Antradienį Seimas siekė atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl nuleistos kartelės į parlamentą iki 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms. Valdančiajai dauguma pritrūko vos vieno balso – veto atmesti nepavyko ir vėl įsigaliojo prieš tai galiojusi tvarka – 5 procentų kartelė partijoms ir 7 procentų kartelė koalicijoms.

Antradienio vakarą, po nepavykusio veto atmetimo, Povilas Urbšys, Valentinas Bukauskas ir Mindaugas Puidokas registravo Seimo rinkimų įstatymo pakeitimą, kuriuo siūlo 4 procentų kartelę partijoms, ir 6 procentų kartelę koalicijoms. Taip sulyginant Seimo ir savivaldos rinkimų tvarkas.

Povilas Urbšys

Parlamentarai savo sprendimą motyvavo tuo, kad mažosios partijos Seimo rinkimuose būna nematomos.

„Todėl skaičiumi mažesnių partijų, ypač jei jos negauna valstybės dotacijos, konkuravimo bei jų rinkėjų atstovavimo Seime galimybės yra ribojamos, kas, mūsų nuomone, neatitinka esamo Lietuvos demokratijos lygio. „Sudegusių“ rinkėjų balsų procentas dėl esamo aukšto rinkimų slenksčio yra pernelyg didelis ir neproporcingas rinkimų slenksčio funkcijai skirtam siekiui“,– sako projektą parengę Seimo nariai P. Urbšys, M. Puidokas ir V. Bukauskas.

Karbauskis situacijos nedramatizavo

Aršiai gynęs 3 procentų kartelę, po nepavykusio balsavimo Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis rezultato, kad valdantiesiems nepavyko atmesti prezidento veto nedramatizavo.

„Neapmaudu. Neužteko balsų, tai neužteko. Liūdėti nėra ko“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad visi koalicijos nariai, kurie balsavo, pasisakė už tai, kad veto būtų atmestas.

„Tiesiog nebuvo Seimo salėje kažkurių Seimo narių (...) – vienas serga, tą tikrai žinau, antras nežinau, kur yra, vienas arba du Seimo nariai tikriausiai turėjo kitą nuomonę, ir jie nebalsavo . Mums trūko vieno balso“, – sakė R. Karbauskis.

Tačiau panašu, kad kartelės nuleidimas nebuvo prioritetas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, kuris taip aršiai gynė 3 procentų kartelę partijoms rinkimuose.

Antradienio vakarą, po valdančiosios koalicijos tarybos susitikimo, LVŽS lyderis R. Karbauskis žurnalistams sakė, kad 4 procentų kartelės valdantieji nepalaikys.

Ramūnas Karbauskis

„Mes nepritarsime, nes galėtume svarstyti (tokį, aut. p.) klausimą tik likus metams iki rinkimų. Ir mes galėjome svarstyti tik tokį klausimą, kuris yra rekomenduojamas Europos Tarybos, ji rekomenduoja visoms šalims, kurios laiko save demokratinėmis – 3 procentų kartelę.

Mes tokį siūlymą teikėme, jis buvo vetuotas, o veto mes nesugebėjome atmesti. Dėl to, (siūloma, aut. p.) 4 procentų kartelę jau nėra rekomenduojama ir mes pažeistume Venecijos komisijos rekomendaciją“, – antradienio vakarą žurnalistams sakė valstiečių lyderis.

Dar antradienio rytą R. Karbauskis aiškino, kad jei būtų bandoma laikytis Venecijos komisijos rekomendacijos (kartelės, kuri yra 3 procentai), nereikėtų laikytis „būtino metų atstumo iki rinkimų“.