Tokį būdą pagerbti žydų aukų atminimą šalies vadovas pasirinko praėjusią savaitę nusprendęs nevykti į Holokausto minėjimą Izraelyje, taip pasekęs Lenkijos pavyzdžiu.

Šios šalies prezidentas Andrzejus Duda atsisakė kvietimo į Jeruzalę, nes jam, priešingai nei Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, nebuvo numatyta teisė pasakyti kalbą.

Vietoje G. Nausėdos į Jeruzalę važiavo V. Pranckietis.

Pirmadienį organizuojamą Aušvico-Birkenau valstybinio muziejaus renginį, kuriame laukiama 120 valstybių vadovų ir atstovų, globoja Lenkijos prezidentas.

Ceremonijoje daugiausia dėmesio sulauks Holokaustą Aušvice išgyvenę asmenys – jų liudijimai ir šiandien neleidžia užmiršti vienos didžiausių tragedijų žmonijos istorijoje, teigiama Lietuvos prezidentūros pranešime.

Nacistinės Vokietijos okupuotoje Lenkijos teritorijoje įkurtas Aušvicas buvo didžiausia koncentracijos ir naikinimo stovykla.

1940–1945 m. čia buvo nužudyta apie 1,5 mln. įvairių tautybių žmonių. Likę gyvi Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniai buvo išlaisvinti 1945 metų sausio 27 dieną.

Holokausto aukų atminimo diena pirmadienį bus paminėta ir Lietuvoje. Šia proga Lietuvos žydų bendruomenė organizuoja renginį savo patalpose, minėjimai organizuojami žydų žudynių vietose.