendrai apie pačio gaisro gesinimo eigą, gaisro gesinimo organizavimas buvo, mūsų supratimu ir vertinimu, tikrai pakankamas, gal net ir pavyzdinis. Išvengėme skaudžių padarinių, tokių kaip ugniagesių sužalojimai ar mirtis“, – pirmadienį žurnalistams Vidaus reikalų ministerijoje teigė M. Kanapickas.

Kita vertus, jis tvirtino palaikantis į ugniagesių siekį kreiptis į teismą ir gauti kompensaciją.

Reaguodama į profsąjungos kritiką, jog pasigendama valdžios dėmesio, sprendžiant kompensacijos už padarytą žalą sveikatai klausimus, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sakė, kad reikia sulaukti galutinių medikų išvadų.

„Medikai turi nustatyti, kad sveikata buvo sutrikdyta. (...) Tyrimai parodė, kad yra ir sunkiųjų metalų (kraujyje – BNS), ir, tikėtina, dioksinų tyrimai nebus geri, bus konsultuojamasi Toksikologijos centre, bus nukreipiami pareigūnai, taip pat šeimos gydytojai stebi pareigūnus“, – teigė R. Tamašunienė.

„Dabar mes kalbėti apie žalos atlyginimą, kai nenustatytas konkretus sveiktos sutrikdymas, ir negalime“, – pridūrė ji.

M. Kanapicko teigimu, dar reikia išsiaiškinti, ar ugniagesių organizme nustatytą sunkiųjų metalų normos viršijimą galima sieti su darbu Alytaus gaisre.

„Jei kalbame apie tai, kad ugniagesių kūne rastas padidintas kiekis aliuminio, tai, mūsų vertinimu, iš kur tas aliuminis galėjo atsirasti to gaisro metu. Reikia platesnių tyrimo, biomonitoringo analizių“, – komentavo M. Kanapickas.

Vidaus reikalų ministrė tikino, kad visi būtini tyrimai bus atlikti, tačiau pabrėžė, kad tai gali užtrukti.

„Tai labai ilgas procesas, biomonitoringo, kiek žinau, nėra buvę nė karto, tai, be abejo, ir pasirengimas jam, ir atlikimas yra labai svarbus“, – sakė R. Tamašunienė.

Ugniagesių profsąjungos priekaištus dėl netinkamos pareigūnų sveikatos priežiūros ministrė pavadino politikavimu.

„Ta skleidžiama informacija yra politikavimas, siekiant skambių antraščių, bet nėra ta tikra situacija, kokia yra dabar. Visiems suteikta reikalinga pagalba“, – tvirtino ministrė.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas pirmadienį per spaudos konferenciją Seime informavo, kad pareigūnai planuoja kreiptis į teismą ir siekti kompensacijų už patirtą sveikatos sutrikdymą, gesinant gaisrą padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ Alytuje.

Pasak profsąjungos vadovo, šiuo metu yra apie dešimt žmonių, kurie norėtų kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, tačiau viliamasi, kad jų skaičius išaugs iki 50. Jis taip pat pabrėžė, kad kartu kreiptis į teismą galėtų visi 300 per gaisrą Alytuje dirbę pareigūnai.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.