NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas BNS sakė, kad komitetas dabar tiria būtent tą laikotarpį, kai VSD vadovavo G. Grina.

G. Grina Saugumo departamento direktoriaus pareigas ėjo 2010–2015 metais.

„Ar tuo metu VSD teikė informaciją apie galimas grėsmes iš Rusijos ir per Rusijos ambasados darbuotojus. Jeigu teikė, kam, kokių imtasi veiksmų, ar išvis imtasi kokių nors veiksmų užkardant grėsmes, ar buvo informuoti aukščiausi valstybės vadovai, ypač Seimas. Jeigu buvo informuoti, kokių veiksmų ėmėsi, o gal duoti vienoki ar kitokie nurodymai iš tų mitinių vadovų“, – klausimus G. Grinai vardijo D. Gaižauskas.

Jo teigimu, pirminė informacija rodo, kad jau prieš dešimtmetį turėta informacijos apie panašias grėsmes, kurios viešumon iškilo 2018 metais.

„Pagal tuos duomenis, kuriuos turime, matome, kad situacija nelabai keitėsi ir priėjome iki 2018 metų. Tada tą informaciją vėl gavome, ir tik mes iškėlėme klausimus, kurie kelia abejonių, nes iš tikrųjų rizikos yra, ir nemažai“, – sakė NSGK pirmininkas.

Tyrimas dėl I. Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais inicijuotas paaiškėjus, jog 2018 metų sausį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo Valstybės saugumo departamento rekomendaciją neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

VSD dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui, Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

Šių kontaktų I. Rozova nenurodė prašyme išduoti leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Parlamentarė laikosi pozicijos, kad jos ryšiai su rusų diplomatais nebuvo asmeniniai, todėl ji neturėjusi jų deklaruoti VSD klausimyne.

Seimas NSGK taip pat pavedė atlikti tyrimą politikų, disponavusių informacija apie I. Rozovą, veiksmų. Komitetas aiškinsis, kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga apie I. Rozovą, priėmė Seimo pirmininkas, kiti informaciją gavę Seimo nariai.

Seime I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.

Tyrimą NSGK turi baigti iki balandžio 30 dienos.