Įstatyme siūloma įteisinti, kad medžioklei duslintuvus ir naktinius taikiklius gali įsigyti ir turėti teisę medžioti turintys asmenys. Pagal siūlomą projektą, fizinis asmuo jam priklausantį duslintuvą, naktinį taikiklį kartu su B ar C kategorijos ginklu jam dalyvaujant gali laikinai perleisti naudoti kitam asmeniui medžioklės metu. Taip pat siūloma numatyti, kad subjektas, turintis licenciją nuomoti ginklus, turi teisę medžioklei nuomoti ne tik B ir C kategorijų medžioklinius ginklus, bet ir duslintuvus bei naktinius taikiklius.

Pasak parlamentarų, parengti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas paskatino pavojingos šernų platinamos užkrečiamos ligos – afrikinio kiaulių maro – suvaldymo sunkumai.

Galiojantis Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas naktinius taikiklius ir duslintuvus priskiria A kategorijos ginklų priedėliams ir draudžia jų civilinę apyvartą, o išimtis suteikta tik siauros, specifinės specializacijos subjektams. Įsigyti naktinius taikiklius ir duslintuvus suteikiama teisė šaulio tarnybai.