Subnuomos sutartyje taip pat nurodoma, kad pretenzijos turi būti reiškiamos raštu, o už vėlavimą mokėti nuomą ar komunalinius mokesčius numatyta piniginė bauda – po 50 Eur už kiekvieną dieną. Svarbu pažymėti, kad sąlygas nustatęs vaikinas – ne savininkas, o taip pat butą besinuomojantis asmuo, tik pernuomojantis vieną buto kambarį. Tiesa, kambarį bute išsinuomojusiai merginai nepavyko išsiaiškinti, ar pora kitą kambarį pernuomoja teisėtai, mat nuomotojas atsisakė duoti savininko kontaktus.

Su DELFI bendravusi mergina (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) tikina, kad atėjusi apžiūrėti buto Vilniuje nė neįtarė, kad iš jo spruks vos po kelių dienų, o ir sutartį, jos teigimu, kambariokas atsiuntė tik jai sumokėjus pinigus.

Pasidžiaugė pirmu įspūdžiu, bet po kelių dienų jau krovėsi daiktus

Nuomojamo kambario skelbimą mergina teigia pamačiusi feisbuke. „Skelbimas jokio įtarimo nesukėlė, atvykus apžiūrėti butą nuomotojas atrodė labai draugiškas ir malonus, net apsidžiaugiau, kad bus tokie faini kambariokai ir butas atitiko lūkesčius tvarkingas, vieta gera, jo panelė taip pat draugiška mergina pasirodė. Apie ją nieko blogo negaliu pasakyti, nes tik pasisveikindavau ir viskas.“, – DELFI pasakojo mergina.

Ji teigė, kad keistai sureagavo į vienintelį reikalavimą – išnaudoti ne daugiau kaip kubinį metrą vandens. „Vienintelis keistas reikalavimas pasirodė tas, kad per mėnesį galima sunaudoti tiek karšto ir šalto vandens – po 1 kubinį metrą. Ir jei viršijama, susimoki už tai pats“, – įvardijo mergina ir vėl pridūrė, kad jokio įtarimo pora jai nesukėlė.

Pirmosios dienos, kaip ji teigia, buvo ramios. „Su taisyklėmis susidūriau jau trečią dieną, po mano draugės apsilankymo. Mes pasigaminome vakarienę, išgėrėme kavos, paplepėjome. Vakare ją išlydėjau namo, o kitą rytą sulaukiau įspėjimų, kad prieš ateinant draugei į svečius reikia iš anksto informuoti, nes jis nori žinoti viską, kas kada ateina“, – pasakojo mergina.

Sutartyje griežtai nurodyta ir kokios tvarkos tikimasi iš kambariokės, tačiau mergina teigia, kad tai nestebino: „Manau, normalu nepalikti neplautų indų ar gaminant atsidaryti langą. Tik bėda, kad virtuvėje nebuvo durų, kad būtų galima užsidaryti“.

Ilgai keistų reikalavimų mergina nusprendė nekentėti – kambaryje gyveno penkias dienas, o šeštą išsikraustė.

„Išsikrausčiau dėl nepaaiškinamų draudimų, nes prieš įsikeliant į butą ir pasirašant sutartį, nebuvo paminėtos. Būdavo nejauku būti namie, nes dažnai laikydavo atvertas savo kambario duris. Po mano draugės atėjimo darė kažkokius neaiškius ritualus, kažką degino, smilkalus, šalaviją ar kažką. Kadangi kambario durys neužsirakindavo, buvo nejauku užmigti“, – pasakojo mergina.

Beje, ji teigė, kad sumokėtą depozitą jai vis dėl to pavyko atgauti, tačiau savininko kontaktų, nors jų ir prašė, negavo.

Po trumpo gyvenimo bute, ji nusprendė įspėti ir kitus, todėl savo istorija ir pokalbių ištraukomis pasidalijo feisbuke. Po paviešinimo su ja susisiekė dar vienas vaikinas, kuris kurį laiką gyveno tame pačiame kambaryje.

Mergina tvirtino, kad ankstesnio subnuomininko sutartyje buvo pažymėta, kad jo gali pareikalauti išsikraustyti už per naktį neišplautus indus ar neišvalytą vonią nusiprausus.

Beje, vaikinas, su kuriuo ji buvo sudariusi subnuomos sutartį, feisbuko įraše taip pat buvo pažymėtas. Merginos teigimu, po paviešinimo jis ją socialiniame tinkle užblokavo, tačiau ji sulaukė keistos žinutės: „Tą patį vakarą po paviešinimo gavau žinutę iš netikros anketos kaip grasinimą, kad ištrinčiau įrašą, kad būtų švelnesnės pasekmės, bet po žinutės iš karto užblokavo“.

Nors mergina bute jau negyvena, teigia, kad vis dėlto norėtų susisiekti su buto savininku. „Norėčiau pasakyti, kas dedasi jo nuomojamame bute“, – tvirtino mergina ir pridūrė, kad kreiptųsi ir į VMI, tačiau nenori tikriesiems savininkams pridaryti bėdų, jei nuomodami butą jie nemoka mokesčių.

„Tiesiog norėjau perspėti žmones, kad negaištų laiko ir nepakliūtų pas tokį subnuomininką“, – teigė savo istorija feisbuke pasidalijusi mergina.

DELFI susisiekė ir su butą per pusę su mergina besinuomojusiu vaikinu, tačiau šis atsisakė komentuoti situaciją teigdamas, kad dėl jo vardo paviešinimo internete jau kreipėsi į policijos pareigūnus.

Tiesa, pati mergina abejoja tokiais vaikino žodžiais. „Nemanau, kad kreipėsi, nes pradėjus bylinėtis lauktų pasekmės dėl VMI ir taip toliau“, – abejonę išreiškė mergina.

Reikalavimai ir keistenybės

Su DELFI mergina pasidalijo ir susirašinėjimais su nuomininku. Viename iš susirašinėjimų nuomininkas priekaištauja už namų energijos sujaukimą ir pasakoja, kaip pats apsisaugo: „Kai pas mane ateina svečias, mano druska būna ant stalo. Ir jo mintyse blogi palinkėjimai nueina per žemės stichiją“.

Vienoje iš žinučių vaikinas klausė, kokiomis valandomis mergina ketina būti namuose. Šiai nusistebėjus, ar bus sudaromas grafikas, kada ji gali būti kambaryje, už kurį pati moka, šis atsakė, kad jam reikia žinoti, kada kokiu būti.

Iš žinučių matyti, kad vaikinas merginai priekaištavo ir dėl to, kad pas ją turėjo pernakvoti brolis.

„Broliui išimtis ši naktis. Kitas naktis gali pas panas per „Tinder“ nakvoti, – tokią žinutę kambariokei parašė vaikinas, o toliau pokalbyje dar įvardijo, kad nesilaikant taisyklių bus baudžiama. – Tokios taisyklės. Prašau jas gerbti, jų nesilaikant baudžiu.“

Beje, merginai buvo pasiūlyta primokėti už brolio nakvynę: „Tegul nakvoja, 20 eurų už nakvynę paimsime“.

Tiesa, dėl svečių ji buvo sukritikuota ne kartą: „Koks įdomumas draugus į butą vestis? Į kiną, teatrą, pub'ą. Ten, kur nesvarbu, kokią energetiką atsineši. Namai mano tvirtovė. Reiks švęstų žvakių bažnyčioje, matau, užsipirkti“.

Mergina sulaukė priekaištų ir todėl, kad įsikėlė tuomet, kai vaikino nebuvo namuose. Taip ji esą pažeidė namų taisykles. „Tu nebūk savanaudė ir gerbk kitų taisykles, nes mes jų laikomės. Mūsų butas – mūsų energetika“, – žinutėje merginai priekaištavo vaikinas.

Kambarioko ieškojęs vaikinas feisbuke buvo išplatinęs tokį skelbimą: „Jei tu nerūkai ir neturi kitų žalingų įpročių, jei neturi naminių gyvūnų, jei saugai namų aurą nelaikydamas buto viešbučiu ar draugų susirinkimo vieta (šeimos nariams taikomos išimtys), vertini švarą ir namų kvapą, dažnai vėdini, valai dulkes, nevengi išplauti grindų, prižiūri savo kambarį taip, kaip tai darytum nuosavame savo bute, jei tavo namai tarsi šventovė – ramybės ir poilsio vieta, tarsi meditacijų šventykla (ypač po 22 valandos), jei nepaverti namų Azijos virtuve (aštrų, česnakinį ir panašų maistą valgai mieste (esame jautrūs kvapams), jei vertini privatumą, bet nevengi retkarčiais išlįsti iš kambario ir prie kavos/ arbatos terapijos pabendrauti, tada šis kambariukas kaip tik tau!“

Skelbime taip pat nurodoma, kad bus pasirašoma subnuomos sutartis bei imamas vieno mėnesio nuomos dydžio užstatas.

Sutartyje numatytos net piniginės baudos

Sumokėjus pinigus už kambario nuomą, merginai buvo įteikta sutartis, kurioje – ne vienas reikalavimas. Pagal sutartį, subnuomininkas įsipareigoja bute nerūkyti, nelaikyti augintinių, taip pat be sutikimo negali užsiimti gamybine ar prekybine veikla.

Beje, mergina iki šiol nežino, ar pats buto savininkas žino apie tokią sutartį ir teigia, kad ji buvo įteikta jau sumokėjus pinigus, tad iš anksto su ja susipažinti negalėjo.

Taip pat nurodoma, kad iki kiekvieno mėnesio 23 dienos privaloma sumokėti 170 eurų už nuomą. O nuomos dydžio depozitas grąžinamas tik tuo atveju, jei subnuomininkas nepažeidžia sutarties. Sutartyje taip pat pažymima, kad nuomininkui nutraukus šią sutartį nepraėjus metų terminui, užstatas taip pat negrąžinamas.

Beje, jei subnuomininkas vėluoja sumokėti nuomą ar mokesčius – numatyta piniginė bauda. „Už kiekvieną uždelstą mokėti dieną nuomotojui pareikalavus moka 50 Eur dydžio delspinigius“, – nurodoma sutartyje.

Jei subnuomininkas pažeidžia taisykles, išsikraustyti reiktų greičiau nei per savaitę.

Sutartyje taip pat nurodoma, kad darbo dienomis tylos ir poilsio periodas prasideda 22 valandą, o savaitgaliais – nuo vidurnakčio. Dar viena sąlyga sutartyje – „nekonfliktuoti su kaimynais“.

Prašoma ir tvarkos: „Palaikyti švarą ir tvarką visame bute: nepalikti neplautų indų (ypač per naktį), po dušo nuplauti vonią ir palikti atidarytas duris, WC nuleisti vandenį ir esant reikalui pavalyti šepečiu“.

Net nurodoma, kiek vandens galima sunaudoti: „Kiekvienas asmuo išnaudoja po 1m3 karšto ir šalto vandens. Tad jei mėnesio gale viršijamas 3m3, tas asmuo susimoka viršytą vandens kainos likutį. Gyvename metus – tai žinome, kiek sunaudojame. Yra kainų istorija“.

Sutartyje taip pat nurodoma, kad pretenzijos reiškiamos raštu. „Nepateikti finansinių pretenzijų už būsto gerinimą nuomotojui, jei apie tai nebuvo suderinta raštiškai“, – įrašyta sutartyje.

Tiesa, viename iš punktų nurodoma, kad sutartį pasirašiusios šalys gali būti atleidžiamos nuo atsakomybės už sutarties nesilaikymą tuo atveju, jei tai atsitiko dėl nenugalimo jėgos aplinkybių. Beje, nurodyta ir per kiek laiko reikia pranešti ir apie tokias aplinkybes.

Subnuoma

LR civiliniame kodekse nurodoma, kad nuomininkas turi teisę išnuomoti daiktą tik gavęs rašytinį nuomotojo sutikimą, o subnuomos sutarties terminas negali būti ilgesnis už nuomos terminą.

Beje, jei nuomos sutartis yra negaliojanti, tai negalioja ir subnuomos sutartis, net jei tokia ir sudaryta.