L. Linkevičiaus teigimu, visuomenininkų ir politikų pristatytame memorandume galima surasti pozityvių aspektų. Pasak jo, sveikintinas yra raginimas susitelkti ir daryti viską, kad Astravo AE žala būtų mažinama. Tačiau L. Linkevičius kartu pabrėžė, kad pirmasis jėgainės blokas jau yra pastatytas, tad, akcentavo jis, belieka stengtis įgalinti kaimyninę šalį laikytis tarptautinių saugos standartų.

Ministro teigimu, aistrų kėlimas esamą situaciją galėtų tik dar labiau pabloginti.

„Aistrų kaitinimai ir situacijos siūbavimas... jis vargu ar kam nors tarp mūsų partnerių padarys didelį įspūdį. Įspūdį daro argumentai, ir mes norime, kad mūsų argumentai būtų mūsų partnerių suprantami ir kad jie juos palaikytų. Mes to ir siekiame“, – „Žinių radijui“ komentavo L. Linkevičius, akcentuodamas būtinybę Lietuvai burti ją šiuo klausimu palaikančių tarptautinių partnerių būrį. Pasak L. Linkevičiaus, tą realizuoti galima tik pasitelkus argumentus.

„Kaitinti aistras ir tam tikra prasme kurstyti paniką gali būti net neproduktyvu, parodant nepelnytai savo šalį kaip nestabilumo zoną. Neatbaidykime investicijų, kurios čia taip pat ateina“, – pabrėžė ministras ir paragino Astravo AE klausimu dirbti konstruktyviai.

„Galima mosuoti kardais, sąjūdį kažkokį daryti, kelti aistras, bet ar tikrai tai pakeis situaciją. Reikia konstruktyviai dirbti, pagaliau reikia kalbėti profesionaliai ir rimtai... Tik taip galima paveikti situaciją tiek, kiek įmanoma. Aš tikiu, kad mes tą padarysime“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Galiausiai ministras sureagavo ir memorandumą pristačiusių visuomenininkų išsakytą kritiką dabartinei Vyriausybei dėl užimamos pozicijos Astravo AE klausimu. Jo teigimu, sakyti, kad Ministrų kabinetas dėl Astravo AE kapituliuoja ir susitaiko, negalima. Apskritai, pabrėžė L. Linkevičius, ieškoti kaltų, kodėl Lietuvos pasienyje iškilo atominė elektrinė, nėra geras sumanymas.

„Jeigu yra noras ieškoti kaltų – galima, bet galiu patikinti, kad tie kalti bus ne tie, apie kuriuos kalba šio pareiškimo autoriai. Tai nebus labai perspektyvu, neraginčiau to daryti. Neieškokime kaltų, susitelkime ir darykime kas įmanoma šiandien“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Seime pristatytas memorandumas dėl būtinybės burtis ir rengti visuomeninį pasipriešinimą prieš Baltarusijos atominės elektrinės grėsmę tiek Lietuvai, tiek visai Europai.

Memorandumą inicijavo ir jo pristatyme dalyvavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės Akto signatarai Petras Vaitiekūnas, Nijolė Oželytė ir Mečys Laurinkus, politologas Raimundas Lopata, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

V. Landsbergio teigimu, judėjimas galėtų reikalauti, kad elektrinė būtų statoma kitoje vietoje.