Ketvirtadienį LVŽS frakciją paliko Virgilijus Poderys. Paskutiniu metu buvo aiškiai matyti, kad parlamentaras palaiko toli gražu ne visus valdančiosios partijos pasiūlymus. Dėl to parlamentaras frakciją ir paliko, nuo ketvirtadienio dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Premjeras Saulius Skvernelis po V. Poderio pasitraukimo iš frakcijos išreiškė viltį, kad galbūt buvę bendražygiai persigalvos ir grįš atgal. O R. Karbauskis DELFI pasakojo, kad tokios vilties neturi, gal ir geriau, kad jie pasitraukė.

„Sauliaus pasisakymas nebuvo sarkazmas, bet kai šnekama apie žmones, su kuriais dirbome kurį laiką, kai kas nors išeina, nėra malonu. Saulius puikiai žino, kad niekas negrįš, kad to grįžimo net ir frakcijos nariai nenori. Praktiškai mes visus patys pašalinome, išskyrus kelis, kurie išėjo“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Nenorėtų, kad sugrįžtų

Valstiečų lyderis DELFI pasakojo, kad nei pats, nei ir pati frakcija norėtų, kad frakciją palikę kolegos grįžtų.

„Ne, nenorėčiau, kad grįžtų atgal. Ir net tais atvejais, kai žmonės išėjo be jokio konflikto, nemanau, kad frakcija norėtų, jog jie sugrįžtų, jei išsiskyrė vertybės, požiūriai. Netaikau nė vienam asmeniškai, bet yra klausimas apie tai, kad kažkokių ambicijų, asmeninių norų yra, kažkas atsitinka ne taip, kaip kad jie norėtų. Ir jei žmogus nėra patenkintas situacija, jis ieško geresnio varianto. Šitas Seimas nėra nei pirmas, nei paskutinis“, – apie padėtį frakcijoje kalbėjo LVŽS lyderis.

Politikas tikino, kad net asmeniškai džiaugiasi dėl tų, kurie tokį žingsnį žengia.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Aš labai džiaugiuosi asmeniškai, kad išeina tie žmonės, kurie nori tai padaryti. Visiškai aišku, kad tada nebėra ką galvoti apie bendradarbiavimą kituose rinkimuose, taip viskas sustoja į savo vietas“, – aiškino valstiečių lyderis.

Kartu džiaugėsi, kad svarbiausias darbas padarytas – biudžetas priimtas.

„Dabar tas išėjimas vieno ar kito Seimo nario tikrai nebėra klausimas, dėl kurio čia reikėtų mums labai stipriai įsitempti. Iš tų 58, kurie buvo 2016 metų lapkritį, dabar turime 48 frakcijos narius. Tai yra gana nebloga situacija, nes prognozavo visi, kad viskas blogiau bus“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Dar ir geriau, jei traukiasi

2016 metų rinkimus į parlamentarą LVŽS laimėjo triuškinamai. R. Karbauskis ir dabar, jau galvodamas apie šį rudenį vyksiančius rinkimus, teigė, jog net geriau, kad kolegos pasitraukia.

„Pasitraukus vienam ar kitam asmeniui mums tik lengviau galvoti apie tai, kas bus komandoje, kuri eis į rinkimus. Aš pats galiu pasakyti, kad net džiaugiuosi, jog vienas ar kitas priima sprendimą pasitraukti: ir savęs nevargina, ir mūsų nevargina“, – teigė politikas.

„Aš pats galiu pasakyti, kad net džiaugiuosi, jog vienas ar kitas padaro sprendimą pasitraukti: ir savęs nevargina, ir mūsų nevargina“

Šiuo metu LVŽS frakcijoje – 48 asmenys, tad kolegų reitingavimo procesas nebus lengvas, sako R. Karbauskis.

„Tikrai bus nepaprastai sunku partijai formuojant rinkimų sąrašą, kai žmonės dirbo ir stengėsi. Ambicijos visų yra gana logiškos ir suprantamos – turėti aukštesnes pozicijas sąraše. Bet kai yra 48 frakcijos nariai, niekas turbūt žemiau 20-tuko būti nenorės. Laukia nelengvas darbas, reitinguosime kartu, tarsimės. Bet džiaugiuosi ta komanda ir tais, kurie apie išėjimą negalvoja, ir čia problemų nekils. Kai mes sureitinguosime ir sudarysime sąrašą, bėgimo dėl to nebus“, – sakė jis.

V. Poderio priimtą sprendimą trauktis R. Karbauskis vertino kaip sąžiningą.

„Būtų neteisinga mūsų atžvilgiu, jei jis nebūtų to žingsnio padaręs, kai mano kitaip nei frakcija. Ir dar bandyti eiti į kitus rinkimus, turint kitokią nuomonę, nėra sąžininga ne tik savo, bet ir mūsų atžvilgiu“, – kalbėjo jis.

Dėl ko jie laimėjo rinkimus?

Tačiau ne visus išsiskyrimus su frakcijos kolegomis R. Karbauskis atsimena geruoju. Kai kurių jis norėtų paklausti, ar tik ne jo paties ir premjero S. Skvernelio nuotraukos 2016 metų rinkiminiuose plakatuose atvedė į Seimą.

„Man nepatinka tie žmonės, kurie pabando savo karjerą formuoti apipildami mus visokiomis šiukšlėmis. Ir toks vaizdas, kad tie žmonės ne su mumis kartu pateko į Seimą, kad ne mano ir ne Sauliaus nuotraukos buvo šalia jų rinkiminės kampanijos metu. Ir jie laimėjo pirmiausia dėl to, kad mes juos palaikėme.

Ramūnas Karbauskis, Vytautas Bakas

Bet tokių yra, tie išėjimai skaudūs, kai šiukšlėmis apipila žmonės, dėl kurių tu stengeisi. Vytauto Bako pavyzdys galėtų būti klasikinis. Mes ilgą laiką nesuprasdavome jo elgsenos, sprendimų“, – kalbėjo politikas.

LVŽS lyderis perdavė siūlymą dabartiniams frakcijoms nariams.

„Jeigu kas nors frakcijoje yra panašios būklės ar požiūrio, tai geriau išeitų dabar. Nes tas vienas balsas jau nieko nelemia, o mums bus ramiau. Nes turime darnią komandą“, – dabartiniams frakcijos kolegoms sakė R. Karbauskis.

„Iš tokios didelės frakcijos tas skaičiaus nubyrėjimas tikrai nėra tas, kuris rodytų, jog mes labai suklydome“, – kalbėjo jis.

Palinkėjimas buvusiems bendražygiams

„Tikiuosi, kad tie kolegos, kurie išėjo iš frakcijos, yra laimingi. Ir jiems sėkmės linkiu, tikiuosi, kad jie į kitą Seimą nebepateks, labai to tikiuosi“, – linkėjimą buvusiems kolegoms perdavė R. Karbauskis.

„Žmonės, kurie ateina su viena komanda, tada iš jos pasitraukia... Istorija tokia, kad nedaug jų ir patenka į Seimus po to, kiek man žinoma“, – teigė jis.

„Jei bus su kažkuo kitu, vieną sykį išdavę savo kolegas, pasinaudoję politinės partijos parama, prisiklijuos prie kažko kito, tai nelabai pavyks“, – aiškino jis.

„Manau, kad tas laimės ieškojimas baigsis tuo pačiu, kuo baigiasi visiems iki tol, – nepateks į Seimą. Manau, kad ir tų partijų, frakcijų, į kurias jie atėjo, žmonės supranta, kad ne vertybiniai dalykai juos ten atvedė. Ir tokie nėra patikimi ir niekada nebūna“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Kas pasitraukė?

DELFI primena visus LVŽS frakciją nuo 2016 metų lapkričio palikusius parlamentarus.

Pirmasis frakciją paliko Bronislovas Matelis, po žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie jau buvusią Seimo narę Gretą Kildišienę. Jis kurį laiką dirbo Mišrioje Seimo narių grupėje, vėliau prisijungė prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų.

Kitą frakciją pasirinko ir Dovilė Šakalienė. Visgi ji kiek sudvejojo: pirmiausia prisidėjo prie Liberalų sąjūdžio atstovų Seime, o po kiek laiko prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP). Ji tikino su LVŽS dirbti nebegalinti.

2018 metų pradžioje iš frakcijos triukšmingai pasitraukė ir įtakingas frakcijos atstovas Povilas Urbšys. Kritikos LVŽS lyderio atžvilgiu P. Urbšys nevengė, tačiau paskutinis lašas buvo valdančiosios daugumos sprendimas netirti R. Karbauskio verslo ryšių. Iki šiol jis dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys, Petras Gražulis

Justas Džiugelis iš frakcijos pasitraukė savo noru, nors buvo planuojama jį iš jos išmesti. 2018 metų vasarą įvykęs jo ir R. Karbauskio apsižodžiavimas socialinėje erdvėje baigėsi J. Džiugelio pasitraukimu. Politikas kurį laiką darbavosi Mišrioje Seimo narių grupėje, o vėliau prisijungė prie Tėvynės sąjungos frakcijos.

Praėjusių metų žiemą, įsibėgėjant Prezidento rinkimų kampanijai, juose dalyvauti nusprendė Mindaugas Puidokas. Tačiau LVŽS jau buvo nusprendusi rinkimuose palaikyti premjero S. Skvernelio kandidatūrą. Įvykęs slaptas balsavimas frakcijoje nebuvo M. Puidoko naudai, jis nuo tada dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Tuo pačiu metu iš frakcijos pasitraukė ir Naglis Puteikis, taip pat dalyvavęs prezidento rinkimuose. Atviru tekstu kandidatas kritikavo premjero S. Skvernelio politiką. Tačiau pykčiui atšalus į frakciją sugrįžo.

Mindaugas Puidokas, Ramūnas Karbauskis

Panašiu metu frakciją nusprendė palikti ir partijai nepriklausantis Raimondas Martinėlis. Jis tikino, kad kolegas palieka dėl vertybinių aspektų, pasirinko dirbti kartu su Tėvynės sąjungos frakcija.

Bene skaudžiausiai vyko Vytauto Bako pasitraukimas iš frakcijos. Frakciją paliekantis parlamentaras teigė, kad viena iš pasitraukimo priežasčių buvo sudaryta koalicijos sutartis su teisiama partija „Tvarka ir teisingumas“, antroji – valstiečių pamiršta antikorupcinė darbotvarkė. O trečioji taip pat susijusi su „Tvarka ir teisingumu“. Seimo narys itin neigiamai įvertino mintį Krašto apsaugos ministerijos vadovo portfelį patikėti būtent šiai partijai.

Dar du frakcijos nariai taip pat nebėra frakcijos nariai, tačiau dėl suprantamų priežasčių: Bronius Markauskas tapo Klaipėdos rajono meru, o Virginijus Sinkevičius – eurokomisaru.