„Su partijų, frakcijų lyderiais jau kalbame apie tai, kad reikėtų iš esmės žiūrėti į visą sistemą, ir galbūt net keisti radikaliai. Bet labai svarbu tą daryti ne tuo metu, kada Seimo rinkimai – jau ne už kalnų, nes visą tai labai primena paralelę iš sporto.

Tai – tas pats, kas šiais metais vyksiančiame Katare futbolo čempionate silpnesnės komandos paprašytų, kad vartus praplatintų, nes jie nepataiko pro vartus“, - sakė P. Mačiulis.

Kalbėdamas apie galimą reformą, jis užsiminė, kad net girdisi pasiūlymų keisti rinkimų sistemą iš mišrios į proporcinę.

Karbauskis situacijos nedramatizavo

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis rezultato, kad valdantiesiems nepavyko atmesti prezidento veto nedramatizavo.

„Neapmaudu. Neužteko balsų, tai neužteko. Liūdėti nėra ko“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad visi koalicijos nariai, kurie balsavo, pasisakė už tai, kad veto būtų atmestas.

„Tiesiog nebuvo Seimo salėje kažkurių Seimo narių (...) – vienas serga, tą tikrai žinau, antras nežinau, kur yra, vienas arba du Seimo nariai tikriausiai turėjo kitą nuomonę, ir jie nebalsavo . Mums trūko vieno balso“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat patvirtino, kad tiek jis, tiek kiti valdantieji sulaukė skambučių iš Prezidentūros dėl šalies vadovo veto.

„Taip buvo ir man taip pat. Man skambino Mačiulis. Toks tekstas, kuris man buvo sakomas, neturėtų būti sakomas Seimo nariams. Tokių skambučių buvo daug, ir Seimo narių yra daug kuriems skambino“, – sakė R. Karbauskis.

Iki šių rinkimų LVŽS lyderis neplanuoja daugiau grįžti prie siūlymų mažinti rinkimų kartelę. Jis teigė, kad negalėtų siūlyti 4 proc. kartelės likus mažiau nei metams iki rinkimų, nes tai prieštarautų Venecijos konvencijai. Neplanuojama ir dar kartą svarstyti 3 proc. kartelės, kurią brandžioms demokratijoms yra rekomendavusi Europos Taryba (ET).

„Nemanau, kad verta grįžti prie klausimo. Lieka tik džiaugtis, kad ta partija, kuri 2000 m. priėmė sprendimą nedaryti antro turo Seimo rinkimuose trys mėnesiai iki rinkimų, šiandien taip garsiai ploja , bet ten buvo tikrai antideokratiškas sprendimas , kuris buvo pamatuotas tik partijos interesais. Mes šiuo atveju balsavome dėl pasiūlymo, kuris yra ET rekomendacija“, – konservatoriams įgėlė R. Karbauskis.

Mačiulis nemato nieko blogo savo elgesyje

Prezidento patarėjas nemano, kad šalies vadovo patarėjų elgesys peržengė kokias nors ribas.

„Prezidentas sakė, kad palaikys dialogą su visais politikais ir palaikyti dialogą nebendraujant yra neįmanoma. Todėl natūralu, kad patarėjai bendrauja ir su Seimo nariais, ir su ministrais“, – sakė P. Mačiulis.

Jis patvirtino, kad ir su R. Karbauskiu jie yra diskutavę apie rinkimų slenkstį, bet nuomonės, pasak P. Mačiulio, kardinaliai išsiskyrė.

„Įstatymą priėmusių Seimo narių argumentus mes girdėjome, bet atsižvelgėme ir į politologų nuomonę, ir į daugybę įvairiausių argumentų, kodėl 3 ir 5 proc. padidintų Seimo fragmentiškumą, ir tokiu būdu įvestų galbūt net didesnį chaosą, negu dabar jis yra Seime“, – sakė P. Mačiulis.

Paaiškino, kuo džiaugėsi konservatoriai

Paklaustas apie plojimais pasireiškusią konservatorių euforiją, pamačius balsavimo rezultatą, G. Landsbergis tik atsakė, kad emocijų dažnai pasitaiko Seimo salėje.

„Bet apibendrinčiau šitą balsavimą kaip reikšmingiausią šio laikotarpio prezidento pergalę“, – sakė G. Landsbergis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas pastebėjo, kad valdantieji dėjo daug pastangų, kad veto būtų atmestas. Jam neprasmuko pro akis aplinkybė, kad aplinkos Kęstutis Mažeika net neišvyko į planuotą susitikimą su prezidentu.

„Buvo mestos visos pastangos. Nepavyko, aš manau, dėl to, kad didelė dalis žmonių nėra įtikinti šiuo sprendimu. Jeigu būtų pavykę turėti ir slaptą balsavimą, tai net arti 70 balsų nebūtų buvę“, – sakė G. Landsbergis.

Jis pritaria, kad galima diskutuoti apie esminę Seimo rinkimų reformą.

„Apskritai reikia kalbėti apie galimus proporcinės sistemos keitimus, galbūt artėjant prie kokios nors kitos kartelės, bet tuo pačiu tada turime kalbėti apie vienmandatę, kuri yra itin neproporcinga ir itin daug rinkėjų paliekanti už borto“, – sakė G. Landsbergis.

DELFI primena, kad valdantiesiems antradienį nepavyko atmesti prezidento veto įstatymui, kuriuo buvo siūloma mažinti rinkimų kartelę iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms. Tai reiškia, kad liks ir toliau galioti senasis 5 ir 7 proc. slenkstis.