Primetamas skandalas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius sakė, kad S. Skverneliui tokie pareiškimai garbės tikrai nedaro.

„Tokie teiginiai neturi jokio pagrindo. Nes adresatas nieko panašaus nėra kalbėjęs. Sakyčiau, kad čia yra kuriama istorija, kurios nėra ir nebuvo. Ir garbės premjerui tokie pasisakymai nedaro“, – premjero pasisakymus vertino politologas.

Ir pridūrė, kad už šių teiginių galėtų slėptis viešųjų ryšių tikslas.

„Taip galima patraukti lenkų mažumą į savo pusę, parodyti, kad premjerui rūpi jos gerovė ir būklė Lietuvoje. Bet, manau, kad būdas tam pasirinktas yra visiškai netinkamas“, – kalbėjo A. Krupavičius.

„Sakyčiau, kad čia yra kuriama istorija, kurios nėra ir nebuvo. Ir garbės premjerui tokie pasisakymai nedaro“

Politologas teigė, kad prezidentui būtina viešai pasakyti, kad politiniams lyderiams nepridera kalbėti apie nebūtus dalykus.

„Kadangi tai buvo pasakyta premjero lūpomis, tam tikra reakcija prezidento turi būti. Pirmiausia turėtų būti bent viešas komentaras apie tai, kad negalima kalbėti politiniams lyderiams to, ko nėra“, – svarstė pašnekovas.

A. Krupavičius sakė tikintis, kad prezidentas į jam primetamus skandalus nesivels.

„Atsiradusių įtampų tokie pareiškimai tikrai nesumažina. Jie tikrai gali padidinti įtampas, bet, manau, kad kol kas šaltą galvą prezidentas bando išlaikyti po šio premjero pareiškimo. Reikia turėti vilčių, kad ir toliau jis to laikysis ir pozicija nesikeis. Ir į skandalus, kurie jam siūlomi, ar bandomas įvelti, nesivels“, – savo požiūrį DELFI dėstė politologas A. Krupavičius.

Beviltiškas karas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas DELFI sakė, kad S. Skvernelis tokiais pareiškimais bando sau ieškoti pateisinimų.

„Manau, kad premjeras bando rasti sau pateisinimų. Panašu, kad ir suvokia, kad valdantieji rimtai klimpsta. Nėra gi prasmės veltis į karą su prezidentu, nes rezultatas akivaizdus – pralaimėjimas. Tai dabar, sakyčiau, prasidėjo savotiška gynyba puolimu“, – sakė V. Dumbliauskas ir pridūrė, kad tai didelė premjero klaida.

„Jeigu žmogus netinka toms pareigoms, tai prie ko čia tautybė?“ – klausimą kėlė politologas.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda

MRU docentas tikino, kad valdančiųjų karas prieš prezidentą būtų beviltiškas.

„Mano galva, S. Skvernelis ir toliau klimpsta, man belieka tik stebėtis. Nes tikrai protingas ir gudrus politikas, o čia keista. Eiti į konfrontaciją ir kaltinti prezidentą nacionaliniais diskriminavimais nėra protinga. Čia tas karas beviltiškas“, – sakė jis, konkrečiai minėdamas vis smunkančius valdančiųjų reitingus.

„Bandoma čia prezidentui kažkokį smūgį kirsti, kad čia ne J. Narkevičius kaltas, o kažkokios antilenkiškos nuotaikos. Bus čia, matyt, negerai“, – prognozavo jis.

V. Dumbliauskas prezidentui rekomendavo eiti į atvirą karą su nepagarbiai besielgiančia valdančiąja dauguma.

„Bus čia, matyt, negerai“

„Su prezidentu labai negražiai elgiasi, jam reikia išlaikyti savigarbą, žmonės gi mato. Jei jis dabar nusileis, jo autoritetas smuks, gal net ilgam. Aš jam patarčiau eiti į karą, nes valstiečiai vis tiek yra pasmerkti. Reikia nenusileisti, dėl to jį gerbs žmonės. Linkėčiau eiti į karą, nes G. Nausėda vis tiek laimės“, – jo nuomone, geriausią veiksmą prezidentui siūlė V. Dumbliauskas.

Politologas pridūrė, kad valdantiesiems jau seniai reikėjo pakeisti susisiekimo ministrą, nes J. Narkevičius tikrai nėra „tiek vertas“.

Natūralu ir sąžininga

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė DELFI sakė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) galėtų paviešinti surinktą informaciją.

„Gal reikėtų STT pasvarstyti, gal tikrai reikėtų nuasmeninti ir palikus pažymoje tik asmenų pareigas, ją paviešinti“, – savo pasiūlymą išsakė parlamentarė.

Seimo narė sutiko su premjero teiginiais apie jaučiamą tautinę diskriminaciją.

Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis

„Tikrai pradeda toks įspūdis darytis, ypač matant tą istoriją apie neva 20 sektoriuje įdarbintų lenkų tautybės žmonių. O paskui pasirodė, kad jų yra tik 12, įskaitant ministrą ir politinio pasitikėjimo komandą. Man labai patiktų, kad valstybėje būtų toks viešumas ir atvirumas, kad ta pažyma, nuasmeninta būtų paskelbta. Ir žmonės patys galėtų vertinti“, – savo mintimi su DELFI dalijosi A. Širinskienė.

Ji teigė, kad rinkti duomenis, susijusius su asmens tautybe leidžiama tik išskirtiniais atvejais.

„Tikrai yra labai apmaudu, nes tie tautybės duomenys yra labai jautrūs. Europos sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas pažymi, kad juos reikia labai ribotai naudoti. Tik išimtiniais atvejais leidžiama tokius duomenis rinkti ir tvarkyti. Ir dėl tos pačios priežasties – diskriminacijos pavojaus“, – aiškino parlamentarė.

„Aš net neabejoju, kad jei būtų paaiškėję, jog yra įdarbinta apie 20 ministro draugų, ar artimų giminaičių, greičiausiai to ministro mes šiuo metu nebeturėtume“

A. Širinskienė aiškino, kad domėjimasis šia istorija yra normalus ir sąžiningas.

„Manyčiau, kad mes niekada nenorime į jokį konfliktą eiti. Tačiau natūralu, kad jei yra paskelbiami duomenys, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo skandalingai, kad mes analizuojame ir aiškinamės, kokie tai yra duomenys. Aš net neabejoju, kad jei būtų paaiškėję, jog yra įdarbinta apie 20 ministro draugų, ar artimų giminaičių, greičiausiai to ministro mes šiuo metu nebeturėtume. Tas domėjimasis yra normalus, jis sąžiningas“, – aiškino parlamentarė.

Parlamentarė teigė, kad Seimo ir Prezidentūros bendravimas ir bendradarbiavimas nuo vasaros yra tikrai pasikeitęs į gerąją pusę.

Ministras poste liko

DELFI primena, kad premjeras S. Skvernelis teigė, kad prezidento G. Nausėdos pasitikėjimo netekęs susisiekimo ministras J. Narkevičius yra kritikuojamas tautiniu pagrindu.

„Aš nesakau dėl prezidento ir jo tikrai tuo nekaltinu, bet matome, koks yra fonas: jis panašėja į diskriminaciją tautiniu pagrindu. O tai tikrai pavojinga ir neišmintinga“, – taip interviu DELFI kalbėjo premjeras S. Skvernelis.

Praėjusią savaitę valdančioji dauguma nusprendė ministro poste J. Narkevičių palikti. Po šio sprendimo prezidentas G. Nausėda, jau ne kartą raginęs ministrą trauktis, sakė, kad premjeras yra atsakingas dėl ministro.

„Premjeras dabar neša susisiekimo ministrą ant savo rankų per upę, kurioje yra daug politinių nuotekų, ir klausimų tik daugės“, – taip situaciją praėjusią savaitę įvertino G. Nausėda.

Dar prieš valdančiųjų sprendimą G. Nausėda pareiškė, kad ministras nuo savo darbo pradžios įdarbino apie 20 su Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA–KŠS) susijusių asmenų susisiekimo sektoriuje. Šias kalbas valdantieji ir pats J. Narkevičius neigė.