Vakarinės šalies pusės orus lems žemesnio slėgio sritis, artės šiltasis atmosferos frontas. Po šviesesnių ir sausesnių rytinių valandų, įdienojus dangų vėl užklos stori sluoksniniai debesys, o popietę pasirodys ir krituliai.

Daugiausia lis, tik Žemaičių aukštumoje galima ir šlapdriba. Smarkokas vėjas čia pūs iš pietų, pietvakarių, kai kur gūsiai sieks 15–18 m/s. Šilumos vakaruose bus daugiau – iki 4–6 laipsnių.

Trečiadienio naktį per šalį keliaujantis atmosferos frontas atneš kritulių į daugelį rajonų, išskyrus pietinį šalies pakraštį. Vyraus lietus, tačiau centriniuose ir rytiniuose rajonuose bus ir šlapdribos. Vėjas išliks pietų, pietvakarių, smarkokas. Temperatūra pažemės iki 1–5 laipsnių šilumos.

Trečiadienio dieną tik vietomis truputį palis, dulksnos. Vėjas vis dar pūs iš pietų, pietvakarių, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15 m/s. Temperatūra dieną gali kėsintis į daugiamečius rekordus: prognozuojama net 4–9 laipsnių šiluma.

Ketvirtadienį lietaus bus mažiau, vėjas šiek tiek silpnesnis. Orai išliks labai šilti: temperatūra naktį nekris žemiau 2–6 laipsnių šilumos, dieną vėl kils iki 4–8 laipsnių.

Apie šilumos rekordus laidoje „DELFI diena“ buvo užsiminusi ir sinoptikė Izolda Marcinonienė. „Trečiadienį ir penktadienį galime sulaukti rekordų. Einame tokių orų link, bet ketvirtadienį prognozuojama, kad bus aukštesnis slėgis, tai reiškia, kad gali būti šaltesnės naktys, o dienos – šviesesnės, atrodys, kad dienos bus lyg ilgesnės.“

„Nepasakyčiau, kad tokia šiluma yra tokia jau neįprasta. 2007 metais buvo 12,6 Kybartuose, buvo pasiektas absoliutus šio mėnesio rekordas būtent spalio 10 dieną. O prieš lygiai 80 metų yra buvę -37,2. Sunku tai net įsivaizduoti, amplitudė labai plati. Šiais metais ir gruodį, pavyzdžiui, kai kurie Lietuvos miestai visai dar nematė sniego“, – DELFI sakė ji.

„Pasižiūrėjau, kad nuo 2001 metų sausio mėnesiais buvo užregistruoti septyni stichiniai reiškiniai. Dažniausiai tai būna labai stiprūs vėjai. Panašu, kad ir dabar turime 20 m/s, o kitą savaitę vėjuota tendencija išliks. Smarkūs vėjai yra dažniausiai pasitaikantis reiškinys sausio mėnesį. Būta speigo, stipraus snygio 2009 metais Kaune, sniego danga per naktį padidėjo pusmetriu.

Dabar siūlyčiau džiaugtis tuo, kad bent jau pamatėme sniego. Kol kas atrodo numatomi tik lietingi orai“, – taip pat sakė ji.

Šaltinis
Temos
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)