Į dalį kelionių valdininkė vyksta su kolege, Teisininkų draugijos į VRK deleguota komisijos nare Olga Kilkinova. Ilgus metus VRK dirbančią L. Matjošaitytę į komisiją taip pat delegavo Lietuvos teisininkų draugija.

VRK pirmininke L. Matjošaitytė patvirtinta 2017 metų birželio 22 dieną. Nuo to laiko ji į tarnybines komandiruotes buvo išvykusi 25-is kartus ir aplankė 18-ka valstybių.

„Klausimas turi būti keliamas, kiek tokios tarnybinės komandiruotės nevirsta konferenciniu turizmu po tolimas valstybes ir kiek tikslinga lankytis valstybėse, kurių valstybinė santvarka ir ten stebimi žmogaus teisių pažeidimai kelia rimtų diskusijų dėl demokratijos minėtose šalyse. Juk, vykdami į tokias šalis kaip Uzbekija ar Azerbaidžanas, mes legitimizuojame ir pripažįstame tokius rinkimus kaip demokratinius“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos deleguotas VRK narys Vilius Semeška.

Bulgarija, Slovėnija, Ukraina, Gruzija, Belgijos Karalystė, Jordanija, Kanada, Korėja, Slovakija, Rumunija, Norvegijos Karalystė, Uzbekija, Jungtinė Karalystė, Azerbaidžanas, Čekija, Latvija, Lenkija, Austrija – tai ne turizmo agentūros ar kelionių organizatoriaus reklamuojamos atostogų kelionių kryptys, o VRK pirmininkės L. Matjošaitytės tarnybinių komandiruočių vietos.

Pati L. Matjošaitytė, kalbant apie jos išvykas į užsienį, nemato nieko smerktino. Atvirkščiai, VRK pirmininkė, kalbėdama su DELFI, teigė, kad vyksta į tas valstybes, kurios turi užmezgusios santykius ir iš kurių rinkimų komisijų gauna kvietimus.

Tai, kad minėtos valstybės yra dažniau ne Vakaruose, o Azijoje ar Europos Rytuose, pasak L. Matjošaitytės, irgi nėra kliūtis, nes „galimai Vakarų valstybėms pakanka savos patirties ir jie (mūsų – aut. past.) nekviečia“.

Neretai VRK pirmininkės palydove tokiose komandiruotėse yra kita VRK narė – O. Kilkinova. Su ja suplanuota ir naujausia kelionė, kuriai jau pritarė VRK savo posėdyje.

Naujausias VRK atstovių kelionių maršrutas – Baku, saulėtojo Azerbaidžano sostinė Vidurinėje Azijoje. Į čia vyksiančius parlamento rinkimus jų stebėti L. Matjošaitytė ir O. Kilkinova vyks vasario 7–10 dienomis, tiesiai iš komandiruotės Londone (Jungtinė Karalystė), kur vasario 5–7 dienomis dalyvaus Pasaulinės rinkimų dienos minėjimo renginiuose.

Olga Kilkinova

2019-aisiais Lietuvoje vykę net treji rinkimai nebuvo kliūtis VRK pirmininkės tarptautinėms kelionėms. Į komandiruotes užsienyje L. Matjošaitytė vyko net 13 kartų.

Paskutinioji kelionė, beje, kartu su O. Kilkinova, buvo 2019 metų gruodžio 20–23 dienomis. Lietuvės Taškente (Uzbekija) stebėjo vietos parlamento rinkimus.

Tų pačių metų lapkričio 17–20 dienomis L. Matjošaitytė dalyvavo seminare Prahoje (Čekija), lapkričio 8–11 dienomis stebėjo prezidento rinkimus Bukarešte (Rumunija).

2019 m. spalio 23–25 dienomis L. Matjošaitytė Rygoje (Latvija) dalyvavo diskusijoje apie rinkimus, spalio 12–14 dienomis viešėjo Varšuvoje (Lenkija), rugsėjo 30–spalio 1 dienomis žinių sėmėsi seminare Vienoje (Austrija), rugsėjo 13–16 dienomis Rygoje (Latvija) susipažino su kitų šalių rinkimų patirtimi, rugsėjo 23–26 dienomis dalyvavo konferencijoje Lublianoje (Slovėnija).

2019 metų birželio 4–6 dienomis Sinajoje (Rumunija) kartu su O. Kilkinova dalyvavo seminare apie rinkėjų švietimą. Beje, minėta komandiruotė baigėsi skandalu, kai, lietuvėms vėlavus į lėktuvą, Lietuvoje teko atidėti ką tik išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos ir išrinktųjų Europos Parlamento narių pažymėjimų ceremoniją. Pati L. Matjošaitytė tuomet jai priekaištavusiems politikams pasiūlė patylėti ir pirmiausia pažiūrėti į save.

Iš karto po šio skandalo L. Matjošaitytė vėl išvyko į komandiruotę – birželio 26–29 dienomis ji dalyvavo Bratislavoje (Slovakija) vykusioje konferencijoje apie (paradoksas!) rinkimų ginčų sprendimus.

2019 metų kovo 30–balandžio 1 dienomis L. Matjošaitytė Kijeve (Ukraina) stebėjo Volodymyro Zelenskio pergalę Ukrainos prezidento rinkimuose.

2018 metais L. Matjošaitytė į komandiruotes užsienyje vyko 7 kartus, tarp jų – Į Korėją, Kanadą, Gruziją, Uzbekiją.


Lapkričio 15–18 dienomis Bucharoje (Uzbekija) dalyvavo konferencijoje „Demokratinių rinkimų praktika“, spalio 26–29 dienomis Tbilisyje (Gruzija) stebėjo Prezidento rinkimus, birželio 5–8 Toronte (Kanada) stebėjo Ontarijo provincijos rinkimus, iš karto iš ten, birželio 9–13 dienomis, vyko į Seulą (Korėja) dalyvauti rinkimų forume.

Balandžio 19–20 dienomis Osle (Norvegija) dalyvavo konferencijoje apie saugumą rinkimuose, balandžio 24–25 dienomis Briuselyje (Belgija) – rinkimų ekspertų pasitarime.

Tų pačių metų vasario 27–kovo 2 dienomis Gruzijos kurorte Batumyje sėmėsi patirties konferencijoje apie technologijų įtaką skatinant dalyvavimą rinkimuose.

2017-aisiais, paskirta į VRK vadoves, L. Matjošaitytė sugebėjo per tris mėnesius aplankyti keturias valstybes: spalio 20–23 dienomis Liublianoje (Slovėnija) stebėjo prezidento rinkimus, lapkričio 7–11 dienomis Sofijoje (Bulgarija) dalyvavo konferencijoje „Sąmoningas rinkėjas skaitmeniniame amžiuje“, lapkričio 12–14 dienomis Kijeve (Ukraina) – konferencijoje apie rinkimų sistemas, o gruodžio 2–7 dienomis – privataus organizatoriaus rengtame simpoziume Amane (Jordanijos Karalystėje).

VRK yra iš biudžeto išlaikoma įstaiga. 2020 metais komandiruotėms įstaigos biudžete numatyta 24 tūkst. eurų. 2019 metais komandiruotėms buvo skirta 26 tūkst., 2018-aisiais – 22 tūkst., 2017-aisiais – 27 tūkst. eurų.