„Fasadiniai lozungai ir pasakymai, kad kovojama už geresnę demokratiją ir geresnį atstovavimą. Iš tikrųjų, po tuo slepiasi daug asmeninių interesų. Jie tą galėjo daryti prieš metus, prieš dvejus, trejus, kadencijos pradžioje, bet nedarė. O kodėl nedarė? Todėl, kad nebuvo poreikio. O dabar, kai mato, kad reitingai yra tiek smukę ir jie toliau krenta, tai tiesiog yra žūtbūtinis išsigelbėjimo planas, tarsi gelbėjimosi ratas, už kurio nori griebtis“, – laidoje DELFI 11 kalbėjo patarėjas P. Mačiulis.

Jo teigimu, situacija ir dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus nedaro valdantiesiems garbės.

„Dabartinė situacija su susisiekimo ministru yra tokia, kai koalicijos mažasis partneris, kuris, galima sakyti, (yra) auksinių balsų rolėje. Užsiima tokią poziciją ir, galima sakyti, politiškai šantažuoja tiek valdančiąją daugumą, tiek patį premjerą. Akivaizdu, kad tai veda į politinė destrukciją“, – teigė P. Mačiulis.

Povilas Mačiulis

Į klausimą, ar prezidentui G. Nausėdai užtenka galių, jei net ministro negali atleisti, P. Mačiulis atsakė įvardydamas, kad ne pirmą kartą Lietuvos politikos padangėje ministrai taip saugomi. Jo teigimu, tokių atvejų yra buvę ir prezidento Valdo Adamkaus laikais, ir prezidentės Dalios Grybauskaitės laikais.

„Yra vienas bendras dalykas, kuris vienija tokias partijas, kurios turi „nepakeičiamų“ ministrų. Visos tokios partijos, kurio prezidento kadencija bebūtų, artimiausiuose Seimo rinkimuose patiria fiasko, – tvirtino prezidento patarėjas. – Įdomiausia, kad ne tik partijai, kuri deleguoja tokį ministrą, kuris susitepa ir galiausiai yra saugomas iki kadencijos pabaigos, bet taip pat ir visai valdančiajai koalicijai tai tampa tarsi inkaru, kuris stabdo ir gadina.“

Įvertinus visas aplinkybes, ir premjeras, ir valdančioji koalicija, turėtų rasti tinkamą sprendimą, teigia P. Mačiulis.

Prezidento patarėjas, prognozuodamas valdantiesiems fiasko, teigia, kad „šį teismą daro ne prezidentas, o rinkėjai“. „Kai valdantieji ar partijos bičiuliai bando sakyti, kad susisiekimo ministras yra šventesnis už Romos popiežių, kad yra geresnis už visus buvusius susisiekimo ministrus, akivaizdu, kad tai – netiesa, tai tokia politinė pompastika“, – DELFI kalbėjo P. Mačiulis. – Su tokiais argumentais rinkėjų tikrai neapgausi.“

P. Mačiulis kritikuoja dabartinį susisiekimo ministrą, tačiau ar J. Narkevičius nežengia buvusio ministro Roko Masiulio išmintais keliais? „Nesiimu vertinti, kas šventesnis, bet Roko Masiulio kadencijos metu tikrai buvo padaryta gerų dalykų. Vienas iš tų dalykų – įvesti objektyvūs vertinimo kriterijai, kurias gatves ir kelius asfaltuoti“, – į R. Masiulio pusę stojo P. Mačiulis ir teigė, kad buvusiam ministrui pasitraukus objektyvaus vertinimo kriterijai išsitrynė.

Kristina Pocytė, Povilas Mačiulis

Vis dėlto, paaiškėjo, kad ne tik J. Narkevičiaus, bet ir už R. Masiulio pietus užsienyje buvo mokama iš valstybinių įmonių lėšų. P. Mačiulis teigė, kad nevertins tokios informacijos, nes nieko apie ją nežino ir pridūrė, kad R. Masiulis jau buvęs ministras, dėl to nevertėtų vertinti praeities veiksmų.

P. Mačiulis grįžo prie J. Narkevičiaus ir pridūrė, kad lenda vis naujos detalės, pavyzdžiui, tai, kad jis įdarbino savo aplinkos žmones. Kaip prieš kelias dienas teigė G. Nausėda, tokių žmonių yra dvidešimt. Kas tie žmones, P. Mačiulis negalėjo įvardyti.

Beje, pietų apmokėjimas iš valstybinių įmonių sąskaitos – pavieniai atvejai ar įprasta praktika? P. Mačiulio teigimu, pavieniai atvejai, kurių turėtų dar sumažėti po šio įvykio.

Artėjantys Seimo rinkimai – ar prezidentas ketina palaikyti kokią nors partiją? P. Mačiulio teigimu, tikrai nepalaikys vienos kokios nors jėgos, tačiau tikrai norės daryti įtaką programoms. „Prezidentas norės daryti didelę įtaką ir politinių partijų programoms, ir tikslams“, – teigė P. Mačiulis.

Visą pokalbį su Povilu Mačiuliu žiūrėkite laidos DELFI 11 įraše.