„Situacija santykinai stabilizavosi po to, kai Iranas atakavo JAV ir kitų sąjungininkų karines bazes, įskaitant ir tas, kuriose buvo lietuviai.

Aukų ir sužalojimų buvo išvengta, ačiū Dievui. Kita vertus, JAV netęsia atsakymo karinėmis priemonėmis, bet pasirinko sankcijas, panašu, kad ir Iranui tas yra priimtina. Situacija santykinai stabilizavosi, bet vis tiek lieka įtempta. Nematyti, kad Iranas atsisakytų savo ambicijų regione, kurios yra didelės, – per savo atstovus, organizuojamas organizacijas, įskaitant ir teroristines organizacijas, kurios yra Irano finansuojamos, kurios nori gauti įtaką, ir tai, matyt, tęsis. Tai kelia dar didesnę sumaištį saugumo situacijoje, nes iššūkių tikrai yra daug. Pradedant nuo ISIS, kuri buvo didžiausia teroristinė grėsmė pastaruosius 5 metus, Iranas, Turkija, Sirija bei savaime aiškus Rusijos įsikišimas – turime visą blogąjį sumuštinį“, – LRT radijui antradienį teigė R. Karoblis.

Kita vertus, ministras nemano, kad Iranas taps trečiojo pasaulinio karo iniciatoriumi.

„Jūs klausiate dėl trečiojo pasaulinio karo, nemanau, kad taip verta apskritai vadinti (...), ar apskritai gali pretenduoti į pasaulinio karo iniciatorių. Pasauliniam karui reikia, kad skiltų pasaulis vienaip ar kitaip. O Iranas nėra visas musulmoniškas pasaulis, jis iš esmės atstovauja vienai šakai ir tai ne visai. Nemažai musulmoniškų šalių, islamo šalių, nepritaria Irano pozicijai. Situacija lieka sudėtinga, bet ji yra stabilizuota“, – teigė jis.

Situacija Artimuosiuose Rytuose smarkiai susikomplikavo po to, kai sausio 3 d. JAV surengė ataką Bagdado oro uosto rajone, per kurią buvo nukautas Irano revoliucinės gvardijos „Al Quds“ specialiųjų pajėgų vadas generolas Qasemas Soleimanis. Irano aukščiausioji nacionalinio saugumo taryba pareiškė padarysianti visa, kad būtų atkeršyta už generolo mirtį. Naktį į sausio 8-ąją Iranas raketomis atakavo dvi Irako karines bazes, kuriomis naudojasi JAV kariuomenė – Ain al Asado bazę šalies vakaruose esančioje Anbaro provincijoje ir Erbilio oro uostą Irako Kurdistane.