Karsakiškio mokyklą lanko 22 5-10 klasių mokiniai ir visi jie mokosi jungtinėse klasėse. LNK žinios skelbia, kad per keliolika metų Panevėžio rajone uždarytos visos pradinės mokyklos ir lygiai pusė pagrindinių.

„Temos visiškai nesutampa ir jų negali sujungti, – LNK kalbėjo Karsakiškio mokyklos mokytoja Vida Jarmalavičienė. – Tai, ką padarydavome per vieną pamoką su viena klase, tą padarome tik per dvi pamokas. Aišku, rezultatai nukenčia.“

Mokytoja neslepia – vaikams tokiose klasėse itin sunku susikaupti. Kol septintokams aiškina temą, aštuntokai jau turėtų dirbti, tačiau jiems dėl pašalinių darbų sunku susikaupti.

Vis dėlto, mokytojos akyse liūdesys – šimtametei mokyklai gresia tapti pastatu vaiduokliu.

„Mokiniai praskaidrindavo gyvenimą renginiais, stengėsi įtraukti miestelio bendruomenę, o dabar bus tuščia, nyku“, – kalbėjo mokytoja.

Tėvai bandė priešintis tokiam politikų sprendimui, bet pralaimėjo prieš surinktus argumentus. Mokykloje per mažai mokinių, o tikimybė, kad situacija pasikeis – nulinė.

„Labai gaila. Ir darbuotojai praranda darbą, o buvome labai patenkinti. Visur mokiniai dalyvavo, visur buvo vežami. Ir konkursuose dalyvavo, ir į užsienį vežė“, – kalbėjo Karsakiškio gyventoja. Moteris svarsto savo vaiką leisti į Kupiškio rajoną.

Pasak rajono mero, mokyklų uždarymas nėra spontaniškas sprendimas. Esą politikai skaičiavo ir menkiausias galimybes, net ir vienos šeimos atsikraustymą.

„Jei susikomplektuotų minimalus mokinių skaičius, turėtumėme teisę peržiūrėti tarybos sprendimus ir leisti tai mokyklai dirbti toliau“, – kalbėjo Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Tačiau Karsakiškio gyventojai nesitiki, kad mokyklą pavyks išsaugoti. „Kaimas žlunga. Lieka seni seni žmonės, – kalbėjo vietinė gyventoja. – Dar bažnyčią turime, bet jei neliks jaunimo, kurie eitų. O senimas nelabai eina, nes kai kurie nebepaeina į bažnyčią, tai nebebus ir bažnyčios gal.“

Karsakiškio seniūnė Rima Jaškūnienė LNK žinioms taip pat tvirtino, kad mokykla įtraukdavo viso miestelio gyventojus į bendras veiklas: organizuodavo ir šventes, ir kitas veiklas.

Tiesa, uždarius mokyklą seniūnija turės pasirūpinti ne tik pastatu, bet ir aplinkos priežiūra.

Panevėžio rajono meras LNK žinioms kalbėjo, kad verslininkų, norinčių investuoti į pastatus, neatsiranda.