Pats J. Narkevičius sako, kad pažeidimas yra mažareikšmis, ir žada svarstyti galimybes skųsti sprendimą teismui, o Prezidentūra ministrą po išvadų prilygino inkarui.

„Sprendimo nemačiau, kai gausiu, įvertinsiu konkrečiau“, – teigė S. Skvernelis.

„Reikės sudarinėti darbo grupę, nes kotletas tapo dovana. Ir kotletas dovana, ir kavos puodelis dovana, reikia išsiaiškinti, priimti sprendimus, reglamentuoti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė, kad iki šiol nematė, kad pietus reiktų vertinti kaip dovaną.

„Iki šiol tokios praktikos nebuvo, kad pietūs, maistas, kava būtų vertinami kaip dovana“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Į klausimą, ar pažeidimas reikšmingas, jis teigė, kad kol neperskaitė ir nesusipažino, atsakyti negali.

S. Skvernelis teigė, kad ministras dėl išvadų greičiausiai kreipsis į teismą.

Beje, nors Prezidentūra jau išsakė savo poziciją, kad VTEK išvados dar kartą įrodo, kad ministrui reikia trauktis, tiek prezidento, tiek kitų ministrų ar merų pietūs dažnai apmokami ne iš jų asmeninių sąskaitų. Premjeras S. Skvernelis teigė, kad „tuo naudojosi visi“ ir kad tai yra įprasta praktika.

„Turime naują situaciją po šiandienos sprendimo, – teigė S. Skvernelis ir pridūrė, kad kelias dešimtis metų tai niekam neužkliuvo. – Dabar bet kokie pavaišinimai, išgėrimai, kotleto suvalgymai iš pavaldžių institucijų ar atskirų asmenų, jei aš gerai suprantu pagal pirminę informaciją, kad laikomi dovana, tai problema nuo prezidento, premjero, ministro ir mero. Visi tą darė, nes tai įprasta praktika. Sudaromo sąmatos, tai nėra tokio tipo vakarienės, kai sakai, kad aš apmokėsiu, kitas sako aš apmokėsiu. Tai oficialūs renginiai. Tuo naudojosi visi. Ne tik vienas ar kitas ministras, kuris išskirtas dėl to.“

Saulius Skvernelis

Beje, dar prieš dvejus metus, kai VTEK sprendė buvusios švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės klausimą, premjeras teigė, kad nesvarbu, koks sprendimas bus, ji turės trauktis. Tai premjeras sakė dar nė neišgirdę išvadų. Kuo šios situacijos kitokios? „Kitokie sprendimai, kitokia tyrimo apimtis“, – teigė premjeras.

Tiesa, premjeras, kalbėdamas apie kotletus, teigė, kad nė kiek neironizuoja. „Aš klausiau ministro, ką valgė, sakė, kad kotletą“, – šyptelėjo premjeras ir toliau tęsė, kad turi būti reglamentuota visa tvarka, kaip priimti pietus, kavą ar vandens stiklinę.

Premjeras pridūrė, kad ir dabar, nuvykęs į ministerijas, negalėtų vaišintis nei kava, nei tortu ar vandens stikline.

DELFI primena, kad Prezidentūra jau pateikė savo poziciją dėl VTEK išvadų. Prezidento patarėjo Antano Bubnelio DELFI atsiųstame komentare teigiama, kad prezidentas savo poziciją jau išsakė ir pakartojama, kad ministras netinkamas eiti savo pareigas.

„VTEK sprendimas tik dar kartą patvirtino, kad ministras yra netinkamas eiti savo pareigas. Prezidentas savo poziciją jau išsakė, ministras ir Premjeras ją gerai žino: politikams turi būti keliami aukščiausi etikos, moralės ir skaidrumo standartai. Apie juos Prezidentas jau kalba keletą mėnesių. Todėl VTEK sprendimas yra svarbus. Tačiau dar svarbiau tai, kad visa susiklosčiusi situacija neleidžia spręsti valstybei svarbių klausimų susisiekimo srityse“, – rašoma atsakyme.

Jaroslavas Narkevičius

A. Bubnelio atsakymuose rašoma, kad ministras jau keletą mėnesių yra tarsi inkaras. „Ministras turėtų būti tarsi variklis, telkiantis proveržiui šioms visai šalies ekonomikai svarbioms sritims. Deja, jau keletą mėnesių jis yra tarsi inkaras“, – teigiama atsakyme.

DELFI primena, kad VTEK sprendimą, kad J. Narkevičius pažeidė įstatymą, paskelbė trečiadienio rytą. Buvo aiškintasi, ar politikas nepriėmė interesų konfliktą keliančios dovanos pernai spalį Baltarusijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykusių komandiruočių metu.

Pats ministras tvirtino įstatymo nepažeidęs ir į komisijos posėdį atėjo su advokatu.

Bet etikos sargai jam nebuvo gailestingi. Buvo nuspręsta, kad įstatymą J. Narkevičius pažeidė dėl kelių pietų, už kuriuos buvo apmokėta valstybės įmonių lėšomis.

VTEK tyrė tris atvejus, kai už ministro pietus sumokėjo jam pavaldžios įmonės. Tačiau vienu atveju tyrimas buvo nutrauktas, nes už pietus mokėjo „Lietuvos geležinkelių“ pavaldi įmonė. Kiti du atvejai pripažinti tarnybinės etikos pažeidimu.

Etikos sargai taip pat nutraukė tyrimą dėl netinkamo ministro žmonos vykdomos nekilnojamojo turto nuomos deklaravimo bei nenurodymo, kad J. Narkevičius yra Lietuvos lenkų sąjungos Trakų skyriaus vadovas.